La regidora de Cultura, Marga Antón, i el director del MAHE, Miguel Pérez, ha visitat el taller d’experimentació sensorial per a usuaris de AFAE (Associació de Familiars de Persones amb Alzheimer) que s’ha dut a terme en les instal·lacions del museu. Una iniciativa que tindrà continuïtat amb altres col·lectius amb diversitat funcional de la ciutat.
“En el Museu d’Arqueologia i Història d’Elx continuem ampliant l’oferta didàctica i hem posat en funcionament un nou taller d’experimentació sensorial, especialitzat en públic de diversitat funcional i educació especial”, ha anunciat Antón, qui ha explicat que “es tracta d’un taller que hem anomenat Passat Sonor i amb el qual fem un recorregut per la història del nostre territori des de la perspectiva del so”.
En aquesta activitat els i les participants toquen, manipulen i escolten els sons de la història en relació amb els períodes històrics presents a les sales del MAHE. “D’aquesta manera, es posen a prova els sentits i la ment mitjançant un joc per a identificar sons, textures i formes. A més, els alumnes tenen l’oportunitat de conéixer l’origen dels instruments musicals i quines altres funcions tenen a més de fer música i descobreixen els oficis i productes de la cultura neolítica, ibera, romana i medieval islàmica a Elx”.
“El nostre compromís implica l’adaptació de l’activitat als nivells i característiques de cadascun dels col·lectius que ens visiten. Per a això treballem prèviament a la visita amb els coordinadors i així aconseguim centrar-nos especialment en cada grup”, ha explicat el director del MAHE.
“L’objectiu d’aquesta iniciativa del MAHE és fomentar la participació social en processos inclusius i potenciar el desenvolupament sensorial, la creativitat i la motivació. El taller té a més una part més pràctica en el qual realitza una bramadera, un instrument prehistòric de fusta, que els alumnes s’emporten a casa com a record del taller”, ha apuntat la regidora.
Com a complement al taller, també és possible realitzar una visita monitorada per les sales del museu on analitzar algunes peces clau, enfocant-se també a les necessitats del col·lectiu.
Per part seua, la coordinadora terapèutica de AFAE, Laura Parres, ha destacat que “tant a nivell sensitiu com d’estimulació musical, cognitivament poden estimular-les capacitats de les persones afectades d’Alzheimer que estan participant en aquesta activitat”. Parres ha indicat que “les persones que han assistit a aquest taller estan en un estadi lleu o moderat de la malaltia, la nostra idea és intentar que participen persones en estadis més avançats”. Per a la terapeuta, “és molt interessant facilitar l’accés a la cultura a aquestes persones ja que per a ells poder eixir del centre i dur a terme activitats diferents a les que realitzen en el centre. Eixir del seu entorn, relacionar-se i deixar la rutina és molt beneficiós per a ells i elles”.
Comentarios