Com cada any, el MARQ celebrarà el 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, i el 12 d’octubre, Dia de la Hispanitat, amb dues jornades de portes obertes, en el seu horari habitual d’obertura al públic en festius, per a visitar de manera gratuïta l’exposició internacional ‘Etruscos. L’alba de Roma’.

El Museu Arqueològic d’Alacant ha programat aquestes dues jornades en horari de demà, de 10.00 a 14.00 hores per a oferir l’oportunitat a tots els públics de visitar aquesta última proposta cultural que recorre la història de la civilització etrusca des dels seus orígens en el segle IX a. C. fins a la seua gradual absorció pels romans en el segle I a. C.

La vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, ha assenyalat que “hem volgut incentivar les visites al museu aplicant preus molt populars i descomptes i amb l’organització de jornades de portes obertes. Aquestes són les segones des que es va inaugurar Etruscos, una exposició internacional que val la pena veure i esperem que molts alacantins i visitants d’altres llocs s’animen a recórrer-la”.

La mostra, composta per més de 150 peces originals, es podrà visitar a Alacant fins al 12 de desembre i és una iniciativa de la Fundació MARQ i la Superintendència de Patrimoni Arqueològic de la Província de Pisa i Livorno. Inclou una selecció peces originals del Museu Arqueològic Nacional de Florència (MAF) i del Museu Etrusc Guarnacci de Volterra, un dels més antics a Itàlia, i ha comptat amb la participació de l’empresa Contemporanea Progetti, amb seu a Florència.

‘Etruscos. L’alba de Roma’ és un viatge per a descobrir l’estructura cultural, social, política i urbana d’aquesta civilització italiana. En la col·lecció es poden admirar valuosos objectes, com la diadema de Orbetello o les polseres de la necròpoli de Bisenzio. Destaquen, a més, peces d’armament i material ceràmic. La part més important, formada per peces funeràries, inclou obres com les urnes d’Ulisses, de les Sirenes i del Rapte de Proserpina de Volterra o el sarcòfag masculí de la necròpoli de Rosavecchia a la Toscana.