El Premi del Público de l’IX Festival de Curts de La Nucia, organitzat per Auditori i Centre Cultural de La Nucia, la Regidoria de Cultura i CortoEspaña, ha sigut per al curt “Cemento y acero” dirigit per Oriol Villar protagonitzat per Luis Tosar i Daniel Guzmán. Aquest premi ha sigut atorgat mitjançant les votacions dels espectadors de l’IX Festival de Curts de La Nucia.
Els vots dels espectadors s’han anat recollint després de les sessions de projeccions del festival en el Auditori de La Nucia. Les votacions dels espectadors i espectadores s’han fet tant en paper com de manera digital a través d’un enllaç amb codi QR facilitat en accedir a la sala.
“Cemento y acero” és un curt que compta amb la direcció d’Oriol Villar i un guió que és del mateix Oriol Villar i de J.D. Wallovits. Aquest curt, que obté el Premi del Público en la novena edició del Festival de Curts de La Nucia, ha sigut produït aquest mateix any 2022 a Catalunya i és l’òpera preval d’Oriol Villar, un professional destacat del món de la publicitat que és creador d’anuncis de grans marques que han tingut gran repercussió i que ha col·laborat també amb directors de cinema destacats com Allunyant Amenábar, Alberto Rodríguez, Raúl Arévalo, Dani de la Torre o Daniel Montsó.
El curt “Cemento y acero” està protagonitzat per dos actors famosos, Luis Tosar, una de les estreles més sol·licitades del cinema espanyol, i Daniel Guzmán, amb trajectòria igualment seriosa. En aquest curt, en 16 minuts, Oriol Villar desenvolupa, amb l’ajuda de J.D. Wallovits, un guió i una història de dos amics mafiosos, Nacho i Víctor, que són encarnats respectivament per Luis Tosar i Daniel Guzmán. Tots dos després d’haver sigut torturats i encadenats per altres mafiosos, amb els qui `treballen´, es proposen esbrinar, en una situació molt perillosa, qui els ha traït, encara que Nacho té un secret que no vol emportar-se a la tomba per si no poden salvar-se. És una confessió totalment inesperada. És un curt que manté en tensió, amb un toc de comèdia, molt ben interpretat pels seus protagonistes, Luis Tosar i Daniel Guzmán.

Cemento y acero


“Cemento y acero” que ha sigut produït i estrenat enguany, porta, malgrat la seua estrena recent, una trajectòria meteòrica, rebent premis en diferents festivals i certàmens de cinema i de curtmetratges. Acaba de guanyar, aquesta mateixa tardor, la primera edició d’un festival que acaba de nàixer, el Festival de Cinema de Comèdia Zamora Enamora; i està obtenint premis en nombrosos certàmens, com ha ocorregut en el Festival de Curts de La Nucia.
Aquest curt també ha sigut candidat al millor curt de ficció en els premis Goya de 2022, Goya que ha aconseguit el curtmetratge dirigit per Verónica Echegui i titulat “Tòtem Loba”, que ha sigut precisament un dels curts que s’han projectat en la novena edició del Festival de Curts de La Nucia.

Tòtem Loba


En la huitena edició del Festival de Curts de La Nucia va obtindre el Premi del Público el curt dirigit per l’alacantí, David Valero, nascut a Sant Vicent del Raspeig. ““Orquesta Los Bengalas”, un curt amb una història tendra, amb tints de comèdia i de drama, que se sobre forma emotiva a un personatge, cantant d’una orquestra de festes i revetles, que comença a patir Alzheimer. I com David Valeero és un creador molt actiu, en la novena edició del festival de La Nucia s’ha projectat un altre curt de Valero, titulat “Space Frankie”, que compta amb la interpretació, entre altres, de Morgan Blasco, col·laborador de l´Auditori de La Nucia. Mentrestant, el guionista de “Space Frankie”, Álex Cuéllar, va estar en l’IX Festival de Curts de La Nucia presentant aquesta creació; un curt molt premiat i que va aconseguir a La Nucia les 45 seleccions en festivals nacionals i internacionals.
L’IX Festival de Curts de La Nucia CortoEspaña ha tingut més de 500 espectadors en les seues diferents passades en el Auditori de la Nucia, incloent-hi una passada especial per a estudiants de l’Institut de La Nucia. Entre els curts projectats en el certamen estan els més premiats en l’última edició dels Premis Fugaç que organitza CortoEspaña. S’han projectat curts molt guardonats, que han sigut aplaudits en les projeccions celebrades a La Nucia. 15 curts de factura molt variada, entre els quals es van projectar tres curts d’animació i la producció, també premiada en festivals, “Espinas” protagonitzada per Aitana Sánchez-Gijón, José Sacristán i Julieta Serrano, dirigida per Iván Sáinz-Pardo, amb gran pols dramàtic.

Espinas


I fora de concurs es va projectar en aquest certamen de La Nucia, amb la presència dels seus protagonistes, el curt de 9 minuts “Recuerdos”.  És un curt creat per un grup d’alumnes de batxillerat de l’Institut de La Nucia que va obtindre el premi al millor guió en el concurs “Corto y Cambio” de la Fundació FAD i la Diputació d’Alacant.

Recuerdos


La novena edició del Festival de Curts de La Nucia, organitzada per Auditori de La Nucia, la Regidoria de Cultura i CortoEspaña, ha oferit el millor del curtmetratge espanyol actual amb curts molt premiats seleccionats en nombrosos festivals.
L’any vinent 2023 el X Festival de Curts de La Nucia oferirà de nou el millor del curt actual espanyol amb la participació de CortoEspaña que secunda i és present en més d’un centenar d’esdeveniments de cinema en curt a Espanya. I el pròxim estiu s’oferirà a l’aire lliure a La Nucia, dins de les activitats del Festival de Curts de La Nucia, la setena edició de La Nit Més Curta.