L’Alcaldessa d’Oriola, Carolina Gràcia, va mantindre aquesta setmana a Brussel·les una reunió de treball amb una de les majors expertes en Patrimoni Històric i Cultural en el Parlament Europeu, la irlandesa Anne Grady. L’objectiu de la mateixa era la d’explorar les diferents vies que parteixen de la UE per a la preservació, posada en valor i difusió del patrimoni en àmbits locals de rellevància històrica i cultural com és el cas d’Oriola.
Grady, que casualment va estar coneixent Oriola mesos abans a l’esclat de la pandèmia, acaba d’unir-se al Parlament Europeu. Va ser la persona responsable de patrimoni en la Comissió Europea i coordinadora principal de l’Any Europeu del patrimoni. La reunió s’ha realitzat gràcies a la gestió de l’eurodiputat del Grup de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates en el Parlament Europeu, Domènec Ruiz, present en la trobada, al qual també ha assistit la regidora de cultura i patrimoni de l’Ajuntament de Guardamar, Pilar Gay.
Segons ha relatat la pròpia alcaldessa, en la reunió es van poder conéixer iniciatives en matèria de recuperació i rehabilitació de Patrimoni Històric i cultural i els entorns urbans. Entre altres, s’ha estat coneixent el projecte ‘Nova Bauhaus Europea’, mesura estrela en matèria de cultura de la Comissió que dirigeix Ursula von der Leyen, i que busca impulsar una arquitectura i disseny més sostenible i amb consciència ambiental a Europa que entroncament amb el Pacte Verd Europeu, projecte insígnia de Brussel·les per als pròxims anys.
Segons va explicar Grady, aquest projecte reuneix ciutadans, experts, empreses i institucions, propiciant converses sobre com fer més assequibles i accessibles els espais vitals del futur. Així, es mobilitzen a dissenyadors, arquitectes, enginyers, científics, estudiants i ments creatives de totes les disciplines per a reimaginar espais sostenibles a les ciutats i facilitar suport financer a idees i productes innovadors mitjançant convocatòries de propostes específiques i programes.
Grady ha informat també l’alcaldessa de la creació de banc de bones pràctiques en matèria de patrimoni històric i cultural. En aqueix sentit, Carolina Gracia va proposar a la representant europea que aqueixes bones pràctiques es traslladen a nivell tècnic al territori, als municipis i comarques amb assessorament directe als ajuntaments.
De la mateixa manera, Grady s’ha compromés a traslladar tota la informació precisa sobre els diferents plans i projectes, així com a organitzar una reunió dels responsables de patrimoni de la Comissió Europea amb els responsables de l’Ajuntament d’Oriola i explorar vies d’impuls del ric patrimoni històric i cultural de la ciutat. En aqueix sentit, l’alcaldessa ha valorat positivament “aquest compromís, que creiem fonamental per a posar en marxa una estratègia i poder accedir a això recursos. A Oriola no hem sigut el millor exemple en la gestió dels fons EDUSI, que se’ns van concedir a la ciutat en 2016 i que hui dia encara segueixen sense culminar-se”, ha lamentat l’alcaldessa.
Gracia ha agraït a l’eurodiputat Domènec Ruiz el seu acolliment als alcaldes, alcaldesses i portaveus municipals, amb diverses reunions per a conéixer més en profunditat l’activitat de la institució i també les diverses línies d’ajudes i subvencions a les quals tenen accés els municipis.
Construint Europa amb les entitats locals
En el transcurs d’aquestes jornades de treball, els representants municipals del Baix Segura han conegut altres projectes per a l’àmbit local, com l’encapçalat pel propi eurodiputat Doménec Ruiz, i aprovat per la Unió Europea, que porta per nom “Construint Europa amb les entitats locals”, i al qual, Carolina Gracia, proposarà la inclusió d’Oriola com a municipi soci del projecte i formar a un dels edils oriolans perquè forme part d’aquest projecte.
La Comissió Europea ha llançat la convocatòria pública del projecte «Construir Europa amb les entitats locals – BELE», l’objectiu de les quals és reforçar la visibilitat de l’actualitat i les polítiques europees i la seua presència en els municipis de petit i mitjana grandària de la Unió.
L’objectiu principal del projecte, canviat de nom per la Comissió com BELC, en el seu acrònim anglés, “Building Europe with Local Councillors» és promoure una xarxa de representants triats a nivell local en els Estats membres que es mantindran connectats a través d’una plataforma digital, per a comunicar qüestions d’interés de la UE en els seus respectius territoris, així com bones pràctiques.
Comentarios