Fuencisla Francés. Punto de fuga, és el resultat expositiu d’un projecte presentat a la convocatòria pública “Trajectòries. 2018-2020” del Consorci de Museus de la CV, que té com a objectiu mostrar i analitzar en profunditat l’obra d’artistes o col·lectius artístics que han desenvolupat la seua carrera plàstica en la Comunitat Valenciana.
Fuencisla Francés, nascuda a Segòvia en 1944 encara que establida des de la seua joventut a València, forma part del panorama artístic valencià des de l’últim terç del segle passat. Cinc dècades de producció artística amb quasi seixanta exposicions individuals, més d’un centenar de participacions en col·lectives i obra en diverses col·leccions artístiques. Treballadora meticulosa, en contínua investigació i experimentació, construeix primerament la seua obra en oli sobre paper o llenç per a, després, desconstruir-la fragmentant l’obra en innombrables trossos de mesures desiguals que torna a emprar de nou, expandint-los sobre diferents suports, en un collage que aplica amb minuciositat i netedat a obres de diferents formats. D’aquesta forma, aconsegueix un harmònic joc compositiu que identifica una poètica molt personal i la petjada artística que imprimeix Fuencisla Francés a la seua producció, d’enorme energia creativa i sensibilitat.
Aquest descobriment el podem fer gràcies al treball de l’alacantina Pila Tébar que en resum és llicenciada en Història de l’Art per l’O.A. m., professora d’Història de l’Art de la UNED així com gestora cultural, conservadora, investigadora i crítica d’art amb trenta anys d’experiència com a professional. En l’actualitat és també la Presidenta de la Associació Valenciana de Crítics d’Art (AVCA).
És la comissària d’aquesta exposició, Punto de fuga, i això s’uneix a una trajectòria intensa dels últims cinc anys en la qual ha sigut també comissària d’exposicions com la de Vicente Rodes Àries. L’estudi del natural. De l’Acadèmia al Romanticisme, en l’actualitat visitable en el Museu de Belles arts Gravina, MUBAG, d’Alacant. També de l’exposició en quatre fases #365ALC_“Tot el que veus és art. Tot el que veus és art. All you see is art” sobre Art Urbà, Paisages, Retrats i Videoart o “El Consolat de la Mar. Una Escola de Belles arts a l’Alacant del XIX”, celebrada a la Casa Bardín de l’Institut Juan Gil Albert de desembre 2014 a febrer de 2015, entre altres
Fuencisla Francés torna al Centre del Carme a València que és concretament on estaven les antigues aules de la facultat on ella es va formar pel que suposa un retorn a un espai conegut per a ella.
En l’exposició, Pilar Tébar, ens mostra obres de totes les seues etapes creatives, des de la figuració de les seues primeres obres fins a l’abstracció, tendència que dominarà la major part de la seua producció, plantejant una audaç lectura expositiva del conjunt de la seua obra perquè, aprofitant les especials característiques de les sales Goerlich i Ferreres, el recorregut es realitzarà de manera inversa: des de la monumentalitat dels seus treballs actuals, en els quals predominen les instal·lacions i l’obra de gran format i finalitza en les seues primeres obres de temàtica figurativa, olis o dibuixos de menor grandària, realitzats en els anys 70. En aquest sentit, és interessant subratllar les composicions sonores realitzades per a les instal·lacions Sobre Negre i Ressonància, amb un bordó de veus de Fátima Miranda, i per a l’obra Sobre Blanco, de colors freds que juga amb la calor que aporta el cant de cigales compost per Pep Llopis.
L’exposició inaugurada el passat dia 20 de desembre estarà a la disposició dels i les visitants fins a l’1 de març de 2020, podent assistir a visites comentades gratuïtes prèvia reserva a didacticacmcv@gva.es.
Comentarios