Cultura de la Generalitat ha presentat la seua programació a Alacant per al primer trimestre de 2023. La delegada de l’Institut Valencià de Cultura a Alacant, Alicia Garijo, ha explicat als mitjans el recorregut que planteja per al Teatre Arniches durant gener, febrer i març.
Nou espectacles de teatre, cinc de música, quatre espectacles familiars, dos de dansa, dos de circ i deu cites amb el cinema gràcies a la Filmoteca componen el mapa de programació de l’Arniches per al primer trimestre de l’any. A més, hi haurà nou sessions integrades en la campanya escolar 2022‑2023, que enguany ha incrementat l’oferta en un 20 % i que ja té quasi totes les places cobertes per a tota la temporada, amb públic tant d’Educació Primària com de Secundària.
Més de trenta propostes que, segons Garijo, “són el resultat d’un pla en el qual el públic és el protagonista. Volem continuar sent el teatre de tots i totes: dels majors i els xicotets, dels qui van al teatre per a aprendre o simplement per a desconnectar, però tots amb ganes de gaudir i emocionar-se. Per això tenim una programació tan diversa que, això sí, té un denominador comú: la qualitat”.
Les entrades estaran a la venda des del 13 de desembre, i s’obrirà inicialment la venda del Gran Abonament i l’Abonament Jove, que estaran disponibles fins al 13 de gener, i l’Abonament a la Carta. La venda de localitats individuals estarà disponible a partir del 20 de desembre.
La programació
L’Arniches dona la benvinguda al 2023 amb circ i música. El 13 de gener, arriba l’espectacle de teatre-circ ‘La reina del Arga’, que va obtindre el Premi FETEN 2022 a la millor interpretació per a Estefanía de Paz Asín, per aquesta proposta que parla de la història de les arts circenses i la tècnica del funambulisme i, sobretot, de Remigia Echarren, la reina de l’Arga, una dona excepcional, funambulista, artista, coneguda en la Pamplona d’entre segles XIX i XX.
El dissabte 14, l’IVC presenta a Depedro en concert acústic. Jairo Zavala és l’ànima del projecte ‘DEPEDRO’ que va començar en 2008 i que l’ha portat a fer gires pels cinc continents i a col·laborar amb músics de tot el món en diferents idiomes, i els seus discos han sigut publicats en més de trenta països. Depedro arriba ara a l’Arniches per a interpretar cançons dels seus dos últims discos: el d’estudi ‘Máquina de piedad’ i el directe ‘Antes de que anochezca’.
Al gener també podran veure’s tres espectacles de teatre: ‘El artefacto’ de La Zafirina i el Gatopardo, que va obtindre 4 nominacions als Premis de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana. També passarà per les taules de l’Arniches ‘El mal de la montaña’, una producció del Teatre Espanyol i Buxman Producciones, dirigit per Francesco Carril i Fernando Delgado-Hierro.
La dansa tancarà gener en l’Arniches amb ‘Dead’ de Lasala, companyia creada en 2013 per Judith Argomaniz que ha format part de les companyies Ballet Biarritz Junior i Amaury Dance Company i ha interpretat obres de Nacho Duato, La Macana i Shlomi Bitton, entre d’altres.
Som Menuts torna també al gener amb La Chana Teatre i la seua ‘Blancanieves’. Serà el diumenge 22 a les 12. La seguiran en la programació dominical per a públic familiar ‘Alma’ de Labú Teatre el 12 de febrer. El 5 de març arriba ‘Cu-Cu’ de Bambolina, Teatre Practicable, premi al millor espectacle infantil en els Premis de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana 2022. ‘El mundo lirondo’ de Spasmo Teatro, tancarà el trimestre familiar el 18 de març.
Al febrer, l’Arniches rep a L’Horta Teatre, que aterra amb ‘Els Vilallonga’ amb Llucía Poveda, Bruno Tamarit i Alfred Picó, guanyador del premi al millor actor en els Premis de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana 2022. Aquest espectacle partia amb altres tres nominacions i serà el 3 de febrer. El seguirà el circ de Karl Stets amb l’espectacle ‘Cuerdo’ el dissabte 4. També al febrer, Titzina Teatro presenta ‘Búho’, una proposta que, com totes les que planteja aquesta prestigiosa companyia, té com a objectiu generar preguntes en l’espectador, fer-li reflexionar sobre els assumptes més habituals i, alhora, més profunds de l’ésser humà. El 17 de febrer, La Benlloch Cia presenta ‘337 km’, que aborda de ple el tema de la síndrome d’Asperger. Aquest espectacle està inclòs, a més, en la campanya escolar per a públic de Batxillerat, així com M.A.R d’Andrea Díaz Reboredo, que podrà veure’s el 24 de febrer i que compta amb múltiples reconeixements com el Drac d’Or de la Fira de Titelles de Lleida a la millor dramatúrgia i premi del jurat internacional; premi al millor espectacle del Festival Internacional
Titeremurcia o el premi del jurat internacional en el Festival de Teatre d’Ovar, Portugal. Teatre íntim, d’objectes, molt especial.
També al febrer arriba al Teatre Arniches la programació del Circuit de la Música Valenciana: Sonora, que tindrà dues parades a Alacant. Sonora porta per tot el territori valencià els grups i solistes que van resultar finalistes o guanyadors de l’edició anterior dels Premis Carles Santos de la Música Valenciana amb la voluntat de desestacionalitzar l’oferta musical i donar difusió a les propostes que han sigut reconegudes pels premis. La primera cita serà el 25 de febrer amb el concert de Luis Prado, i la segona, l’11 de març, amb Santero i Los Muchachos. Els dos concerts tenen un preu únic de 5 euros.
Març comença amb una altra proposta de música, en aquesta ocasió combinada amb teatre amb ‘Qué sabe nadie o les cançons de Penèlope’. És el primer espectacle de la Peydro, convertit en peça llarga després d’haver sigut guardonada amb el Premi Russafa Escènica 2020. Amb escenes i cançons com si foren fragments d’un puzle, cançons de folklore popular i composicions pròpies del pare de l’autora, el reconegut músic i compositor Jesús Salvador Chapi, que també l’acompanya en escena. El 24 de març l’Institut Valencià de Cultura presenta la producció ‘Obra pública’ dirigida per Vicente Arlandis. El dia 25, l’Arniches canvia de pal i s’endinsa en el món flamenc gràcies a ‘La finitud’ de Sara Calero. Tancarà la programació escènica trimestral ‘Freak’, d’Amor Producciones, un espectacle de teatre social sobre la feminitat i l’autoimatge, que beu directament del teatre social i que s’ha convertit en un text de referència internacional per la seua manera d’abordar la sexualitat, entre l’humor i la desesperança.
La Filmoteca oferirà des de gener fins a març deu sessions en el seu horari habitual de dijous a les 19.30 hores, i intercalarà l’actual cicle de cinema de Charles Chaplin amb altres propostes com ‘El teléfono del viento’ de Nobuhiro Suwa o ‘Regreso a Reims’ de Jean-Gabriel Périot.
Comentarios