El Museu Arqueològic d’Alacant estrena la nova exposició internacional “El Guerrero Atlàntic. Símbols de Poder?” organitzada en col·laboració amb el Museu Nacional d’Arqueologia de Portugal, coincidint amb el Dia Internacional dels Museus. La mostra, inaugurada per la vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, reuneix per primera vegada un conjunt de tres peces declarades Tesoro Nacional de Portugal que s’exhibeixen en primícia fins al pròxim 23 d’octubre a la Sala Noble de la Biblioteca del museu alacantí.
Julia Parra ha celebrat “la nova aposta expositiva d’interés internacional que posarà a l’abast de tots els visitants una destacada selecció d’objectes de gran valor que s’estrena ací, en el MARQ, fruit de l’important i fructífer projecte de col·laboració amb el Museu Nacional d’Arqueologia de Portugal i sota el comissariat de director, Antonio Carvalho”. D’aquesta mostra, la diputada ha destacat que “ens descobreix una de les civilitzacions indígenes que van poblar el nord-oest peninsular en temps del domini de Roma a través de tres objectes únics que recorren la seua història”.
La titular de Cultura ha confirmat la celebració de dues jornades de portes obertes amb motiu del DIM que tindran lloc el pròxim cap de setmana, amb un horari ampliat que es prolongarà el dissabte fins a les 22.00 hores. Julia Parra ha convidat als alacantins i visitants a acostar-se aquests dies al MARQ i a tots els museus i centres culturals de la Diputació “per a gaudir d’un ampli programa d’activitats i de significatives exposicions com a “Gladiadors. Herois del Coliseu” i el “El Guerrero Atlàntic”.
En representació del director del museu portugués, la museòloga-cap del Departament d’Inventari i Col·leccions, Patricia Santos Batista, ha traslladat les paraules de Carvalho que reconeix el prestigi del MARQ “com un referent en museologia i investigació arqueològica a Espanya i la Península Ibèrica” i la sòlida relació establida a partir de l’exposició “Ídols” i l’exhibició a Lisboa de la ‘Mà de bronze de Lucentum’.
També han assenyalat la rellevància dels projectes expositius desenvolupats conjuntament el director del MARQ, Manuel Olcina, i el director gerent de la Fundació MARQ, José Alberto Cortés, durant l’acte de presentació en el qual ha participat a més José Manuel Fuentes Cortés, en representació de la Fundació Banc Sabadell, qui ha reconegut al MARQ “com a referent a Alacant i la Comunitat Valenciana”.
“El Guerrero Atlàntic. Símbols de Poder?” acosta al visitant a les comunitats castreñas que sorgeixen en l’última etapa de l’Edat del Bronze, entre finals del s. IX i inicis del VIII a. C., impulsades per una eclosió excepcional de l’activitat metal·lúrgica a Europa. No obstant això, els guerrers galaics, també representats en l’exposició del MARQ, pertanyen a una tradició escultòrica moderna, pròxima al s. I d. C., i vinculada a un fort procés de romanització del nord-oest Peninsular.
Formen part del conjunt arqueològic exposat el famós Guerrer Galaic de Castro Outeiro de Lezenho; una escultura de Verraco en granit, procedent de Olival dos Berrões, en Cabanas de Baixo; i l’extraordinari Torque de Vilas Boes (Cabeço de Nossa Senhora do Assunção) que s’exhibeix per primera vegada al públic fora del MNA de Portugal, en primícia internacional.
La peça Torques de Vilas Boes és una de les peces amb major quantitat d’or de tota la Prehistòria recent d’Europa. Una joia única similar a un collaret o objecte de prestigi associada a les elits dins de la cultura castreña. Coneguda també com el Torques dones Tamancas, va ser trobada en 1965 en el vessant meridional del Cabeço de Nossa Senhora do Assunção. Està elaborada íntegrament en or, pertany a la mena de torques conegut com “de rematades en doble escocia”, àmpliament estés pel nord-oest de la península ibèrica en època preromana.
La proposta expositiva incorpora material gràfic i didàctic elaborat amb la participació i assessorament del CRE ONCE-Alacant i la Fundació FESORD. Inclou a més projeccions audiovisuals i modernes eines interactives i un catàleg que detalla el valor històric i patrimonial de la mostra. El projecte expositiu ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell.
Julia Parra ha agraït la seua contribució i el suport del Museu d’Arqueologia Nacional de Portugal, de la Direcció General de Museus, del Ministeri de Cultura Portugués i de l’Ambaixada de Portugal a Espanya. “La cultura ens uneix i gràcies a aquest objectiu comú ha sigut possible poder veure a Alacant aquesta col·lecció inèdita, amb peces per primera vegada reunides en una mateixa exposició”, ha remarcat.
L’accés a ‘El Guerrero Atlàntic’ durant el dijous 18, dissabte 21 i el diumenge 22 de maig serà gratuït, en visita lliure fins a completar aforaments, en coincidència amb l’horari d’obertura del Museu en aquestes jornades de celebració del DIM-2022.
Comentarios