En aquesta ocasió no parlaré de la presentació d’una novel·la sinó d’un llibre de divulgació, Alimenta el sueño para un cerebro sano, de Raquel Marín, que m’ha resultat tan entretinguda com si l’autora haguera parlat d’una novel·la. L’esdeveniment va tindre lloc a Elda, el passat 7 d’abril en el marc de les activitats culturals que es realitzen en aquesta ciutat.
Raquel Marín és neurocientífica i catedràtica de Fisiologia. Es va doctorar en Biomedicina en la Universitat Laval de Quebec i ha dedicat la seua vida a la investigació científica, en particular a les malalties del cervell en l’envelliment i als nutrients per a la salut cerebral.
Té una àmplia bibliografia científica i també ha consagrat part de la seua activitat a la divulgació de la salut cerebral. També és col·laboradora de divulgació neurocientífica en la Cadena SER, RTVE, Televisió Canària, Canàries Ràdio, la Ràdio Nacional a Catalunya, el Huffington Post i Mc Contigo (La ment meravellosa i Millor amb salut). En la seua pàgina web www.raquelmarin.net escriu un blog de divulgació sobre el cervell i la nutrició, en el qual aporta receptes neurosaludables. És autora de Dale vida a tu cerebro,, del qual porta tres edicions venudes, i de Pon en forma tu cerebro, que està en segona edició i acaba de publicar Alimenta el sueño para un cerebro sano, sa, tots ells de divulgació i publicats per Roca Editorial.
Jo, que ja havia llegit Pon en forma tu cerebro, estava expectant per conéixer el següent, i no m’ha defraudat. Amb una exposició senzilla i un llenguatge pla, sense necessitat d’innombrables termes científics als quals no tots podem accedir, Raquel Marín ens va explicar per què necessitem dormir, com afecta un somni de mala qualitat al nostre cervell i quines pautes saludables hauríem de seguir per a aconseguir un descans reparador.
Així ens va dir que “Dormir s’ha convertit en un dels grans problemes de la nostra societat. L’estrés, el ritme de vida o alguns hàbits poc saludables són les principals causes que un terç de la població patisca trastorn ocasional o crònic del somni. Un trastorn que no sols fa que ens despertem més cansats, si no que afecta el sistema immune, cardiovascular, metabòlic, muscular i per descomptat al sistema nerviós, i les seqüeles del qual generen fatiga mental, pèrdua de la concentració, minven la memòria, afecten l’ànim i envelleixen el cervell prematurament, a més de retardar el desenvolupament i consolidació dels circuits neuronals durant l’etapa del creixement”.
Aquest llibre és una guia per a saber, per exemple, que els atacs de fam nocturn poden estar relacionats amb baixos nivells de melatonina, i que la migdiada millora l’estabilitat emocional i redueix la fatiga mental. També podem conéixer l’evolució del somni al llarg de la vida segons l’edat, el gènere, l’etapa hormonal i els paràmetres específics de cada persona, quines són les fases del somni i com es comporten les neurones i el cervell en cadascuna d’elles segons el moment vital.
En fi, com podeu veure en aquest xicotet resum és un llibre pràctic per a poder enfrontar-nos a la por de no poder dormir. Alimenta el sueño para un cerebro sano sa dona respostes senzilles a preguntes comunes com si es pot recuperar el somni dormint el cap de setmana, a quina hora és millor fer esport, quin és l’efecte del café, tabac i alcohol, si la pràctica sexual ajuda a dormir millor, o sobre el contingut dels somnis i els malsons.
Jo ja l’he llegit i francament algunes de les pautes que recomana m’han funcionat.
Comentarios