Un total de catorze projectes realitzats per equips creatius integrats cadascun d’ells per un dissenyador, un xef i un artesà i dotze treballs de dissenyadors gràfics vesteixen la sala d’exposicions del Auditori Teulada Moraira a través de la mostra “Disseny al Plat”, conformant un perfecte diàleg entre artesania, gastronomia i disseny, demostrant el potencial creatiu de la Comunitat Valenciana.

“Disseny al Plat” es va inaugurar aquesta setmana a càrrec del president de la Fundació CV Auditori Teulada Moraira i alcalde, Carlos Linares, el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer i el director general de Comerç i Turisme, Natxo Costa, acompanyats de membres del Patronat, de la directora del Auditori, Maite Serrat, el director del Centre d’Artesania de València, Miquel Clemades, el director dels CDT d’Alacant, Antonio Crespo, el director del CDT Dénia Marina Alta, José Vidal, de la Universitat d’Alacant, el professor Josep Bernabeu, el xef Alberto Ferruz, del Restaurant BonAmb de Xàbia, la ceramista, Encarna Soler, i visitants.

En un acte especial conduït per Antonio Crespo, que va elogiar el lloc tan emblemàtic que compon el Auditori Teulada Moraira on es fusiona territori, disseny, cultura, gastronomia i en definitiva, art en general, va donar la paraula al director general de Comerç i Turisme. Natxo Costa va comentar que “Disseny al Plat” és una mostra itinerant del Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana que reflecteix el treball d’artesans, cuiners i dissenyadors del nostre territori i posa en valor l’artesania.

Disseny al Plat. Foto: Auditori Teulada Moraira

Disseny al Plat. Foto: Auditori Teulada Moraira

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, va subratllar el valor tan important que té aquest territori, com és el moscatell, les vinyes verdes prop del mar, la torre de defensa del S.XVI i el poble mirant cap a l’interior. Una cultura i història que s’ha de posar en valor. “Per a nosaltres la gastronomia és un element essencial per a entendre qui som i observant el Timeline del Auditori he vist una foto del xef Quique Dacosta de la seua participació en les primeres edicions de Dolia que ho explica molt bé com un plat és una magnífica targeta de presentació de totes les credencials d’un territori”, va dir Colomer.

En aqueix sentit, el secretari autonòmic de Turisme va recalcar que en un “sol plat et trobes territori, paisatge, productes, talent, intel·ligència, identitat. És com un espill on et mires, et retrobes i t’aproximes al territori que ens embolica. I és que la cuina té alguna cosa extraordinari perquè fa possible el conciliar la tradició, la saviesa històrica de la cultura culinària amb l’avantguarda i innovació”.

Per la seua banda, el president de la Fundació CV i alcalde va manifestar que aquesta mostra estarà en el Auditori fins a finals del mes d’octubre i donarà contingut a la Mostra de Enoturismo i Gastronomia, Dolia, que es desenvolupa a principis del mes de setembre. “La veritat és que quan se’ns va proposar des de l’Agència Valenciana de Turisme i el Centre d’Artesania no dubtem a acollir-la perquè segueix la línia de treball d’aquest auditori i de l’Ajuntament de Teulada quant a turisme i posada en valor utilitzant com a element vehicular l’art”.

Linares va sostenir que “si el diàleg entre les persones es fa vital en el dia a dia, avui es reflecteix en aquesta mostra que fusiona diferents disciplines artístiques que parlen i es complementen entre elles i com també ho fa aquest espai cultural, un autèntic diàleg amb el paisatge, territori, arquitectura i un lloc idoni per a acollir aquesta mostra”. Pel que va agrair a tots els impulsors que han fet possible aquest treball.

La inauguració de “Disseny al Plat” va comptar amb dos artistes de la comarca, la ceramista Encarna Soler i el xef, Alberto Ferruz, dos Estels Michelin i dos Sols de la Guia Repsol, dues persones amb gran complicitat que posen en valor dos oficis tan importants. Dos exemples de com a través de les seues professions tan diferents existeix un element comú; les mans, en les quals cadascun desenvolupa el seu art, el de la ceràmica i la cuina.

Per a Ferruz, “la nostra voluntat és que cada persona que entre al restaurant es porte un trosset de la Marina Alta, de la província d’Alacant i tota la Comunitat Valenciana, i açò és gràcies a tots els xicotets productors i artesans que ho fan possible, perquè la gastronomia és un reflex de la cultura de cada lloc”.

El xef va realitzar una demostració culinària que va assemblar en les peces creades per la ceramista pintant aqueixa essència de la cuina avantguardista amb la mirada posada en la tradició i en el natural, que és el que caracteritza a la cuina de Ferruz. “A través d’ella fem una mirada al xicotet productor, al pescador, a l’artesà, a l’horta de la Marina Alta, al moscatell, però sempre donant aqueixa visió divertida i que al comensal li teletransporte al que es feia abans, però amb la mirada del S.XXI”, va sostenir.

Valors que al costat de la innovació, tradició i art es van fusionar en un marc idoni com és el Auditori Teulada Moraira, un espai entès com a expressió d’identitat del territori i el paisatge.

La mostra “Disseny al Plat» estarà oberta al públic fins al 31 d’octubre en horari de dimecres a dissabte, d’11 a 13 i de 18 a 20 hores.