El Auditori Teulada Moraira ha viscut durant dos dies 1 i 3 de setembre alguna cosa insòlit. D’una banda, set estels Michelin, Rafa Soler, Alberto Ferruz, Nazario Cano i Juanfra Valent, van fer brillar una nova edició de Dolia, VIII Mostra de Enoturismo i Gastronomia, a través de les seues suculentes creacions culinàries guiades pel mar Mediterrani, i per un altre, el raïm moscatell d’Alexandria va ser la gran protagonista del Concurs Gastronòmic Internacional Moscatell d’Alexandria Dolia/*Muscatus.

Una acció turístic/cultural pròpia del Auditori, que aquest any es va articular en dues jornades, i en la qual es va posar novament l’accent en la preservació del territori i el paisatge a través del raïm moscatell d’Alexandria i aquells productes que ens ofereix el gran rebost del Mediterrani. Una mostra que va explicar com a producte convidat a la D.O Xufa de València.

Dolia, #UnFaroAbiertoalMediterráneo, Una travessia que va començar a l’inici de l’any tenint el Mediterrani com a guia i que es va presentar en FITUR de la mà del xef estavella Michelin Manuel Alonso, posant l’accent en aquells productes autòctons tant de costa com d’interior i les propietats que el Mediterrani ha deixat en ells. Una travessia que va arribar a port la nit del dissabte, 1 de setembre, amb gran afluència de visitants,

Dolia 2018 va començar amb una original Experiència Sensorial a càrrec del mestre heladero i bartender, Santi Gómez, fruit d’un projecte que es va presentar aquesta tarda, en el qual els assistents van descobrir el codi del moscatell a través del gelat. A través de cinc vins elaborats amb moscatell d’Alexandria, Pitàgores, Mistela selecta de Teulada, Dolia, Càntic del Sol i Tegulata Brut, Gómez va donar a conèixer les principals notes de sabor d’aquesta varietat utilitzant com a eina vehicular el gelat. Una experiència en la qual primer es va catar el vi, seguit del gelat, que va actuar com a eina per comprendre millor el codi del sabor, ajudant a dormir les papil·les gustativas i a impregnar el paladar amb les notes a potenciar.

Mentre, a la sala simfònica, el Mediterrani va ser el protagonista amb una posada en escena i il·luminació que portava a l’espectador a submergir-se en ell. Un acte conduït per la professional de la comunicació, Clara Castelló, que va arrencar amb la benvinguda del president de la Fundació CV Auditori Teulada Moraira i alcalde, Carlos Linares, qui va ressaltar el paper tan important de Dolia per la posada en valor del nostre territori, paisatge i gastronomia i “huí tenim en aquest escenari als màxims exponents d’aquesta gastronomia de la nostra comarca”. “Els cuatros a part de les seues condecoracions, guardons i estels, són imatge de molts productors, pescadors, agricultors que dia a dia treballen per poder oferir els seus millors productes per a les seues cuines”, va recalcar Linares.

Els xefs Rafa Soler, un estel Michelin del Restaurant Audrey´s de Calp, Alberto Ferruz, dos estels Michelin del Restaurant BonAmb de Xàbia, Nazario Cano, estel Michelin del restaurant El Rodat de Xàbia i Juanfra Valent, cap de Creativitat de Quique Dacosta Restaurant, tres estels Michelin, van protagonitzar un showcooking on van mostrar les propietats que el Mediterrani ens ha deixat en els productes tant de costa com a interior, el producte triat de la qual per elaborar cada creació culinària va ser el tomàquet. Quatre professionals, amb personalitats i estils diferents, que van posar tot el seu talent i la seva vinculació al territori que els envolta a través de les seves elaboracions amb una premissa, que l’espectador pogués portar-se aquest ànima i cor de la Marina Alta.

Un relat gastronòmic plasmat en els seus plats en el qual es van poder veure les múltiples possibilitats que té el tomàquet en la cuina en líquid, sòlid, en salmorra, fermentat, sec o en forma de “neu”.

Rafa Soler va recrear la tradició i les arrels en el seu plat, el secret del qual va ser la d’unir aquesta tradició mediterrània amb els conceptes culinaris més globals per mostrar la seva manera d’entendre la vida i la cuina, mentre Alberto Ferruz va aconseguir aquesta simbiosi entre el cor, la passió, la cuina ancestral i popular unida amb el vanguardismo, fusionant en la seva elaboració el mar i la terra.

Mentre, Nazario Cano va emprar el mar com a inspiració plantejant una creació amb molt iode i sabors forts a mar jugant amb les textures, i la forma de tractar al producte portant-ho a un extrem desconegut i aconseguint crear un tomàquet de mar. I amb Juanfra Valent els espectadors van realitzar un viatge sensorial partint del sabor pur de la tradició i emprant les seves tècniques culinàries avantguardistes, gairebé màgiques, va elaborar una seqüència de tomàquets. Unes bocades que representen a la Marina Alta i a la seva història culinària des de la innovació i la creativitat.

I com a colofó final els quatre xefs versionaron el dolç tradicional i exclusiu de Teulada “La Dama” amb raïm moscatell. Un dolç típic que es menja al febrer el Dia de Sant Blas i que els quatre van pintar en una creació en exclusiva. Els quatre xefs van brillar i van fusionar el treball que realitzen dia a dia des de les seves cuines en un marc idoni com és el Auditori Teulada Moraira, un espai adequat per a la presentació d’una cuina creativa i imaginativa entesa com a expressió d’identitat del territori i el paisatge.

Però Dolia encara va comptar amb moltes més coses. A la zona enjardinada a l’apartat de Dolia Kids els més petits es van divertir amb un taller de reciclatge marí “Un mar de plàstic” a càrrec de Rosa Montesa de Reciclatge Creatiu. Una acció en la qual aquest espai segueix apostant per la conscienciació de la sostenibilitat dels fons marins i la posada en valor del consum del peix responsable.

Allí van aprendre al fet que els residus poden tenir una segona vida emprant taps i ampolles de plàstic van crear un preciós i original aquari. Una activitat que es va complementar amb un Showcooking, on Mara concursant de MasterChef Junior va elaborar uns vistosos plats amb peix de descarti recolzada pel divulgador científic, Manuel Toharia.

Un altre dels escenaris va ser la sala d’exposicions que es va convertir en un Territori d’Expressió on es van plasmar en tres seccions la tradició per mitjà de la innovació amb diferents intervencions plàstiques tenint com a fil conductor la gastronomia al costat de la mostra que vas veure aquesta sala, “Disseny al Plat”.

Al Territori Gastronòmic, els assistents van poder gaudir de la gastronomia de la mà de la barra de Toni Cantó maridada amb els brous que produeixen el Celler de Teulada, Celler Antonio Llobell i la DOP Vins d’Alacant, així com degustar els embotits marins de Barket- Artesans del Mar, un projecte innovador en el qual es van provar les delícies que elaboressin com a hamburgueses de corvina, llonganisses i xoriços marins, que reuneixen una sèrie de propietats molt saludables. Amenitzat tot això amb la música en directe del grup Jazzy Makers.

El sabor més refrescant i dolç ho va posar “La Gelateria de Dolia” a càrrec de Santi Gómez, que amb gran èxit els assistents van voler degustar els diferents gelats i descobrir aquells matisos que aporta el moscatell. A més, de degustar el Gelat del 2018 premiat per l’Associació Nacional de Heladeros a força de torró i xufla, fent un homenatge al poble del heladero i a la D.O convidada. I com no, degustar el Còctel de Dolia “Terra Nostra”, elaborat pel bartender Héctor Talens. Un glop a força de moscatell i Xufa de València, que combinaven a la perfecció.

Jornada 3 de setembre

Per concloure la programació de Dolia, el 3 de setembre, a la zona enjardinada del Auditori es va desenvolupar el Concurs Gastronòmic Internacional Moscatell d’Alexandria, Dolia/*Muscatus. Un certamen, dirigit pel xef Rafa Soler, i organitzat per la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Teulada i la Fundació CV Auditori Teulada Moraira, amb la finalitat de mostrar les múltiples possibilitats que té el raïm moscatell d’Alexandria dins de la cuina.

Des de primera hora del matí, els 8 finalistes van començar a preparar els seus plats amb un ingredient imprescindible, el raïm moscatell d’Alexandria. I un Jurat de luxe amb 8 estels Michelin de la Comunitat Valenciana presidit per Cuchita Lluch acompanyada per Miguel Barrera del restaurant Calç Paradís; Juanfra Valent, cap de Creativitat de Quique Dacosta Restaurant; Santiago Prieto dels Sents d’Ontinyent; Dani Fredes de la Ereta Alacant; Miguel Ángel Major de Succeeix València, Vicente Patiño del restaurant Saiti de València; Santos Ruíz, crític del Llevant; el crític de les Províncies, Pedro García Mocholí i Luís Valls, cap de Cuina del restaurant El Poblet de València de Quique Dacosta.

Els membres del Jurat després de catar cada creació van decidir atorgar el segon premi al xef Sergio Box del restaurant La Perla de Xàbia amb un plat de textures de moscatell amb mol·luscs, que va rebre de la mà del president i alcalde, Carlos Linares, un trofeu realitzat en exclusiva amb Krion Porcelanosa Solid Surface per l’escultor Quico Torres i 800 euros.

I el primer premi va recaure en la creació del xef Juan Miguel Jiménez de la Taverna del Gourmet d’Alacant amb una combinació de raïms en escabetx i adobades amb verat, ametlla i oli hojiblanca. Un premi que va consistir en una escultura de Torres i 1.500 euros.

El Jurat per unanimitat va opinar que, malgrat ser la primera edició, havien plats molt interessants i van tenir una àrdua tasca per triar als guanyadors a causa del nivell, així com van augurar una bona trajectòria a aquest primer concurs.

A la tarda, va tenir lloc una interessant Jornada FOODXPERIENCE, proposta per Turisme Comunitat Valenciana amb la coordinació i col·laboració conjunta del Auditori, que va inaugurar el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer i el president de la Fundació i alcalde, Carlos Linares.

Un fòrum que va comptar amb grans professionals del territori valencià en la qual es va fomentar la innovació en la gastronomia i en la restauració, així com es van explorar sinergies i oportunitats entre professionals del disseny valencià, artesans, cuiners i hosteleros, per enfortir la gastronomia dins dels sectors creatius de la Comunitat Valenciana

El primer estudi de disseny especialitzat al món de l’alimentació; Papil·la amb Alberto Arza va parlar del seu treball en els projectes de recerca, disseny i innovació, mentre José Piñero del taller de Piñero, dedicat a la decoració de locals i a la creació de vaixelles per als xefs més prestigiosos del país (entre ells, els germans Ferrán i Albert Adrià, els germans Roca, Quique Dacosta, Dabiz Muñoz, Dani García, Ricard Camarena…) va exposar i va donar a conèixer aquestes obres d’art que realitza per a aquests xefs i com és la forma de treballar amb ells .

Mentre, el interiorista Julio Guixeres, i l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASD) a través del professor Xavier Giner, van tractar de sensibilitzar als emprenedors de les possibilitats que el sector del disseny i l’artesania pot aportar als seus projectes o empreses, així com van mostrar aquells projectes de gran envergadura realitzats.

Per la seua banda, Juanfra Valent, cap de Creativitat de Quique Dacosta Restaurant, va explicar com s’inspiren els grans xefs per crear les seves veritables obres culinàries i com aconsegueixen plasmar en els seus plats, edificis, boscos, arquitectura, detalls… Un treball ardu que comporta molt minimalisme i treball de creativitat.

Per concloure la gran jornada, Rakel Cernicharo, propietària del restaurant Karak de València, i Alberto Arza van presentar el projecte Foodscape desenvolupat pel Laboratori de Cuina de Invat.tur i que ha donat com resultat una vaixella de tres peces inspirada en els paisatges més emblemàtics de la Comunitat Valenciana.

Des de la Dirección i Fundació del Auditori Teulada Moraira han mostrat la seua satisfacció pels resultats obtinguts en aquesta nova edició de Dolia, on una vegada més s’ha apostat pel nostre territori i paisatge que conforma la cultura gastronòmic i agraeixen la participació i col·laboració de totes les persones implicades en aquest projecte que ho fan possible com el nostre proveïdor oficial Hostelbe Benissa i a Vins d’Alacant, Celler Teulada, Celler Antonio Llobell, Les Províncies, D.O Xufa de Valéncia, Casa Mediterrani, Krion Porcelanosa Solid Surface, Barket, Turisme Costa Blanca, Turisme Comunitat Valenciana, Ajuntament de Teulada, Visauto, Saló de Celebracions Canor, Hotel Mañet i Celler José Luís Blasco. I mil gràcies a tot el públic que ens ha acompanyat en aquesta nova travessia.