Fashion Trust Aràbia és una associació sense ànim de lucre formada per directors creatius i personalitats internacionals vinculades al sector de la moda. La fi és promocionar a dissenyadors emergents del món àrab per al desenvolupament de les seues pròpies signatures i remoure obstacles tals com l’accés a teles i materials de confecció o la manera de guanyar-se la confiança dels distribuïdors, i amb això, atorgar la visibilitat internacional necessària per a fer-se un buit en la indústria del disseny.

La iniciativa del projecte ve de la mà de la exJequesa de Qatar Mozah bin Nasser, la seua filla Al Mayassa bin Hamad Khalifa Al-Thani i Tania Fares fundadora de Fashion Trust a Regne Unit, a més del patrocini de la prestigiosa web de venda de moda de luxe matchesfashion. Entre els membres del jurat destaquen: DVF, Pierpaolo Piccoli (Valentino), Victoria Beckham, Oliver Rousteing, Haider Ackermann, Edgar Osorio (Aquazzura), Erdem Moralioglu o Natalie Massenet (Net-a-porter), entre altres. El premi de fins a 200.000 $ segons l’estatus de la signatura, es divideix en cinc categories.

En la categoria de “Llest per a portar” un dels guardonats ha sigut Salim Azzam. La seua proposta basada en la sostenibilitat social consisteix a convertir, gràcies a libaneses que treballen amb passió i identitat, il·lustracions digitals de flors, cignes o xiquetes pensatives, en artesania delicada de bells brodats sobre peces diürnes com a camises blanques de cort impecable, esquena d’abrics o senzilles samarretes cotó unisex.

L’altre premiat en la mateixa categoria ha sigut Roni Helou. Presenta col·leccions deconstruidas en les quals reinterpreta la indumentària masculina amb peces de gènere neutre amb abrics llargs, mescles de color i teixits inusuals com la gasa de cera i declinant l’ús del cuir i la seda. Propostes per a la dona treballadora elegant i sofisticada però sense caure en l’austeritat, compensa els abillaments amb elements de feminitat esportiva mostrant muscles o cames i ajustant les cintures.

En “Vestits de nit” el guanyador ha sigut Krikor Jabotian. Va llançar la seua signatura en 2011 i des de llavors produeix vestits esculturals, llargs i curts, que adornada amb brodats, plomes i incrustacions. Posseeix un gran domini dels volums, el tall de les faldes i volants magnífics que inclou en mangues i cues, atorgant un nou enfocament de l’exquisida alta costura libanesa.

En la categoria de “Joieria” les premiades han sigut les Mukhi Sisters amb una signatura de joies que poden portar-se des del dia a la nit, on la nostàlgia ètnica es troba amb la modernitat urbana. Consta d’una línia d’alta joieria en la qual anells, pendents i collarets apareixen plens de color amb diamants i pedres precioses. També inclou braçalets d’or rosa amb les paraules “Love” i “Starshine” i anells amb forma d’escarabat, flor i papallona. En la línia mitjana presenten una innovadora forma inspirada en les bresques d’abelles per a portar el pèl recollit en una trossa de ballarina. I en la línia més assequible trobem polseres amb nus escorredor de turquesa i onyx.

Quant a “Sabates” la signatura Zyne ha sigut premiada per la seua reinterpretació de la babutxa, la sabata més venuda en el soc de Casablanca. Fabricades a mà poden ser planes o amb taló mitjà, llises, amb brodats, incrustacions o serrells, mats o setinades.

El guardó en la categoria de “Bosses” ha sigut per a Sabry Marouf. Inspirant-se en la història de l’antic Egipte han creant bosses amb la silueta de la màscara de Tutankamón, els escarabats i el pilar Dyed símbol de l’estabilitat. Les carteres a manera de cofre inclouen una cartera de pell i són de colors vibrants com el blau egipci o suaus com el blanc o el rosa, amb ansa curta de fusta regenerada o amb cadena daurada.

Vogue Aràbia es va inaugurar al març de 2017 amb la model Gigi Hadid en portada sota la direcció de l’experta en moda i princesa saudita Deena Al-Juhani Abdulaziz, qui es va imposar la responsabilitat com a editora d’explicar el concepte de vestir modestament i establir una vinculació entre orient i occident. Després de publicar-se el segon número i una setmana després de la festa de presentació va deixar la revista i va ser substituïda per Manuel Arnaut. En les successives edicions hem pogut veure a ídols adolescents com Rihanna, Nicky Minaj o Ciara, també a la mítica Iman advocant per la bellesa de la dona musulmana. Titulars sobre l’elecció de vestir modestament i per tant la inclusió i representació de les dones que usen hijabs. La diversitat de fisonomia amb Ashley Graham i Paloma Elsesser sota el lema “Bodi Revolution”. També va ser significatiu el posat de la princesa Hayfa bint Abdullah Al-Jaud en el desert de Jeddah per a celebrar el dret de la dona a obtindre el permís de conduir a Aràbia Saudita. En definitiva, una combinació entre el respecte a la tradició i la modernitat igualitària en un espai de bellesa on és possible l’apoderament femení.