El Festival de Producció i Música Electrònica ENSO celebrarà la seua quarta cita, del 29 al 31 d’octubre de 2020, en el Centre Cultural Les Cigarreras d’Alacant.
Amb la participació -a través de masterclass, lives i sessions- de Raúl Cantizano + Els Voluble , Chelis, Gela, Mweslee, Minima Inmoralia, Xols, Marta Verde + Jose Venditti, Susana Drone i Artificier. I més artistes per anunciar…
Estrena dues noves seccions: Docu Mental_ documentals musicals d’experimentació sonora i Rare Sessions_ sessions d’exploració sonora fora del circuit comercial.
ENSO, la proposta multidisciplinària que sinergia música, art, tecnologia i documentació sonora, creix i torna, del pròxim dijous 29 al dissabte 31 d’octubre de 2020, al Centre Cultural Les Cigarerras (Alacant) amb una nova aposta en format semi-presencial i, en aquesta nova ocasió, amb la intenció d’ampliar i consolidar el Festival de Producció i Música Electrònica ENSO i la d’iniciar una transició del festival a un model de continguts presencials i en streaming.
Els objectius de ENSO 2020 són la difusió, amb paritat, de la cultura audiovisual de la música i art electrònics i tots els seus vessants experimentals; la promoció de continguts culturals de qualitat relacionats amb música, ciència i art electrònics; donar visibilitat i fer costat a artistes locals, nacionals i internacionals les propostes i l’obra dels quals tenen un grau d’experimentació, singularitat i risc que no els permet disposar d’un circuit estable i seriós on exposar el seu treball i, per descomptat, situar a Alacant i el seu teixit artístic i cultural en el mapa nacional de música, art, ciència i tecnologia.
A més, en aquesta nova i quarta edició, ENSO 2020 proposen dues noves seccions en el festival: Docu Mental i Rare Sessions.
El cartell oficial de ENSO 2020 ho protagonitza un disseny inspirat en un espectograma de so, en les diferents maneres d’interpretar-ho gràficament.
Amb la col·laboració de GVA Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, Les Cigarreras Centre Cultural i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant. També de la Universitat d’Alacant i de Metrodanceclub.
ENSO 2020/ PER DIES
ENSO 2020 començarà, en l’Escenari Caixa Negra, el dijous, 29 d’octubre, en C. c. Les Cigarreras, a les 17.00h, amb la celebració d’una taula redona dedicada a aqueixos festivals nacionals, que posen el focus en la música electrònica underground i experimental -plantejant cartells cuidats, seleccionant artistes emergents, creant un circuit alternatiu a l’habitual i apostant per un model més arriscat, alternatiu- amb la participació de representants de Trandisciplina A/V, Ithaka Festival, Ombra Festival i Mugako. Serà presentada i moderada pel periodista musical Fernando Fuentes.
Després d’això, es podrà gaudir, a les 22.00h, d’un live d’un artista per anunciar.
Escenari Caixa Negra
El divendres, 30 d’octubre, serà el torn de les Masterclass + live des de les ments, màquines i mans de Susan Drone i Marta Verde + José Venditti. En l’Escenari Caixa Negra.
El dissabte 31, les Masterclass seran a càrrec d’Artificier i dels Voluble. Els lives els realitzaran Artificier i Raúl Cantizano que al costat dels Voluble, presentarà el seu nou espectacle, Zona Acordonada.
Escenari MetroLAB
La Rare Sessions, en aquesta quarta edició de ENSOlab, estaran protagonitzades per Gela, Chelis, Xols, Mwëslee i Minima Inmoralia i tindran lloc el dissabte, 31 d’octubre, en l’Escenari MetroLAB
La secció ‘Docu Mental’ se celebrarà durant els dies 5 i 6 de novembre en la Universitat d’Alacant.
ENSO 2020/ DETALLAT
DOCU MENTAL
5 i 6 de novembre
Universitat d’Alacant/Escenari MUA
La primera secció consisteix en la projecció de documentals musicals d’experimentació sonora, establint contacte amb la filmoteca de directors independents del circuit nacional i internacional. Aquest cicle documental uneix l’espai auditiu amb el visual, fent de la proposta un conjunt sensorial entorn de la música, el so i les arts cinematogràfiques.
Aquesta projecció es realitzarà en la Universitat d’Alacant/ Escenari MUA, així com mitjançant plataforma digital sempre que la distribuïdora ho permeta. Una vegada finalitzada la projecció, es realitzarà una taula redona/debat amb la participació d’artistes/protagonistes implicats, directors del film, així com crítics o experts en la matèria.
Aquest debat serà retransmés via streaming, així com gravat per a estar disponible tant en la web com en el canal de Youtube del festival.
Dijous, 5 de novembre
‘Sender Barayón, Viatge cap a la llum’. (Luis Olano. 2019)
‘NitSa 94/96. El gir electrònic’ (Àlex Julià 2013)
Taula redona: Moderador + convidats
Divendres, 6 de novembre
‘Geometria de l’Esplendor’ (José Ramón dóna Cruz. 2017)
‘La Ruta del Bacallà 30 anys després’ (Andrés Torres. 2017)
Taula redona: Moderador + convidats
RARE SESSIONS
31 octubre 2020
C. c. Les Cigarreras
Escenari MetroLAB
Aquesta secció reuneix a DJS o artistes sonors nacionals que exposaran sessions d’exploració sonora fora del circuit comercial o estàndard on solen treballar.
Descobriran noves sensacions sonores que ampliaran coneixements musicals podent expandir el nostre rang sonor i ampliar coneixements.
Per a aquestes sessions convidem a artistes reconeguts perquè mostren d’una manera oberta i lliure, tota aquella música singular, desconeguda o extravagant que no poden posar en cap festival o sala de ball.
Aquestes sessions seran retransmeses en streaming i gravades, augmentant la programació on-line del festival.
I, tot això, amb la important col·laboració de Metrodanceclub que, un any més, fa costat a ENSO des de la seua agosarada aposta, artística i empresarial, per la millor cultura de club.
LINE-*UP:
CHELIS/ ZGZ
GELA/ MAD
MINIMA INMORALIA/ MAD
MWESLEE/*VIG
XOLS/ BCN
Chelis, des de Saragossa i amb 20 anys de diying a coll, amb la seua visió de pista, la seua tècnica impecable i poderosíssim rang d’acció: ambient, kraut, electrònica d’arrels còsmiques, electroacústica o jazz espiritual, fins a evolucionar a funk sintètic, beats, techno, dolces picades d’ullet al soul barroc, a la música disco i estenent també el seu incomparable bon gust a l’hora de parlar de Bass Music –Dubstep, UK Funky, UK Garage o Grime– IDM, Breakcore o House. En ENSO presentarà ‘Espai Exterior’.
La albaceteña d’oïdes molt obertes, resident a Madrid, Gela i aqueixes sessions en les quals conviuen tradició disc, funk còsmic, música brasilera, acid house, new wave fosca i ochentera, techno de tempos baixos, electro, ambient i breaks dels 90.
El DJ i productor vigués Mwëslee, que des del seu col·lectiu Arkestra, combinen en les seues creacions, amb un toc totalment particular, elements de RnB futurista, electrònica d’alta gamma i una sensibilitat pròxima al avant-jazz, guanyant-se així un lloc entre l’avançada de l’Hip hop avantguardista del Segle XXI.
Des de Madrid, la DJ i periodista musical Ruth Garcia, a través del seu nou projecte sonor Minima Inmoralia, se submergeix en música electrònica que va més enllà de la pista de ball, indagant i explorant sons pròxims al IDM, el cosmic, l’industrial i el electro, posant el focus en les bandes sonores per a crear atmosferes a través de la música.
Xols, que, des de Barcelona, i amb les seues sessions i produccions, porta dinamitzant l’escena underground de la ciutat comtal des de 2015, any de creació del seu segell Xarxa Panda Music, el seu so posseeix identitat i energia.
ENSO 2020_ MASTERCLASS/ LIVE
LINE-*UP:
ARTIFICIER
ELS VOLUBLE + RAÚL CANTIZANO
MARTA VERDA + JOSÉ VENDITTI
SUSAN DRONE
Artificiero el projecte en solitari d’Alfonso (Espiricom, exSchwarz), en el qual desenvolupa el que alguns han anomenat «AvantTechno» o «Dark Danse» i que ell prefereix denominar «electrònica esotèrica»: música amb fort component ritual que no està mediatitzada per la pista de ball però que tampoc la ignora.
Pedro i Benito Jiménez porten, com Els Voluble, més de dues dècades embullant amb la remescla, el live cinema, el folklore digital i el political remix vídeo. Els seus reconeguts treballs al costat de Xiquet d’Elx donen compte de la seua versatilitat i gust per l’experimentació. En el seu masterclass explicaran com és el seu procés creatiu en projectes com a Flamenc is not a Crime, Borderhack o ‘Zona Acordonada’, al costat de Raúl Cantizano.
Raúl Cantizano és un guitarrista inclassificable i únic, un explorador dels límits de l’instrument i dels gèneres. La seua música, entre el flamenc, el ambient, la improvisació i el rock, és cinemàtica, i experimental en el sentit més diàfan de la paraula. Presenta en ENSO 2020, al costat dels Voluble, ‘Zona Acordonada’, un concert de guitarra preparada, híbrid i transmèdia que parteix de la guitarra, l’electrònica, el flamenc i la creació audiovisual en directe.
Marta Verda és una artista visual, programadora creativa i docent gallega. Actualment és instructora en Berklee College of Music València. La seua pràctica artística explora la naturalesa indeterminista en la relació de l’orgànic i l’electrònic en el camp visible mitjançant l’ús del soroll, la repetició i el processament digital d’imatges analògiques en temps real.
José Venditti és compositor, artista sonor i visual resident a Madrid. Interessat a entendre les construccions socials musicals i enfrontar-les. El seu treball pren forma a través de diverses pràctiques artístiques com la performance en viu, composició musical, accions sonores i live-*cinema.
Susan Drone és sinònim de dark ambient, visuals, estructures repetitives, ritmes distorsionats, melodies saturades i enterrades. Proposa una experiència profunda de drons i ritmes. Interessada a construir experiències immersives a partir de materials intangibles, la seua creació explora els efectes que produeixen la combinació de sons electrònics, enregistraments de camp transformades, veus desconstruides i sons d’instruments casolans.
ENTRADES I PROTOCOL SANITARI COVID-19
Entrada lliure fins a completar aforament. La reserva d’entrades es farà mitjançant EvenBrite. Reserves d’entrades individuals o dobles (per a persones que convisquen).
Obligatori l’ús de màscara durant l’accés i tot l’esdeveniment, tant dins com fora de la sala. Serà obligatori mantindre la distància de seguretat en tot moment, i seguir els circuits d’entrada i eixida indicats.
+INFO ENSO
ENSO, després de 3 edicions ha despertat l’interés de la premsa i plataformes especialitzades (Fluid Rosa. Radio3; DJ Mag; Òrbita; Apunt Ràdio; ClubbingSpain; Resident Advisor,…); d’institucions com el Consolat Italià de Barcelona (Institut de Cultura Italià), la Universitat d’Alacant (MUA i Secretariat de Cultura) i la Generalitat Valenciana (Consorci de Museus); ha signat convenis de col·laboració com la Plataforma Muse (Ambaixada d’Itàlia a Espanya amb l’institut de Cultura d’Itàlia, Consolat General de Portugal amb l’Institut Camões, Consolat General de França amb el Institut Français, del Consolat General de Regne Unit amb el British Council i del Consolat General del Japó a Barcelona), així com establit aliances amb els festivals Mutek a Barcelona, Volumens a València i Transdisciplina a Màlaga.
www.ensolab.es
IG: https://www.instagram.com/ensolab.alc
FB: https://www.facebook.com/ensolab.es/
Comentarios