Alacant és actualment la zona de MAJOR SUPERFÍCIE DE VINYA ECOLOGICO de la Comunitat Valenciana i una de les majors d’Espan
Amb més de 3.000 anys d’història, Alacant és una zona privilegiada per a desenvolupar l’ecològic en la vinya. La sanitat d’aquest, la calor, la falta d’aigua o d’humitats constants i la facilitat de tractament d’algunes varietats són un vent a favor en aquest sentit.
El cultiu de la vinya -de manera tradicional- és net, no hi ha excessius tractaments, a causa de l’absència de plagues o condicions meteorològiques adverses. A més, les necessitats d’aigua són molt poques. Primer, perquè hi ha varietats molt adaptades a la sequera com la Monastrell. I segon, perquè, encara que s’haja estés el regadiu com a supervivència en una zona tan seca, l’ús d’aigua per a vinya és moderat.
El mateix fet de l’amenaça de sequera en la zona i el canvi climàtic en general, posa encara més en valor a aquesta vinya alacantina, per al manteniment dels cultius a les comarques i el fa prioritari.
Per això, la DOP Alacant constantment ha emprés campanyes de sensibilització ecològica i vol fomentar el coneixement i consum dels vins amb certificació ecològica, per a propiciar les condicions naturals i major sostenibilitat en la zona. A més de nous certificats que han aparegut en els últims anys i que busquen donar informació veraç sobre pràctiques sostenibles: Demeter, biodinàmics, vegans, etc.
És important buscar la certificació a través dels logos oficials d’Agricultura Ecològica europea, o altres certificats. És l’única garantia per al consumidor, més enllà de qui parla de pràctiques “quasi ecològiques”.
Parlem amb Javier Garcia, director tècnic de Cellers el Pinós, que porten una producció sostenible des de l’any 1997, i arribant a ser actualment uns dels principals productors de vi ecològic a nivell nacional.
Què fa que un vi siga ecològic? El principal perquè un vi siga ecològic és que estiga certificat pel comité d’agricultura ecològica, que és qui certifica que el vi compleix amb tota la reglamentació de producció ecològica.
Quines diferències hi ha entre un vi ecològic i un vi normal? A priori no hauria d’haver-hi diferències organolèptiques entre un vi ecològic i un vi convencional o normal, si bé és cert que les tècniques d’elaboració, conservació, preparació del vi, etc.., són més restrictives en la producció de vi ecològic, i per tant la seua elaboració i conservació ha de ser més acurada.
Com afavoreix al medi ambient fer vins ecològics? Ací sí que hi ha més diferències entre la producció ecològica i la producció convencional, ja que, per a elaborar vins ecològics, és obligatori elaborar-ho a partir de raïm ecològic. I per a produir raïm ecològic la normativa és molt estricta i només deixa utilitzar els inputs que apareixen en el llistat de substàncies permeses. D’aquesta manera per exemple no es poden utilitzar abonaments de síntesi química, ni la gran majoria de fitosanitaris, etc… De tal forma que el que prima és preservar l’ecosistema natural de les vinyes, millorant el sòl i la biodiversitat en les nostres vinyes.
És el mateix un vi natural i un vi ecològic? En principi un vi ecològic és el que compleix amb la normativa de producció ecològica, i un vi natural és aquell vi en el qual la intervenció de l’home ha sigut mínima. És a dir, per exemple, un vi ecològic es pot aclarir, estabilitzar per fred, filtrar, afegir sulfurós per a la seua conservació, etc…. sempre que s’elabore amb procediments i tècniques permeses en la producció ecològica. D’altra banda, els vins naturals no tenen cap reglamentació específica, i ningú pot certificar que un vi siga més o menys natural, encara que es dona per entés que en els vins naturals els tractaments d’afinament del vi són mínims o molt superficials.
Són països estrangers, en particular els centreeuropeus, els que més valoren aquests productes i demanden la garantia d’un origen i una certificació ecològica (segell que es distingeix en molts productes).
Cada vegada més, el consumidor final s’interessa per aquest tipus de vins que compten amb dos avantatges fonamentals. Són respectuosos amb el medi ambient i a més proporcionen un consum més segur per a l’organisme en garantir la no presència d’organismes genèticament modificats i agroquímics de síntesis.
T’animem a conéixer-los i descobrir-los. Tenen la mateixa qualitat, però aporten molt més valor al nostre territori i a la nostra responsabilitat de consum.
Alguns dels vins ecològics millor puntuats de la DOP enguany:
- Cesilia La Garnacha 2021, 90 puntos Peñin (Casa Sicilia 1707)
- Cesilia Rosé La Réserve 2022, 90 puntos Peñin (Casa Sicilia 1707)
- Vergel Selección 2020 Crianza, 90 puntos Peñin (Bodegas Pinoso)
- Pasión de Monastrell 2020, 90 puntos Peñin (Bodegas Sierra Norte)
- Pinoso Alta Expresión 2020 Crianza, 91 puntos Peñin (Bodegas Pinoso)
- GG 2020, 91 puntos Peñin (Joan de la Casa)
- Nimi Gerra 2020, 91 puntos Peñin (Joan de la Casa)
- Nimi Tossal 2017 Reserva, 91 puntos Peñin (Joan de la Casa)
- El Sequé 2021, 93 puntos Peñin (Bodegas El Sequé)
Comentarios