Divendres que ve, les instal·lacions de Fòrum Mare Nostrum acolliran una nova reunió del club de lectura feminista que han posat en marxa les associacions Petjades Esborrades de Dona i Klías-Cultura. Un projecte col·laboratiu des del qual es promou un feminisme cultural i que es dirigeix tant a dones com a homes.
El club de lectura feminista de l’Alfàs del Pi es reuneix el tercer divendres de cada mes per a parlar de llibres de temàtiques diferents, però sempre amb l’objectiu de crear debat i pensament crític i promoure una reflexió entorn de la condició de la dona.
“La idea sorgeix arran d’una proposta de l’artista Laura Serradilla i es materialitza com un projecte col·laboratiu entre Petjades Esborrades de Dona i Klías-Cultura, dues associacions que treballen en defensa de la igualtat i a visibilitzar el paper i acció de les dones en la societat”, ha explicat Marta Blanco, professora de Llengua i Literatura en l’IES L’Arabí, membre de Klías-Cultura i encarregada de conduir cadascuna de les sessions del club de lectura feminista de l’Alfàs.
La novel·la triada per al mes de febrer és “El conte de la criada”, una de les obres més conegudes de l’escriptora canadenca Margaret Atwood. “Un clàssic en els clubs de lectura feminista en tractar-se d’una narració distòpica que planteja una societat en la qual les dones existeixen en funció de la seua capacitat reproductiva, que destaca per la crítica social i que pensem que generarà molt de debat”, han assenyalat.
Marta Blanco ha presentat al costat de la presidenta de Petjades Esborrades de Dona, Dolores Álvarez, i la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de l’Alfàs del Pi, Genoveva Tent, la pròxima sessió d’aquest club de lectura feminista, que aspira a convertir-se en un espai de debat en el qual dones i homes puguen compartir experiències i pensaments. A la primera reunió van assistir quasi mig centenar de dones de tota la província d’Alacant.
Cada mes es proposa una obra i es genera un debat entorn d’aqueixa lectura. Al mateix temps, es comparteixen detalls sobre els llibres, autores i es crea una conversa sobre aquests continguts culturals. La presidenta de Petjades Esborrades de Dona ha reiterat que es tracta de “un esdeveniment obert a la participació de tota la població, tant homes com dones” i que el que es pretén és “crear una comunitat basada en la sororidad i el feminisme”.
Dolores Álvarez ha volgut agrair la col·laboració desinteressada de Fòrum Mare Nostrum, que cedeix les seues instal·lacions, i de la Biblioteca Municipal Vicent Andrés Estellés de l’Alfàs, per la cerca d’exemplars de cadascuna de les obres en la Xarxa de Biblioteques de la Comunitat. El llibre triat per al mes de març és ‘Dona i poder’, de Mary Beard.
Petjades Esborrades de Dona és una entitat d’àmbit nacional que ha fixat la seua seu a l’Alfàs del Pi. Fundada en el primer trimestre de 2016, aquesta associació s’ha marcat com a principal objectiu donar visibilitat i recalcar el protagonisme de les dones en el passat, mostrar les petjades que han deixat en la història, especialment en el món de la cultura i la ciència.
Mentrestant, Klías-Cultura té com a fi potenciar el coneixement científic de la cultura, la història, l’art, l’antropologia i la sociologia des d’una perspectiva de gènere amb projectes propis i col·laborant amb altres iniciatives afins a aquests objectius. Una entitat lligada a la Universitat d’Alacant, ja que una part important de l’associació la integra un nodrit grup d’investigadores i investigadors de diverses disciplines.
Tant Petjades Esborrades de Dona com Klías-Cultura tenen objectius i característiques que abasten el social i el cultural. Des de la regidoria d’Igualtat, l’edil Genoveva Tent ha recalcat la necessitat de donar a les dones la vertadera dimensió que mereixen. L’objectiu és “treballar en defensa de la igualtat i contribuir a aconseguir una millora de la societat en la qual vivim”, ha declarat Tent.
Comentarios