La banda de música folk Korrontzi, un dels grups referents de la música popular basca, presenta aquest divendres 25 de novembre en el Festival Músiques Sense Fronteres de Rojals (Alacant), el seu nou treball ‘Koplariak’, amb lletres del gran Xabier Amuriza, reconegut bertsolari, escriptor i investigador basc. En els seus setze anys de trajectòria, Korrontzi s’ha convertit en l’aparador de les tradicions basques per tot el món, donant a conéixer el basc, la dansa i la música basca, en els festivals més importants de ‘World Music’.
El concert se celebrarà en el Teatre Municipal Capitol de Rojals, a les 21.00 hores. Les entrades (8 euros) es poden adquirir a través  en la web: http://www.agendarojales.com/espectaculo/4/korrontzi-musicas-sin-fronteras-rojales-2022.html i en la taquilla del Teatre (Alberto González el Verger, s/n), una hora abans de l’inici de l’actuació.
Sense cap dubte, Korrontzi és un grup de música basca que no deixa indiferent a ningú i el seu espectacle s’ha convertit en un aparador internacional per a difondre tota una cultura, que aconsegueix, amb la força i energia dels seus directes, transmetre sons i danses arrelades en l’antiguitat i, al mateix temps, les noves tendències del folk a Euskadi.
‘Koplariak’, del segell Elkar, està compost per noves composicions amb els sons que caracteritzen al grup, que acompanyen a les lletres creades, per a aquest treball, pel bertsolari Xabier Amuriza, poeta improvisador en llengua basca, escriptor, investigador i músic, considerat el gran renovador del versolarismo, qui no ha dubtat a col·laborar amb una de les formacions més emblemàtiques de la música popular basca.
Els 10 temes que l’emblemàtica formació basca estrenarà en aquesta gira són: ‘Ederregia Zelako’, ‘Ezkondu Nintzanean’, ‘Urtaroak’, ‘Porru Gazia’, ‘Laja Bodoa!’ ‘Mezobarri’, ‘Marinel Emaztea’, ‘Bizitzeko Jaio’, ‘Ena hissar Maitea’ i ‘Meridià Greenwichen’.
El llibre, editat en quatre idiomes (basc, castellà, francés i anglés), està escrit per Xavier Amuriza i exposa el seu defensa de la ‘cobla’, un gènere que coneix molt bé des de la seua infància, ja que “una tia-àvia meua organitzava la romeria amb un simple pandero, cantant les cobles ella mateixa. De pas, venia pa i vi i diversos aliments casolans. Una forma de manteniment”, explica Amuriza.
La formació està integrada en l’escenari per: Agus Barandiaran (trikitixas i veu principal), Ander Hurtado de Saratxo (percussions i bateria), Kike Mora (contrabaix, sota elèctric i cors), Alberto Rodríguez (guitarra, mandolina, mandolina octavada i cors), X. Berasaluze ‘Leturia’ (panderos i cors) i César Ibarretxe, com a tècnic responsable del so en directe. A més de les ballarines Izaskun i Alaitz Oraa.
Sobre la banda basca
Korrontzi (País Basc, 2004) va ser fundada per Agus Barandiaran, destacat músic i instrumentista de trikitixa (acordió diatònic basc), amb l’objectiu de donar a conéixer la música popular basca pel món sencer, així com, els sons ancestrals i tradicionals de la seua terra. Tot això, amb un aspecte més modern i contemporani, però sempre des de la perspectiva d’una música basada en la trikitixa i altres instruments tradicionals, com la txalaparta o la alboka, sense oblidar mai el respecte absolut a tota la tradició que va rebre del seu primer mestre, el trikitilari Rufino Arrola (1909 – 1996).
Per a aconseguir aquesta nova sonoritat, Agus Barandiaran es va envoltar d’estils musicals més moderns i va comptar amb l’ajuda i la unió d’instruments com, la mandolina, el baix elèctric, el contrabaix i les percussions.
Durant aquests anys de reeixida trajectòria, Korrontzi ha portat la seua cultura, l’idioma, la dansa i la música, per tot el món, tocant en escenaris dels grans festivals i visitant nombrosos països, com Bèlgica, els Estats Units, Romania, Cap Verd, Irlanda, el Brasil, Malàisia, Escòcia, Holanda, Grècia, Itàlia, el Canadà, Hongria, Portugal, Anglaterra, Xipre, el Marroc, Alemanya, Croàcia, Eslovènia, Àustria i República Txeca.
El grup ha sigut guardonat amb premis i esments, com en la ‘World Music Charts’, en els anys 2014, 2015 i 2016, en el ‘Top100 Roots Music Report’ (2015) i   en el ‘Womex Official Selection’ (2014). També van ser premiats com la ‘Millor banda europea, Eurofolk’ (2009) i la ‘Millor banda de la península’, en Navelgas (2007).
Agus Barandiaran ha col·laborat amb el seu trikitixa en diferents treballs discogràfics d’artistes de tot el món i va participar en la producció de la pel·lícula ‘Basque Selfie’ (2018), que va ser seleccionada per al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià (2018), un treball que narra les vivències i trajectòria del líder del grup.