Casa Mediterráneo ha posat en marxa la seua agenda cultural per a novembre amb una proposta de més de 25 activitats entre les quals s’inclouen dues visites guiades gratuïtes a la seu de la institució durant aquest mes. Els recorreguts per l’Antiga Estació de Benalúa pretenen “fer un viatge en el temps cap al segle XIX per a acostar-se a la història i evolució d’aquest edifici emblemàtic amb la finalitat de conéixer el context de la ciutat en aquella època i entendre la figura de l’Estació per a la societat i l’economia alacantines”, apunta el director general en funcions de Casa Mediterráneo Héctor Salvador.
“L’Antiga Estació de Benalúa comptava amb una sèrie de determinats valors que, al llarg dels anys, ha continuat amb les diferents funcions que realitzem des de les principals àrees de Casa Mediterráneo, com ara cooperació, desenvolupament, cultura, patrimoni, turisme o medi ambient, entre altres”, detalla Salvador. Aquests valors es reforcen, a més, en els cicles d’activitats de Casa Mediterráneo, els quals “a causa de les restriccions actuals marcades per la pandèmia, han passat a celebrar-se de manera telemàtica; per això no volem deixar de tindre oberta la nostra seu a la ciutadania perquè puga xopar-se de la història de la ciutat, així com conéixer en profunditat la proposta cultural de la institució”.
Les visites guiades tindran lloc els dimecres 11 i 25 de novembre a les 11.00 hores, amb aforament limitat i sota inscripció obligatòria al correu electrònic comunicacion@casa-mediterraneo.es. En aquest sentit, les persones participants en la visita hauran de fer ús de la màscara, així com mantindre la distància de seguretat en tot moment.
Lucas Vidal, Evelyn Mesquida i Emma Navarro a casa Mediterrani
Casa Mediterráneo continua, a més, durant aquest mes amb la seua ‘Connexió Online’ que comptarà amb grans figures del panorama polític, econòmic i cultural del moment, entre les quals destaquen el compositor i Premi Goya Lucas Vidal, l’escriptora Evelyn Mesquida i la vicepresidenta i membre del Comité de Direcció del Banc Europeu d’Inversions, Emma Navarro, entre altres convidats.
L’agenda d’activitats de la institució diplomàtica arrancarà dilluns que ve amb una trobada dins del cicle “Gastronomia i el Mediterrani” que servirà com a tret d’eixida per a la vintena de propostes d’aquest mes. Sense anar més lluny, la diplomàcia cultural es donarà cita en aquesta primera setmana a través d’un seminari internacional organitzat per la Universitat Miguel Hernández i l’Institut Europeu d’Estudis Internacionals, en el qual Casa Mediterrani col·labora, del 3 al 6 de novembre.
La diplomàcia i l’actualitat més recent continuen a través de diferents activitats, entre les quals destaquen una conferència sobre la cooperació al desenvolupament en matèria de justícia als països riberencs amb Javier Samper i José María Fernández Villalobos, magistrat d’enllaç en l’Ambaixada d’Espanya a Rabat (el Marroc); una nova sessió del cicle ‘Més Europa al Mediterrani’ amb Emma Navarro, en col·laboració amb el Club Informació; o una nova sessió del cicle “Geoestrategia i el Mediterrani”, amb Egipte com a protagonista, amb l’ambaixador d’Espanya en aqueix país, Ramón Gil-Casares, al costat de la professora d’Estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat de Múrcia, Pilar Garrido. Així mateix, la periodista Clara Jiménez participa en el cicle “Periodistes i el Mediterrani” el divendres 27 de novembre.
D’altra banda, l’economia i la ciència es donen cita en aquesta programació amb una trobada centrada en l’economia digital que comptarà amb la participació del president de AlicanTEC, Andrés Pedreño, el professor d’Economia Aplicada de la UA, Luis Moreno, i el director general per a l’Avanç de la Societat Digital de la Generalitat Valenciana, Pedro Pernías; així com la presentació del projecte ‘La nit mediterrània de les investigadores’.
Casa Mediterráneo es prepara, també aquest mes de novembre, per a celebrar dues activitats amb altres Cases del Ministeri d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació. Per a això, la institució ha organitzat, al costat de Casa Àrab i el Centre Sefarad Israel, el concert “Mare Nostro” el pròxim 5 de novembre amb motiu del XXV Aniversari de la Conferència Euromediterrània de Barcelona. A més, el dilluns 16 tindrà lloc una conversa amb la coordinadora del Centre Sefardita d’Istanbul i directora del periòdic ladí El Amaneser, Karen Gerson, amb la finalitat de conéixer aquesta comunitat resident a Turquia, en col·laboració amb el Centre Sefarad Israel.
Quant a la història dels països riberencs, Casa Mediterrani posarà el focus el dimecres 18 als Balcans, fent un repàs a l’evolució dels últims 20 anys d’aquesta àrea geogràfica amb Francisco Veiga, Miguel Roán i Alfredo Sasso; així com als fenicis, a través d’una conferència del Catedràtic d’Història Antiga de la Universitat Carles III de Madrid, Jaime Alvar, el dia 19.
En l’aspecte musical, la institució celebra el 10 de novembre una trobada online amb el compositor guardonat amb dos Premis Goya i un Premi Emmy, Lucas Vidal. D’altra banda, hi haurà un concert del guitarrista Omar Jammoul i el saxofonista Carlos Montesinos el divendres 13. Les arts escèniques també es donen cita amb la XXVIII Mostra de Teatre Espanyol d’Autors Contemporanis, en la qual Casa Mediterráneo participa un any més com a seu d’aquests espectacles el divendres 6 de novembre albergant la representació de l’obra ‘Lletges’.
L’autora Evelyn Mesquida serà la protagonista de la sessió de “Escriptors i el Mediterrani” d’aquest mes, prevista per al dia 9; a la qual s’uneix una sessió de narracions de Raquel López en l’IES Clot de l’Illot del Campello el dia 12. A més, quant a protagonistes femenines, Casa Mediterrani ha previst una trobada amb la fotògrafa i Premi Nacional de Fotografia 2016, Isabel Muñoz, el 23 de novembre; i una sessió de “Dones en Gastronomía” el dimarts 24 dedicada al vi. La institució diplomàtica celebrarà també el pròxim 25 de novembre un acte amb motiu del dia internacional de l’eliminació de la violència contra la dona.
Quant al cel·luloide, el “Cineclub Mediterrani” registra aquest mes dos nous col·loquis per a la pel·lícula tunisiana ‘Heidi. Un vent en llibertat’ i la franc-tunisiana ‘Corps étranger’, els dies 11 i 25 de novembre, respectivament; als quals acompanyarà la presentació i projecció del documental ‘Els savis de Còrdova’ amb la presència del seu productor José Antonio Hergueta. En aquest sentit, Casa Mediterrani presentarà també el nou episodi anomenat ‘La vall dels savis’ de la sèrie documental “El viatge a la tradició mediterrània”, projectada durant setembre i octubre en el marc de ‘Connexió Online’.
Casa Mediterrani recorda que les activitats començaran de manera habitual a les 19.00 hores amb accés lliure i gratuït a través de les seues xarxes socials oficials i el seu web www.casa-mediterraneo.es, en la qual es pot consultar tota la informació sobre la programació de novembre. Així mateix, la institució recorda que s’ha habilitat un nou sistema per a la recepció d’activitats via WhatsApp, a través de l’enviament de la paraula ALTA al telèfon +34 638 77 93 01.
Comentarios