MARQ
• Exposició permanent
El MARQ aposta per la renovació del sistema expositiu tradicional, entés com una col·lecció de troballes degudament classificades i catalogats. Compta amb sales dedicades a la Prehistòria, la Cultura Romana, els Ibers, l’Edat mitjana i la Cultura Moderna i Contemporània, així com amb les sales temàtiques ‘Excavant una església’, ‘Excavant sota l’aigua’ i ‘Excavant en una cova’. A més, inclou la visita d’una hora de duració als soterranis per a conéixer les interessants instal·lacions del Museu. L’horari del museu és de dimarts a dissabte ininterrompudament d’11.00 a 20.30 hores i els diumenges i festius de 10.00 a 14.00 hores.
Visita guiada:
dimarts, dimecres, dijous, divendres: 11.00, 12.00, 17:00h i 18.00 hores
dissabtes: 11.00, 12.00, 17:00h i 18.00 hores
diumenges: 11.00 i 13.00 hores.
Visita teatralitzada:
dissabte, 10 d’octubre a les 19.00 hores.
diumenge, 11 d’octubre a les 12.00 hores.
DIVENDRES 9 D’OCTUBRE. JORNADA PORTES OBERTES
Visites guiades gratuïtes (fins a completar aforament):
11.00, 11.30, 12.00, 12.30 i 13.00 hores
• Exposició ‘El cavaller de Ifach
El dijous 8 d’octubre tindrà lloc la inauguració de la mostra ‘El cavaller de Ifach’ que romandrà exposada en l’hall del museu.
o Jaciment El Santuari de Pla de Petracos
Situat en el municipi de Castell de Castells, el Pla de Petracos és un dels millors jaciments amb art rupestre de la Comunitat Valenciana. Era un santuari d’Art Macroesquemático, declarat Bé d’Interés Cultural i Patrimoni de la Humanitat, i es troba en un paratge esplèndid. La visita al paratge és lliure i una magnífica oportunitat per a gaudir de la naturalesa en un entorn privilegiat. El Centre d’Interpretació situat en el municipi es pot visitar de dilluns a dijous, prèvia cita telefònica 965518067, els dissabtes d’11.00 a 13.30 i de 17.00 a 19.30 hores, i els diumenges d’11.00 a 13.30 hores.
o Jaciment Tossal de Manises
El Tossal de Manises és el solar de la ciutat romana de Lucentum, l’antiga Alacant, situat en el barri de la Albufereta d’Alacant. Es tracta d’un dels jaciments arqueològics més importants de la Comunitat Valenciana, una de les seues poques ciutats romanes conegudes amb profunditat, que compta amb la declaració de Monument Historicoartístic des de 1961. L’horari d’estiu és de dimarts a dissabtes de 09.00 a 13.00 i de 18.00 a 21.00 hores, i diumenges i festius de 09.00 a 13.00 hores. Les visites guiades es poden programar consultant prèviament en www.marqalicante.com
Visita guiada:
dimarts, dimecres, dijous: 12.00 hores
dissabtes: 11.00 i 16.00 hores
diumenges: 12.00 hores.
Visita teatralitzada:
dissabte, 10 d’octubre a les 12.00 hores.
DIVENDRES 9 D’OCTUBRE. JORNADA PORTES OBERTES
Visites guiades gratuïtes (fins a completar aforament):
12.00 i 13.00 hores
o Jaciment La Illeta dels Banyets
Es troba situada al Campello i és un dels enclavaments arqueològics alacantins coneguts des de fa més temps. La Illeta dels Banyets és un promontori estret i llarg en el qual se situa un jaciment de gran importància per la seua àmplia seqüència cultural, ja que en ell s’han identificat restes de l’Edat del Bronze, previs als quals conformen un assentament ibèric i els que queden d’una vila romana, a més de la presència de materials islàmics que ens parlen d’una ocupació, de caràcter esporàdic, en l’Època Medieval. L’horari d’estiu és de dimarts a dissabtes de 09.00 a 13.00 i de 18.00 a 21.00 hores, i diumenges i festius de 09.00 a 13.00 hores. Les visites guiades es poden programar consultant prèviament en www.marqalicante.com
Visita guiada:
dimarts, dimecres, dijous: 12.00 hores
dissabtes: 11.00 i 16.00 hores
diumenges: 12.00 hores.
Visita teatralitzada:
dissabte, 10 d’octubre a les 12.00 hores.
DIVENDRES 9 D’OCTUBRE. JORNADA PORTES OBERTES
Visites guiades gratuïtes (fins a completar aforament):
12.00 i 13.00 hores
o Torre de l’Almudaina
En ple cor de la muntanya alacantina, Almudaina atresora una singular torre, senya d’identitat de la població, construïda en època islàmica medieval. La construcció formava part del recinte fortificat de la xicoteta alqueria existent.
Visites Guiades:
Dimarts, dimecres, dijous, divendres: 11.30 hores
Divendres 9 octubre Jornada Portes Obertes: 11.30 hores
Dissabte: 11.30 i 17.30 hores
Domingo: 11.30 hores
MUBAG
El MUBAG roman obert amb les mesures recomanades a la disposició del públic per a garantir la seguretat en la visita a les seues exposicions.
• “EL SEGLE XIX EN EL MUBAG. De la formació a la plenitud d’un artista”
És l’exposició permanent del museu, inaugurada al novembre de 2012. En ella es donen a conéixer els passos que donaven els joves de la província aspirants a artistes en el segle XIX fins a arribar a ser reconeguts, entre ells Francisco Bushell, Lorenzo Casanova, Fernando Cabrera, Heliodoro Guillén o Emilio Sala. Per a això, es compta amb obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant i es completa amb depòsits d’institucions rellevants com l’Ajuntament d’Alacant, el Museu de Belles arts de València, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu Nacional del Prado, que han donat suport al nostre projecte.
• “L’artista destacat”: Agrasot
Un dels espais temporals de l’exposició del segle XIX del MUBAG, “L’artista destacat”, està dedicat aquesta temporada a Joaquim Agrassot. D’aquesta manera, el museu alacantí ret homenatge a l’artista en la commemoració del centenari de la seua defunció en 1919, amb dues obres del Museu Nacional del Prado: Les dues amigues i Bugadera de la Scarpa.
• “Reconeixement internacional”: Gisbert
Antonio Gisbert ocupa l’espai ‘Reconeixement internacional’, dins de l’exposició del segle XIX. Figura de referència en la pintura d’història, director del Museu del Prado i pintor àulic. La mostra recull tres dels seus principals temes pictòrics, el retrat, la mitologia i la història en tres àmbits dissenyats a aquest efecte per a abrigallar i engrandir les obres cedides pel Museu de Belles arts de Bilbao, Patrimoni Nacional, Universitat Complutense i Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Ferran.
• Escola de Dibuix del Consolat
La mostra es reuneix en el recuperat gabinet situat en la entreplanta. En ella es dóna a conéixer tota l’obra de la col·lecció de la Diputació d’Alacant sobre els artistes vinculats a l’Escola de Dibuix del Consolat Marítim i Terrestre, primer centre oficial d’ensenyament en belles arts, entre els quals destaquen Vicente Suárez Ordóñez, José Aparicio i Vicente Rodes.
• Mus’n’Babies
Els/as xiquets/as de 0-3 anys, mitjançant la música, podran experimentar i gaudir dins de l’exposició permanent ‘EL SEGLE XIX EN EL MUBAG. De la formació a la plenitud d’un artista’. Utem, Escola de Música farà un recorregut musical per la mostra el dissabte 10 d’octubre de 18.00 a 19.00 hores. A través de la música explicaran el «viatge de formació» que van viure els pintors alacantins del XIX, es detindran en les obres més inspiradores, musicaran paisatges, escoltaran les teles i ens endinsaran en una altra època de manera sensorial. En definitiva, una experiència artístic-musical en un entorn incomparable per a viure en família.
Per a garantir una visita segura, l’aforament estarà limitat a 5 famílies i les places es poden reservar enviant un correu electrònic a mubag@diputacionalicante.es.
• Visita virtual: Gisbert a l’abast d’un clic
Des de la pàgina web mubag.es es pot accedir a la visita virtual de l’espai “Reconeixement Internacional” dedicat a Antonio Gisbert. Una autèntica experiència immersiva en la qual, a través d’un recorregut de 360é per la sala dedicada al pintor alcoià, es descobreix al detall els cinc llenços exposats que recorren els seus principals gèneres pictòrics: retrat, mitologia i història. Un passeig artístic en el qual el públic es converteix en investigador actiu per mitjà d’un joc compost de preguntes i reflexions.
• Xarxes socials
Diàriament, en Facebook, Twitter i Instagram es comunicarà el dia a dia del museu, es donarà informació sobre els artistes i les seues obres actualment exposades, es donarà a conéixer la programació d’activitats i es continuaran establint qüestions per a interactuar amb el públic en aquestes xarxes socials.
ADDA
• Dijous 8 d’octubre, concerte “Una cosa rara”
ADDA·SIMFÒNICA
Josep Vicent, director
Juan Pérez Floristán, piano
PROGRAMA:
Óscar Navarro, «Lenny» Fantasia
Vicente Martín i Soler, Una cosa rara
Manuel de Falla, Nits als jardins d’España
Manuel de Falla, Barret de tres pics
Entrada gratuïta mitjançant inscripció: Reserves a través del correu protocolo.adda@diputacionalicante.es amb nom i cognoms de l’interessat així com de les persones que assistiran al concert.
Aforament limitat, màx. 4 entrades/persona, es confirmarà la recepció dels correus una setmana abans del concert. Les entrades s’entregaran fins a un dia abans del concert.
Obertura de portes 1 hora abans del concert.
INSTITUT JUAN GIL-ALBERT
El següent contingut estarà disponible en les xarxes socials de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert -Facebook, Twitter i Instagram- els dies indicats.
• EAC 2019: Gertrudis Rivalta
Aprofitant el final de la convocatòria per als EAC 2020, el dimarts 6 d’octubre el Gil-Albert reprén el seu repàs a les Trobades d’Art Contemporani del passat any amb l’obra de Gertrudis Rivalta, “Arròs fregit especial”. Es tracta d’una cridanera instal·lació amb diversos materials que funciona com una metàfora sobre els individus i les cultures i el procés en el qual els individus s’integren en les societats que els acullen.
• Infantil: La mina del marabut
De l’il·lustre Bernat Capó, La mina del marabut narra la història d’un marabuto que va abandonar la Ràpita de Benissa per a dedicar-se a l’oració i viure en harmonia amb la naturalesa en la serra de Bèrnia. Els lectors podran accedir a aquest contingut el dijous 8 d’octubre.
• EAC 2019: María Sánchez López
Aquest espai dedicarà el dissabte 10 d’octubre a mostrar els olis de l’artista María Sánchez López realitzats sobre diferents tipus de material. Les obres són una declaració d’intencions contra la banalització de la vida fruit de la societat de l’espectacle i simulacre en què convivim, l’addicció al consum o la publicitat.
MUBOMA
El Museu del Consorci Provincial de Bombers, situat a Alcoi, ofereix un espai de contingut innovador destinat a donar a conéixer la importància d’aquesta professió. El visitant, a través de les diferents sales i vitrines, observarà les eines i els recursos tècnics i humans que han permés el desenvolupament d’aquest ofici al llarg del temps.
L’horari d’obertura del MuBoma serà de 10.00 a 16.00 hores de dilluns a dijous, de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 18.00 hores els divendres, de 10.00 a 14.00 hores els dissabtes i d’11.00 a 14.00 hores els diumenges i festius.
ALTRES ACTIVITATS
Carrera solidària ‘Ca We Run’
La carrera solidària ‘Ca We Run’ es reinventa perquè els ciutadans puguen córrer al costat de la seua mascota perruna malgrat la situació provocada per la COVID19 i col·laborar amb aquesta iniciativa. En aquesta ocasió, serà una edició virtual amb un recorregut de tres quilòmetres de longitud que es realitzarà mitjançant la descàrrega d’una APP mòbil. Les persones interessades en aquesta experiència, que es desenvoluparà entre el 9 i el 18 d’octubre, ja poden inscriure’s a través de la pàgina web www.canwerun.com.
Comentarios