El regidor de Cultura, Antonio Manresa, ha inaugurat en el Centre Cultural Les Cigarreras l’exposició ‘Estudi elemental del Llevant’, del fotògraf Ricardo Cases, dins del Festival PhotoAlicante.

La mostra, que inclou cinc sèries fotogràfiques centrades en la seua personal visió del llevant espanyol, podrà visitar-se en les Cigarreras fins al 2 de maig i ve impulsada pel Consorci de Museus de la Comunitat València i l’Ajuntament d’Alacant.

Manresa ha destacat que «Ricardo Cases, és una de les figures fonamentals de la renovació que ha col·locat a Espanya en els mapes de la fotografia contemporània mundial».

L’edil ha volgut «donar les gràcies a tot l’equip de PhotoAlicante, encapçalat per Leónidas Spinelli, ja que són els artífexs que Ricardo hui expose en Cigarreras la seua obra».

Comissariada per Horaci Fernández, i produïda per la Comunitat de Madrid en 2018, recull el treball de Cases des de 2010, quan canvia la seua residència de Madrid a València i inclou cinc sèries: Paloma a l’aire, Podria haver-se evitat, Estudi elemental del Llevant, Sol i El perquè de les taronges, que constitueixen un poderós corpus simbòlic que dibuixa l’univers llevantí com un lloc acolorit, anàrquic, salvatge, desconcertant i, no obstant això, absolutament recognoscible pel públic.

Les cinc sèries fotogràfiques, realitzades durant l’última dècada, constitueixen un recorregut en imatges per paisatges i persones a través de la vitalitat desbordant d’un territori de llums compost per hortes, palmeres, taronges, músics, coloms i un sol encegador sempre present. Cases observa el seu entorn amb fina ironia i un punt d’acidesa, conjugant l’estudi quasi antropològic de la sèrie Paloma a l’aire amb la visió literària de Podría haver-se evitat, a través de potents imatges de ritus, costums, clixés, música i llum.

A més d’aquestes sèries, la mostra també exhibeix una àmplia selecció d’objectes i elements amb els quals Cases ha treballat en els seus últims llibres i fanzines, així com exemplars d’aquests. Completa l’exposició la peça L’ull del pintor, una videoinstal·lació realitzada per Antonio M. Xoubanova i Óscar Montsó.

La Regidoria de Cultura ha editat una revista – fanzine de la mostra en el qual es recullen textos d’Horaci Fernández, comissari i Luis López Navarro, autor de diversos textos de referència per a entendre la trajectòria de Cases.

‘Estudi elemental del Llevant’ presenta, a més, un programa d’activitats per a tots els públics com a tallers per a famílies, visites guiades; la primera se celebrarà el dissabte 14 de març.

SOBRE RICARDO CASES

Ricardo Cases (Orihuela, 1971) és una de les figures de la renovació que ha col·locat a Espanya en els mapes de la fotografia contemporània mundial. Adobat en el fotoperiodisme, el seu contacte amb el col·lectiu Blank Paper a mitjan 2000 va incentivar una producció fotogràfica de risc i amb un sofisticat llenguatge.

En 2009 va crear, al costat de la dissenyadora Natalia Troitiño, la signa Festa Edicions i des de 2007 desenvolupa labors docents a casa, Blank Paper School, l’Institut Europeu di Design i EFTI.

El seu treball ha sigut exposat en diverses galeries d’art a Madrid, Badajoz, Ginebra, París i Nova York. Entre els seus llibres més destacats es troben els títols El blanc (Dalpine, 2016), El perquè de les taronges (Mack Books, 2014), Paloma a l’aire (Photovision-*Schaden-*Dewi Lewis, 2011), La caça del llop congelat (Festa Edicions-Quaderns de la Kursala, Universitat de Cadis, 2009) i Bellesa de barri (Universitat d’Extremadura, 2008).