Atronador Fest anuncia la setena edició del seu festival internacional de soroll, música experimental i sons avançats amb una programació i unes propostes que no deixen indiferent a ningú. El festival se celebrarà a Alacant el dissabte 30 de setembre dins de les instal·lacions del Centre Cultural Les Cigarreras.
El Festival ha estat seleccionat en la convocatòria pública de subvencions 2023 PER AL DESENVOLUPAMENT DE PROJECTES CULTURALS I ARTÍSTICS i finançat per l’Excm. Ajuntament d’Alacant, Regidoria de Cultura.
ATRONADOR FEST 2023
Després de l’èxit de les anteriors edicions on han estat presents multitud d’artistes de l’àmbit experimental espanyol i també després de l’edició de l’any passat on es va comptar per primera vegada amb un artista internacional com a Contenidor des dels EUA, aquesta setena edició es perfila com una de les mes completes fins al moment.
Els artistes amb els quals es comptarà enguany, Dhangsha (artista internacional), Amsia, Builtthenburnt, Javier Piñango i la performance de dansa LLOT completen un cartell del mes altíssim nivell dins de l’escena nacional i internacional experimental i ruidista.
Enguany com a novetat dins de l’Atronador Fest se celebrarà el primer concurs mundial de “Muro del Soroll”, on s’obrirà la participació als artistes que es presentin a crear una mostra sonora d’un minut de durada, on cada participant disposa d’un màxim de 10 minuts de muntatge dels seus instruments, micròfons, efectes i utensilis necessaris per a generar el seu propi mur de soroll d’1 minut de durada. El públic serà el jurat i el que s’encarregarà de votar als artistes que es presentin. El guanyador obtindrà un primer premi econòmic de 500€ i la seva possible participació en el festival de l’any següent. Tota la informació i les inscripcions en murodelruido.com
Les entrades per al festival ja estan disponibles en la web atronadorfest.eventbrite.es
PROGRAMA ATRONADOR FEST 2023
El festival se celebrarà el dissabte 30 des de les 17.00, hora en la qual se celebrarà el primer concurs “MURO DEL SOROLL” dins de la Casa de Música del CC Les Cigarreras.
A partir de les 19.00 començaran les actuacions del groso del cartell dins de la Caixa Negra del CC Les Cigarreras.
17:00h Concurs MURO DEL SOROLL
19:00h LLOT
20:00h BUILTTHENBURNT
21:00h JAVIER PIÑANGO
22:00h AMSIA
23:00h DHANGSHA
Tota la informació del festival, horaris, inscripcions, etc es pot consultar dins de la web del festival Atronadorfest.com com en les xarxes socials de l’Eixordador Fest (@atronadorfest)
ARTISTES ATRONADOR FEST 2023
DHANGSHA
Dhangsha (en bengalí, «destrucció») és el projecte i àlies de l’artista i educador electrònic Aniruddha Das.
Treballa en la interfície de la Bass culture i el soroll experimental, creant una espècie de «dancehall mutant» on motius distorsionats «alienígenes» evolucionen i es desintegren sobre ritmes escassos però pesats. Explora el minimalisme, la repetició i la fragmentació, instigant interaccions turbulentes entre el ritme mesurat i no mètric.
A més de llançar diversos àlbums, inclosos “Live at Spirit of Gravity” i “Aberrant”, aquest últim amb el segell Hard Return, ha contribuït a compilacions de Iklectik, Syrphe i Avon Terror Corps. Apareix en l’avantguardista compilació en vinil “Disruptive Frequencies”, de Nonclassical, que ha rebut crítiques entusiastes, fins i tot en la revista britànica d’art sonor “The Wire”.
La passió aclaparadora de Dhangsha és tocar en viu i s’ha guanyat una reputació pels seus espectacles de molta ferocitat. Les seves pulsacions viscerals de greus sustenten freqüències que fluctuen ràpidament i representen un món en un estat de canvi, tal vegada en espiral cap al col·lapse. Ha actuat en el festival electrònic “Bogotrax” a Colòmbia i ha realitzat gires per tot el Regne Unit i Europa, tant en solitari com com teloner del duo polític/electrònic Yao Bobby & Simon Grab. És un
participant comissionat de la iniciativa finançada per AHRC «Explorant la diversitat cultural en el so experimental», que examina la relativa falta de professionals negres i del sud d’Àsia en la música experimental al Regne Unit.
Aniruddha va ser el cofundador i baixista original del grup Engonals Agafaven Dub Foundation. El seu actual treball com Dhangsha és un retorn a les seves preocupacions pre-*ADF i pre-*dub amb la pràctica del so experimental i l’educació en música electrònica.
AMSIA
AMSIA és una d’aquestes ocultes figures representatives de la música (experimental) basca esdevinguda i desintegrada temps enrere. Batejat per un tal “Carlos Desastre” en l’Escorxador de Azkoitia (Guipúscoa) fa dues dècades i breu resum de l’esdevenir d’una autòctona escena musical autodenominada com “Les altres músiques” o “Músiques arriscades” que no va ser mes, que l’enèsim intent en la cerca de la bellesa mitjançant el soroll i el so, en un lloc on la tradició i el folklore formen part del paisatge.
De caràcter solitari i plenament electrònic, actualment el seu treball es basa en orquestracions MIDI al costat de sons sintetitzats, discos de vinil i llibreries de samplers, en un collage sonor de resultat caòtic i impredictible. Músiques amb tints dramàtics i inquietants que ens submergeixen en un imaginari sonor desordenat i d’estranya bellesa.
En paral·lel, membre fundador de 333modules, col·lectiu dedicat al disseny, construcció i venda de mòduls per a sintetitzador en format Eurorack, resultat de la passió i la dedicació per tot el relacionat amb la música, el so i l’electrònica maquinari de caràcter obert, experimental i D.I.I
JAVIER PIÑANGO
Javier Piñango (Madrid, 1962), ha estat director del festival internacional de música experimental Experimentaclub i del projecte de difusió i promoció de música experimental del mateix nom. A més ha estat co-director del projecte iberoamericà d’intercanvi artístic i cooperació cultural Experimentaclub LIMb0.
Porta ja trenta-cinc anys treballant en l’escena sonora d’avantguarda espanyola des de diferents fronts: com a músic, programador cultural, creador de segells discogràfics, periodista musical, etc.
Com a músic, després d’anys d’haver format part des de finals dels 80 de diferents grups i formacions, Javier Piñango treballa des de 2010 amb un projecte personal sota el títol genèric d’i.r.real, centrat en la tensió i la narrativitat sonora i fortament assentat en l’ús del sintetitzador analògic Korg MS-20. Des de llavors combina la publicació de treballs de la sèrie i.r.real amb altres plantejats al marge de la mateixa i centrats també en el camp de la síntesi analògica encara que en aquest cas de forma més abstracta, a més de col·laborar assíduament amb altres músics
tant en projectes d’improvisació lliure com de fusió d’elements analògics i digitals.
BUILTTHENBURNT
Builtthenburnt és l’alter ego de José Luis López, músic multidisciplinari murcià que també forma part de bandes com Nepal Napalm i Cru Pimento entre altres projectes.
El projecte es mou entre el ambient, la música industrial, el noise i la psicodelia.
La idea darrere del nom acompanya al modus operandi en directe: gran part de la música és construïda per a cada directe i crema amb ell.
El seu últim treball publicat fins avui és DVAT (2020), però ja es troba preparant material nou.
LLOT
LLOT és una acció performativa que posa de manifest l’ús extrem de residus plàstics que no sols contaminen els nostres oceans, també actuen ofegant vies fluvials, eliminant la vida silvestre i introduint-se en la nostra cadena alimentària. És un projecte d’art que inicialment part d’un format vídeo-dansa que auna diferents disciplines: d’una banda la idea inicial, direcció d’aquest projecte i la Dansa a càrrec de Ruth Dt. Soria; composició i producció musical per Antonio Fernández; Irene Acereda amb la producció i edició visual; Yoshua Prada Lluna amb poesia i veu.
Posteriorment vam voler portar aquest treball a escena i creem LLOT performance, una peça curta de dansa i música experimental en directe on so i moviment s’omplen d’accions articulades per un discurs gestual crític que embolica a l’espectador.
Totes dues propostes artístiques formen part d’un treball fortament vinculat a un pensament conscient, a la vida, a l’excés de plàstics en el nostre dia a dia, a la contaminació, a les greus conseqüències per tot això en els ecosistemes. En definitiva, a un amor al planeta Terra.
SINOPSI
Tenint molt present la vida animal i vegetal dels ecosistemes, prenent consciència d’això en cada instant, i veient com va desapareixent aquesta riquesa de vida que ens embolica, ens endinsem en aquest medi natural per a mostrar, des d’una estètica performativa i transgressora el temor i la desolació d’un ser atrapat i desubicado que a poc a poc aconsegueix sortir d’aquesta presó emplasticada per a acostar-se de nou a l’anomenada llibertat.
ATRONADOR FEST, Festival conceptual.
ATRONADOR Fest és un festival en el qual s’engloben un conjunt de directes, concerts, performances artístiques, posades en escena i altres corrents artístics alternatius.
La fi del festival és poder reunir en un mateix esdeveniment diverses propostes artístiques difícils de trobar dins del cercle de sales de concerts o d’oci.
Aquestes jornades són un mitjà pel qual artistes participants i públic troben un nexe comú davant una inquietud artística mútua.
Dins del festival es troben artistes de música electrònica experimental, música electro-acústica, ruidismo, performance, artistes visuals. El que es vol des del festival és plantejar als artistes un escenari on no trobin cap barrera per a la seva actuació, on se’ls demana que arrisquin al màxim i no es trobin amb cap mena de censura artística; ja que d’això tracta el festival, de poder ensenyar obres i corrents artístics (musicals, visuals, escèniques) que no troben cabuda en una altra mena d’esdeveniments en el qual es busca la rendibilitat o el “grat” del públic en general.
“MURO DEL SOROLL” Primer concurs internacional de soroll
Mitjançant aquest concurs es pretén atreure a artistes experimentals locals i nacionals a un nou tipus de mostra musical, compartint el divertimento de la competició i el premi del concurs; igual que fer participi al públic assistent com a jurat de la proposta, prenent part en les votacions i gaudint de les diferents propostes dels artistes.
Més informació: www.atronadorfest.com info@atronadorfest.com
Comentarios