La vicealcaldessa d’Alacant, Mari Carmen Sánchez, ha donat a conéixer hui els guanyadors de l’I Concurs de Fotografia del V Simposi de l’Arròs organitzat pel Dàrsena, que ha sigut inaugurat aquest matí per la regidora de Comerç i Hostaleria de l’Ajuntament d’Alacant, Lídia López. Aquest simposi té lloc a l’Hotel Spa Porta Maris, i ha sigut presentat sota el lema “Arrossos mediterranis. Zones productores i varietats del nostre territori”, i en aquesta cinquena edició, la cita ha comptat amb una gran assistència de públic i la participació d’Estreles Michelín i grans cuiners, la comunitat científica, l’àmbit agrari i món de la gastronomia.
L’edil de Comerç ha destacat en la seua intervenció “l’excepcional nivell dels ponents que es donen cita en aquesta trobada i la gran afluència de públic”, i ha explicat que l’esdeveniment s’ha organitzat pel Dàrsena per a “reflexionar i debatre sobre els nostres arrossos mediterranis, i posar en valor la immensa varietat que es cultiva en tota la nostra costa, i des de l’Ajuntament es recolza i fomenta iniciatives com aquesta per a continuar apostant per la nostra gastronomia i fent costat als nostres grans cuiners”.
“Avançant, creant, innovant i apostant per aconseguir sempre l’excel·lència heu aconseguit que Alacant siga hui un referent com a destinació turística gastronòmica d’avantguarda i donar a conéixer al món els nostres senyals d’identitat”, va asseverar Lidia López.
Les varietats d’arròs produïdes en L’Albufera, el Delta de l’Ebre i Calasparra, la seua diversitat genètica, qualitat culinària i les característiques del territori on es cultiven, han centrat les ponències i xou cookings de la cinquena edició del Simposi de l’Arròs que organitza el restaurant Dàrsena. Una trobada dirigida a cuiners, estudiants, periodistes i afeccionats a la gastronomia que enguany tindrà lloc el 10 de febrer en els salons de l’Hotel Spa Porta Maris d’Alacant.
Els organitzadors del Simposi, Antonio Pérez Planelles i Cristina de Juan, propietaris del restaurant Dàrsena (Alacant), tenen com a objectiu que els assistents coneguen en profunditat les varietats d’arròs que es cultiven en el nostre entorn més pròxim, entenguen el per què és més aconsellable utilitzar l’una o l’altra en funció de la recepta que cuinarem, aprenguen com calcular la rendibilitat dels plats d’arròs en el restaurant, esbrinen on naix la tradició arrossera alacantina o descobrisquen que en rebosteria existeix un univers més enllà de l’arròs amb llet. I per a aconseguir-ho, enguany han configurat un programa en el qual participen investigadors com Concha Domingo (IVIA), Roser Llaó (Cambra arrossera Monsià) o José Martínez Nuñez (DOP Calasparra), cuiners com Bernd Knöller (Riff, València), Joaquín Baeza Rufete (Baeza i Rufete, Alacant), Jeroni Castell (Els Moles, Ulldecona) o Carito Lourenço (Fierro, València) i el Director de Gasterra, Josep Bernabeu.
La jornada ha donat principi amb la benvinguda de l’amfitrió, Antonio Agustín Pérez Planelles, en la qual explicarà el treball realitzat al llarg de l’últim any per la ‘Mesa del Simposi’, un grup de treball format per professionals de l’àmbit de la docència, la investigació, la cuina i l’agricultura, que es reuneix periòdicament per a abordar i estudiar diferents qüestions entorn de l’arròs, els resultats del qual influeixen en la línia del Simposi de l’Arròs.
L’Albufera valenciana, i les varietats autòctones Albufera i Regina, van ser l’eix de la ponència de Concha Domingo, responsable del Departament de l’Arròs d’IVIA (Institut Valenciá d’Invenstigacions Agráries). A continuació, Bernd Knöller, cap de cuina del restaurant Riff (València – 1 estrela Michelin), va encendre els fogons de l’escenari per a explicar als assistents les raons per les quals tria la varietat Albufera per a elaborar algun dels seus arrossos, i serà Joaquín Baeza Rufete, xef de Baeza & Rufete (Alacant), qui va prendre el testimoni en la cuina del Simposi per a realitzar un xou cooking amb la varietat Regina com a protagonista.
Sobre la rendibilitat dels plats d’arròs en el restaurant i la importància de la gestió de les matèries primeres i encandallos, va versar la ponència de Cristina de Juan (Dàrsena, Alacant). Després de la pausa per a visitar la zona d’expositors, la jornada va continuar amb la presentació de la DOP Arròs Delta de l’Ebre i la singularitat gastronòmica de la varietat Montsianell, que va ser a càrrec de Roser Llaó, Responsable tècnica de la Secció Llavors i Seguretat Alimentària de Cambra Arrossera Montsiá. Precisament aquesta varietat, i l’entorn en el qual es cultiva, van ser els protagonistes del xou cooking del Jeroni Castell, cap de cuina del restaurant Els Moles (Ulldecona – 1 estrela Michelin).
Després de l’esmorzar, la jornada continu amb la introducció a la zona productora Calasparra i la varietat autòctona Bomba, que va ser a càrrec de José Martínez Nuñez, President de la DOP Calasparra. La part gastronòmica d’aquesta zona productora la va posar María Gómez, cap de cuina del restaurant Magoga (Cartagena), que va explicar la importància dels arrossos en el seu restaurant i va cuinar un d’ells en directe per als assistents.
De la mà de Josep Bernabeu, Doctor en Medicina, Catedràtic d’Història de la Ciència de la UA i Director de Gasterra, els assistents van descobrir per què Alacant és terra d’arrossos i on naix la nostra cultura i tradició arrosseres.
I com si d’un menú degustació es tractara, el programa del Simposi ha reservat per al final la part més dolça, que va ser a càrrec de Carito Lourenço (Fierro, València), que va ser l’encarregada de presentar diferents aplicacions de l’arròs en les postres. Un vi d’honor per als assistents va posar punt el punt final a la jornada.
El V Simposi de l’Arròs de Dàrsena compte amb el patrocini de la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic, Makro, Almàssera L’Aquería, Valentina Equipa, Xef Mestre, Arròs Tartana, Llobell Pesca, Ínsula Roma i Vinícoles.
Comentarios