S’han presentat les III Jornades de la Pedra Seca que impulsa l’Obra Social de Caixapetrer per a posar en valor aquesta “riquesa impressionant que està representada principalment pels murs de pedra coneguts en la zona com a ribassos”, ha assenyalat la vicepresidenta de l’entitat social, Lola Pastor, qui ha afegit que “entenem i considerem que és molt important la seua recuperació”.
El projecte està coordinat per l’arqueòloga i historiadora local Concha Navarro qui ha agraït a la regidoria de Cultura i al Museu Dámaso Navarro i ha emfatitzat el fet que “l’Observatori de Medi Ambient de l’Obra Social de Caixapetrer estiga seriosament compromés amb el foment de la recuperació i conservació del patrimoni mediambiental i patrimonial”, recordant de pas que la tècnica constructiva valenciana de la pedra en sec va ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco, i té importants ajudes de la Generalitat Valenciana.
A causa de l’èxit de les dues jornades anteriors, es duran a terme unes terceres jornades d’arquitectura en pedra seca. En aquesta ocasió, es realitzaran amb la mirada posada a conéixer millor la tècnica extractiva de la pedra i la seua utilització en les construccions d’època romana, aprofitant les excavacions de Vila Petraria, en la plaça de Baix, que han tret a la llum un un important conjunt d’estructures d’hàbitat d’època romana classificades entre el segle II i V després de Crist.
Les Terceres Jornades d’arquitectura en pedra seca, construccions romanes en l’àmbit rural, se celebraran els dies 10, 11 i 12 de març. Hi haurà tres comunicacions impartides per experts en la matèria, entre ells Juan Antonio Antolín, professor en la Universitat de Múrcia, qui parlarà sobre la tècnica i estratègies d’explotació de les pedreres romanes del territori.
La segona jornada servirà per a conéixer amb detall les últimes troballes en Vila Petraria, amb una conferència de Fernando Tendero i José Ramón Ortega, els arqueòlegs directors de les excavacions que està en la seua fase final en la plaça de Baix. Posteriorment hi haurà una visita guiada a les excavacions, complementant amb una altra visita al Museu Arqueològic i Etnogràfic Dámaso Navarro. I, finalment, el diumenge dia 12 hi haurà un taller pràctic sobre la construcció de murs de pedra seca en la partida rural Finca la Senyora i s’iniciarà a les nou i mitja i serà impartit per Fernando Azorín.
El regidor de Cultura, Fernando Portillo, ha destacat el “paper tan important que tenen aquestes jornades i la qualitat de les mateixes” així com que es  pose en valor el treball que s’està realitzant per a recuperar tot aquest passat històric en tot aquest patrimoni del que Vila Petraria està aportant per al coneixement de la història de Petrer.