El regidor de Cultura d’Alacant, Antonio Manresa, ha avançat que Alacant acollirà del 1 d’octubre al 7 de novembre l’exposició amb peces artístiques de la col·lecció que la ciutadania va donar a l’Associació 11-M Afectats del Terrorisme. La mostra es completarà amb una conferència que l’investigador i catedràtic Fernando Reinares donarà el 20 d’octubre, a les 16 hores, amb el títol “La venjança d’Al-Qaeda”, en el museu MACA, situat en la plaça de Santa María, 3.

L’agrupació de víctimes i familiars va rebre nombroses creacions artístiques després dels atacs terroristes amb bombes que van causar 191 morts, prop de 2.000 ferits i danys en quatre trens de rodalia l’11 de març de 2004, a Madrid. Una selecció d’aqueixa donació es mostrarà en una sala del centre cultural Llotja del Peix amb la finalitat que siga coneguda per la ciutadania.

El president de l’Associació 11-M Afectats del Terrorisme, Eulogio Paz, pare d’un dels joves morts, ha visitat Alacant per a triar amb personal de Cultura l’espai per a l’exposició, que s’allotjarà a la sala Tabarca del complex expositiu de la Llotja del Peix.

Eulogio Paz explica que l’exposició es titula “Traços i puntades per al record”, que serà inaugurada en la Llotja el divendres dia 1 d’octubre, a les 12 hores. El president de l’associació aclareix que “està basada quasi íntegrament en la Col·lecció d’Art donada a la nostra Associació per diferents artistes, que han plasmat la seua solidaritat amb els afectats d’aquests atemptats a través de les seues obres. Pintures, gravats, fotografies, «patchwork» i música s’entremesclen per a recordar-nos l’ocorregut l’11 de març de 2004, data en la qual una cèl·lula terrorista gihadista va fer explotar deu bombes col·locades en quatre trens de rodalia de Madrid”.

Amb la mostra es vol conscienciar sobre la necessària unitat enfront del terrorisme i transmetre el dolor dels afectats i dels seus esforços per a readaptar-se a la vida. Pau agrega que la iniciativa es concep també com un espai per a la reflexió, per damunt de tendències polítiques.

Cinc apartats

Els continguts de l’exposició, segons el regidor i Eulogio Paz, es dividiran en cinc apartats, amb peces de pintura, escultura, gravats, tapissos de «patchwork», fotos i música. “Traços i puntades per al record” repetirà esquemes d’algunes de les exhibicions de l’Associació 11-M realitzades per Espanya.

Els primers moments. Amb obres que evocaran les sensacions dels primers dies després de l’atac.

Emocions. Després de les inicials mostres de solidaritat, les víctimes i les seues famílies començaven a recórrer un camí complex, amb emocions com la ràbia, tristesa, sentiment de culpa o impotència. Les obres d’aquest apartat faran al·lusió a aquestes emocions.

Suport i superació. El procés de suport rebut pels afectats es concreta, en part, en les nombroses obres d’art aportades per associacions de creadors, de pintors, músics, poetes, fotògrafs, etc. Per a superar la seua situació, bona part dels afectats també es van endinsar en processos creatius en el món de les lletres o la pintura.

11-M ara. Els atemptats es van produir fa 17 anys i, part d’aqueix temps ha sigut canalitzat per l’associació cap a les ajudes mèdiques, psicològiques, socials, jurídiques. L’agrupació ha organitzat també jornades de convivència, concerts, accions de solidaritat.

La música del 11-M. Nombrosos músics van expressar el seu suport a les víctimes amb composicions i concerts, dels quals van eixir desenes de cançons entorn dels atemptats i les persones colpejades per ells.

Conferència: 11-M. La venjança d’Al-Qaeda

El president de l’Associació 11-M ha afegit que l’exposició es realçarà amb una conferència del catedràtic de Ciència Política de la Universitat Rei Joan Carles, Madrid, Fernando Reinares, director del Programa sobre Radicalització Violenta i Terrorisme Global en el Real Institut Elcano. L’escriptor és també professor del Programa d’Estudis sobre Seguretat de la Universitat de Georgetown, de Washington. Regnares és un dels experts espanyols més destacats i referent acadèmic en terrorisme global.

L’Associació 11-M Afectats del Terrorisme compta amb ajuda del Ministeri de l’Interior. A Alacant, l’exposició disposa també de suport de la Generalitat Valenciana, de l’Ajuntament de la ciutat i de la Regidoria de Cultura.