La Fundació Frax ha organitzat per a dijous que ve, 21 d’abril, una conferència del doctor en Història Ángel Luis Cervera Fantoni que versarà sobre la guerra de Cuba vista des del prisma de dos dels seus principals protagonistes: l’almirall Cervera i el benidormense conestable Zaragoza. L’orador és fill, net i besnet d’almiralls de l’Armada Espanyola: els Cervera. L’esdeveniment tindrà lloc en la sala d’actes de l’Ajuntament de Benidorm a les 20.00 hores. La institució pública col·labora amb l’acte.
El 3 de juliol de 1898, en aigües de Santiago de Cuba, l’almirall Pascual Cervera i Topete va presentar batalla a la flota de l’almirall americà Sampson, superior en número i qualitat, i l’esquadra espanyola va ser vençuda després d’un desigual combat. Cervera i els seus superiors mantenien postures enfrontades sobre la forma en què s’havia d’actuar. L’almirall va acatar sempre les ordres rebudes, però ho va fer a contracor, en l’últim moment i mostrant la seua disconformitat. La decisió de Cervera d’eixir de Santiago a ple dia i pegat a la costa només s’explica des del punt de vista humanitari, per a tractar de minimitzar el nombre de víctimes en la batalla, la qual cosa confirma que Cervera donava per perduda la batalla abans d’iniciar-la.
La seua decisió inicial consistia a evitar enfrontar-se a l’esquadra estatunidenca i esperar resguardat en el port, la qual cosa va resultar indubtablement erroni i contraproduent, perquè de totes maneres va haver d’acabar enfrontant-se a la flota estatunidenca, però en una situació infinitament més desavantatjosa que en una batalla en mar oberta, perquè els seus vaixells van haver d’eixir del port i presentar batalla d’un en un.
El benidormense Francisco Zaragoza i Such, el conestable Zaragoza, era un membre més de la dotació del creuer “Vizcaya” i anònim per a la nostra història fins que aqueix fatídic 3 de juliol de 1898, va participar en l’enfrontament entre les flotes espanyola i americana de l’almirall Sampson, en el conegut combat naval de Santiago de Cuba. A partir d’aqueix dia, el conestable va passar de ser un desconegut en la història d’Espanya per a convertir-se en l’heroi que la va defensar fins a donar la vida per ella a l’edat de 25 anys.
Comentarios