Prop d’un centenar de persones grans de tot Europa han participat de manera directa en l’elaboració d’un joc interactiu i recursos en línia per a donar a conèixer internacionalment el patrimoni immaterial dels seus països d’origen. Entre elles, fins a quinze alumnes de la Universitat Permanent de la Universitat d’Alacant (UPUA) han sigut els encarregats d’investigar sobre patrimoni, fer entrevistes i seleccionar continguts. Amb aquestes tasques s’ha aconseguit fomentar l’ús les noves tecnologies i millorar les habilitats digitals dels participants. L’experiència, a més, «ha servit per a demostrar que, a través de metodologies educatives innovadores, les persones grans continuen aportant resultats tangibles a la societat», expliquen des de la UPUA.
El projecte ,»In-Cult: Cultura Immaterial Viva», a través dels jocs en línia i les pàgines web de recursos educatius, convida l’usuari a viatjar per sis països europeus per a descobrir quaranta-dos tresors culturals immaterials. S’hi tracten tradicions, festes, folklore, gastronomia, entre altres qüestions, en el que suposa tota una herència de segles que posa en relleu la riquesa patrimonial d’Europa. El fondellol, els moros i cristians, el camí de Sant Jaume o el Tribunal de les Aigües són algunes de les tradicions que aquest projecte ha difós per tot Europa.
La pàgina web ofereix activitats diverses, des d’un joc de memòria fins a quatre modalitats diferents de jocs interactius que acosten les tecnologies a les persones grans i el patrimoni, als joves. A més, el material complementari per a llegir, veure i sentir està disponible en set idiomes (anglès, alemany, espanyol, serbi, búlgar, italià i romanès). Aquests recursos, units al material didàctic que completa l’oferta, fan que el joc en línia In-Cult siga una eina molt útil tant per als ciutadans que vulguen conèixer més bé Europa com per als professors de qualsevol etapa educativa que estiguen interessats a descobrir juntament amb els alumnes la riquesa de la cultura immaterial europea i reflexionar sobre les tradicions, els rols de gènere o la identitat cultural, entre altres temes.
Aquest projecte, finançat pel Programa Erasmus+ de la Unió Europea, ha reunit organitzacions d’educació d’adults de països com Espanya, Alemanya, Itàlia, Bulgària, Romania o Sèrbia interessades a difondre el patrimoni cultural immaterial dels països respectius. El programa s’ha desenvolupat entre setembre de 2020 i desembre de 2022, amb el lideratge d’ILEU – Lernen in der Erwachsenenbildung an der Universität Ulm e.V. (ILEU) d’Alemanya i un grup de participants compost per l’associació FEDERUNI d’Itàlia; la Zavod za proucavanje kulturnog razvitka de Sèrbia; la Universitat de Ruse Angel Kanchev de Bulgària; l’Associació Lliga Scriitorilor Filiala Timisoara Banat de Romania, i la Universitat Permanent de la Universitat d’Alacant, a Espanya.
«Aquests projectes i els seus resultats posen de manifest que les persones grans volen continuar sent part activa de la societat d’una manera real. En particular, el projecte ‘In-Cult’ ha respost a aquesta necessitat proposant una metodologia innovadora que ofereix a aquestes persones l’oportunitat de crear continguts i recursos al servei de la societat, perquè infants i persones grans puguen jugar i descobrir Europa junts, cosa que sempre fa més divertit l’aprenentatge», indiquen des de la UPUA.
Finalment, el projecte també «pretén crear i reforçar vincles entre països europeus perquè conèixer el patrimoni cultural suposa respectar la diversitat i contribuir a la construcció d’un futur europeu comú basat en el respecte mutu i en la pau», afegeixen des de l’organisme de la UA.
Comentarios