El Front d’Iniciatives Contemporànies (FIC), que se celebra a la ciutat de Villena entre el 25 al 28 de novembre, ha convertit aquesta tercera edició en un fòrum de trobada entre els creadors contemporanis de qualsevol disciplina amb el públic que cerca noves experiències creatives. Aquesta edició del FIC – presentada en el Teatre Arniches d’Alacant – s’ha obert a la participació de creadors de tota Espanya en qualsevol de les disciplines possibles – teatre, dansa, música, vídeo-art, grafiti, instal·lacions urbanes, literatura, videomupping, etc – el que ha generat una oferta de més de 20 manifestacions culturals concentrades en els quatre dies de programació.
Andrés Leal, un dels quatre comissaris del FIC, va descriure aquest festival com “un front, un front de batalla que ens permeta connectar al creador, a la seua obra i als públics en un mateix espai. Especialment per a produccions artístiques que hui no tenen espai ni en el comercial ni en l’institucional”. Leal va catalogar el FIC com “un punt de trobada també entre artistes de diferents disciplines a partir del qual poder crear una xarxa de creadors del nostre temps que ens permeta créixer més enllà del FIC i on es puga treballar en aquesta línia amb altres municipis o ciutats”.
En aquest sentit, el director del FIC i de la Casa de la Cultura de Villena (Kakv), Pepe Ayelo, ha afirmat que “el que posem sobre la taula és allò que està fora del radar, aqueixes creacions de qualitat que es produeixen i es manifesten en diferents xarxes però que no troben espai on mostrar-se. I hi ha molt, noves formes d’art en les xarxes, nous llenguatges i nous creadors. Tot això ho traiem a la superfície en aquest Front d’Iniciatives Culturals”.
Aquesta iniciativa respon a la tradicional experiència de Villena per l’avantguarda i l’art contemporani, segons ha explicat l’edil de Cultura, Elena Benítez. Al llarg de la història, Villena va ser pionera amb la seua Exposició Nacional d’Arts Plàstiques, on en el seu moment van participar joves creadors que després es van consagrar com Tapies, Miró, Francés, Blasco o Castejón; i que va tindre la seua continuació amb Firarte, un moviment articulat a Villena en col·laboració amb altres ciutats de la Comunitat Valenciana.
Quatre dies, 22 manifestacions
La programació arranca amb activitats catalogades com a “democratització de la cultura” per part del director de la mostra, i que consisteix en la participació de més de 200 escolars en diferents activitats paral·leles vinculades a la creació contemporània, gràcies a la col·laboració de No Borders.
A partir de l’ací es donen cita artistes com Juan Pérez Fajardo, Raúl Domene Escoin, Kenophobia, Ferroviària Teatre, Teta Calba, Alicia Reig, Toni Prats, Pepe Francés, Kribi Heral, Antonio Gázquez, Eduardo González, a més de Zuzana Kralova, David Alonso, Juan Castañer, Les Canadenques, Cado Gisbert, David Delgado, Jorgue Sellés, Mélissa Faivre, Lorenzo Papanti, entre altres.
L’organització ja està treballant en nous formats per a la quarta edició, que tindrà lloc en 2022, amb l’objectiu de convertir-se en l’escenari de referència per als nous artistes i les noves formes d’art, obrint-se a propostes de tot el món.
Comentarios