La rectora de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, i l’alcalde d’Elx, Carlos González, han fet aquest dilluns una visita al jaciment Fundació Universitària L’Alcúdia d’Investigació Arqueològica de la Comunitat Valenciana que aquest estiu enceta la segona fase del Pla Director dissenyat fins a l’any 2029, al costat del vicerector d’Investigació de la UA, Juan Mora, i Marga Antón Bonete, regidora de Cultura Arxiu i Biblioteques, a més d’Alejandro Ramos Molina, director de la Fundació L’Alcúdia i de Diego Peña Domínguez, gerent de la Fundació L’Alcúdia.
La rectora ha destacat en la seua intervenció que «els treballs de recerca arqueològica que estem desenvolupant al jaciment de l’Alcúdia palesen any rere any la importància d’aquest jaciment, que és, sens dubte, un dels més importants d’Espanya, i ens permet conèixer detalls molt rellevants de l’organització social i de la vida en aquesta zona al llarg dels segles».
Navarro ha apuntat que un dels objectius, a més de descobrir tota la informació que puga aportar el jaciment, del qual no es coneix més que un 15 per cent, aproximadament, «és valorar l’espai en el qual fa 125 anys es va descobrir la Dama d’Elx», i ha remarcat que «una de les excavacions que s’està duent a terme en aquesta campanya treballa precisament el front sud-oriental del jaciment, lloc on es va trobar, de manera fortuïta, la Dama d’Elx el 1897«.
Navarro ha recalcat que «els descobriments es realitzen any rere any en les campanyes d’excavacions són una mostra de tot el que pot aportar el jaciment amb una aposta decidida, tant de les administracions públiques com des del mecenatge privat«.
Carlos González, per la seua part, ha subratllat l’«extraordinari valor patrimonial de l’Alcúdia per a Elx, per a la Comunitat Valenciana i per a Espanya» i ha apuntat que es tracta d’un «jaciment únic«. En la seua intervenció davant dels mitjans, l’alcalde d’Elx ha volgut agrair als investigadors «tot el treball que realitzen any rere any, amb el suport de l’Ajuntament d’Elx, que ens permet conèixer cada dia una mica més sobre Illici al llarg de la història«.
Excavacions en curs
En l’actualitat, es desenvolupen tres projectes d’investigació al jaciment de l’Alcúdia: ‘Projecte Domus: Viure a Ilici’, en el sector 4F amb la catedràtica d’Arqueologia Sonia Gutiérrez Lloret; ‘Arqueologia i socialització del coneixement a l’Alcúdia d’Elx. Les Termes Orientals i àrees circumdants (ASTERO)’, dirigit pel catedràtic Jaime Molina Vidal i «Dames i herois. Darrere de la Ilici ibèrica» amb la direcció del catedràtic de Prehistòria de la UA Alberto Lorrio en qualitat d’investigador principal (IP) i amb Héctor Uroz, professor d’Història Antiga de la Universitat de Múrcia, com a codirector.
Tant la rectora com l’alcalde han tingut l’oportunitat de conèixer de primera mà el progrés en els treballs que els investigadors duen a terme. En aquest sentit, Sonia Gutiérrez, responsable del projecte ‘Domus: Viure a Ilici’ –excavació que ara mateix està en fase de consolidar totes les troballes– ha explicat que durant els treballs s’han trobat «construccions domèstiques d’una època pròxima a la que es data la Dama d’Elx» i també una «monumental estructura de maçoneria de quasi un metre de gruix i de gran longitud, amb reforç seriat de bigues de reforç consolidada en restes anteriors«, que s’ha datat en el segle III aC, en una època relacionada amb el període de la II Guerra Púnica.
L’objectiu principal del projecte se centra a «entendre com funcionava la ciutat en aquesta zona del jaciment que sempre havia sigut residencial durant els diferents segles en els quals va estar habitada«. Les excavacions es concentren en una zona de 10×15 metres en els quals s’han trobat evidències que corresponen amb construccions de diferents èpoques que se superposen les unes amb les altres. En aquest espai s’han localitzat els primers espais domèstics ibers, cases i materials, que s’han trobat a l’Alcúdia i que correspon a la civilització que va viure ací fa 2.300 i 2.400 anys, i també les primeres fases arquitectòniques del que seria la colònia romana, del segle I aC. Ilici és l’única colònia romana de la província d’Alacant, la resta són ciutats i municipis d’un rang menor
El projecte ‘Arqueologia i socialització del coneixement a l’Alcúdia d’Elx. Les termes orientals i àrees circumdants (ASTERO)’, dirigit pel catedràtic Jaime Molina Vidal, està en marxa en aquests moments i centra els treballs en les termes romanes del jaciment arqueològic de l’Alcúdia.
Molina ha explicat que, després de treballar amb un georadar, han identificat una sèrie d’elements que es podrien correspondre amb un aqüeducte romà, cosa que significaria que hi hauria un sistema de recollida d’aigües del Vinalopó i un sistema de conducció al Camp d’Elx. Uns indicis que les excavacions intenten confirmar durant la campanya que s’està desenvolupant en l’actualitat i que també apunten a la presència de «la palestra, el pati porticat on es feia gimnàstica abans de fer el circuit termal». Jaime Molina ha assenyalat que les termes estan excavades en un 60 % i que es confirma que són de principi del segle II, «quan creix la població i augmenta el poder econòmic, potser el gran segle de desenvolupament d’Illici».
Al setembre arribarà l’equip de ‘Dames i herois. Darrere de la Ilici ibèrica’, tercer i últim dels projectes d’excavacions que acollirà aquesta cinquena campanya. Investigació que dirigeix el catedràtic de Prehistòria de la UA Alberto Lorrio, el qual ha explicat que «planteja com a objectiu últim aportar informació sobre les fases ibèriques de l’Alcúdia a través de la intervenció arqueològica multidisciplinària en el front sud-oriental del jaciment«, lloc on es va trobar la Dama d’Elx el 1897. Al mateix temps pretén definir una estratigrafia arqueològica que ajude a complementar el coneixement de les diferents fases històriques per les quals va passar el jaciment d’Ilici, i que permeta enquadrar les troballes que, en les successives campanyes dutes a terme des del 2017, han sigut molt nombroses i variades.
Comentarios