L’exposició itinerant promoguda per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua sobre l’escriptora Carmelina Sánchez Cutillas clausura el seu recorregut per la Comunitat Valenciana a La Nucia

Auditori de la Mediterrània acull fins al 22 de gener a la Sala Llevant aquesta mostra dedicada a una autora reconeguda per tota la seua trajectòria i la seua variada obra.

L’exposició “Carmelina Sánchez-Cutillas, dones dels fronteres del silenci” està a punt d’acomiadar-se, complirà dos mesos d’estada a la Sala Llevant de l´Auditori de la Mediterrània, en els quals ha sigut vista per més de 400 persones, de les quals més de 250 han sigut joves estudiants de l’Institut de Secundària i Batxillerat de La Nucia.

L´Auditori i Centre Cultural de la Mediterrània des del 22 de novembre fins al 22 de gener, inclòs, ofereix a la Sala Llevant d’aquest centre cultural de La Nucia aquesta mostra amb la qual es pot fer un recorregut per la trajectòria de l’autora Carmelina Sánchez-Cutillas, una escriptora molt destacada i premiada, considerada la gran escriptora valenciana del segle XX.

Aquesta exposició sobre Carmelina Sánchez-Cutillas, promoguda per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, s’ofereix en l´Auditori i Centre Cultural de la Mediterrània amb la col·laboració de la Seu Universitària de La Nucia i la Regidoria de Cultura de La Nucia.

Durant l’estada a la Sala Llevant s’ha organitzat des de l´Auditori la visita de 250 alumnes-as, repartits en grups, de l’Institut de La Nucia que han pogut veure l’exposició i tindre trobades amb la figura de la creadora presentats pel director de l´Auditori, Francesc Sempere, així com la passada del documental titulat “Mar i Cel” dedicat a Carmelina Sánchez Cutillas que ha sigut produït per À Punt Mitjana i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

La sala ha acollit també visites variades i ha acollit també activitats de l’Escola de Teatre, vinculada al Auditori de la Mediterrània. Finalment més de 400 persones han vist aquesta exposició.

Carmelina Sánchez Cutillas, escriptora, poeta, investigadora, historiadora, pensadora, és una de les grans veus del segle XX i que al final de la seua vida es va sentir, lamentablement, oblidada pel món cultural valencià. Va patir una terrible decepció, malgrat que les seues obres són molt estimades i llegides, destaca “Matèria de Bretanya”, publicada en 1976 i que va obtindre abans de ser publicada el Premi Andròmina de Narrativa en 1975, aquesta novel·la ha sigut llegida per diferents generacions d’alumnes en els centres educatius i un dels llibres essencials de literatura en valencià.

I també, encara que menys coneguts, són molt benvolguts els seus poemaris, “Un món rebel” (1964), “Conjugació en primera persona” (1969), “Els jeroglífics i la pedra de Rosetta” (1976) i “Llibre d’amic i estimada” (1980) i les seues investigacions i publicacions com a historiadora especialitzada en el passat de la Corona d´Aragó, per això va presentar ponències en diferents congersos sobre historia medieval i sobre la Corona d’Aragó.

La figura de Jaume I era d’enorme importància per a Carmelina Sánchez Cutillas. També es va interessar per la història i el paper de les dones, amb articles com “La dona a la València medieval. Mite i realitat”, publicat en 1962 a València.

Així, aquesta exposició ret homenatge a una gran autora, una figura singular de la literatura valenciana, i repara en part l’oblit que arribe a patir en vida Carmelina Sánchez-Cutillas, qui va nàixer a Madrid, en un any imprecís de finals els anys vint del segle XX, i que va morir a València l’any 2009.

Amb aquesta mostra es dona colofó a la celebració organitzada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua de “Carmelina Sánchez-Cutillas: Escriptora de l’any 2020-2021”. Celebració que s’ha estés durant dos anys per l’esclat de la pandèmia l’any 2020.

L’entrada a l’exposició “Carmelina Sánchez-Cutillas, dones dels fronteres del silenci” ha sigut gratuïta durant els dos mesos d’estada a La Nucia, a la sala Llevant de l´Auditori i Centre Cultural de la Mediterrània on ha sigut visitada per més de quatre-centes persones.

L’exposició “Carmelina Sánchez-Cutillas, dones dels fronteres del silenci” és la número 152 que s’ofereix a les sales i espais del Auditori de la Mediterrània des de la seua obertura l’any 2007. La primera mostra artística va ser una especial dedicada a Joan Miró, gran figura mundial de l’art del segle XX. L’anterior exposició titulada “El compromís artístic de Joan Commeleran (Barcelona, 1902-1992)” tractava precisament de donar veu a un altre dels artistes del segle XX, en aquest cas un artista oblidat injustament com és Joan Commeleran.