El Museu Camilo Sesto albergarà un total de 524 diapositives realitzades per Juan Santiso Iglesias i que han sigut cedides per la Fundació Pablo Iglesias. En la vesprada d’ahir van ser a recullen les diapositives l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, acompanyat del vicealcalde, Jordi Martínez i el regidor de Cultura, Raül Llopis i l’advocada de l’hereu de Camilo Sesto, Camilo Blanes Ornelas, Mónica Sevila i Lourdes Ornelas
L’Ajuntament d’Alcoi va signar un conveni de col·laboració amb aquesta entitat mitjançant el qual, la Fundació Pablo Iglesias cedeix les diapositives del Fons Santiso depositat en el seu arxiu. L’Ajuntament procedirà a la seua digitalització, realitzant dues còpies. Una vegada haja finalitzat el procés entregarà de nou les diapositives originals i una còpia a la Fundació i disposarà de l’altra còpia per a possibles usos dins del futur Museu Camilo Sesto.
L’acord també indica que el consistori alcoià es compromet a especificar l’autoria (Juan Santiso Iglesias) i la procedència (Fundación Pablo Iglesias) de les diapositives en qualsevol publicació i suport.
L’autor de les dispositives és Juan Santiso Iglesias, fotoperiodista mort fa dos anys. Va destacar pels seus treballs en el camp de la política durant l’última època del franquisme i la transició, sent per exemple l’únic fotògraf en el concert que va oferir Raimon de manera clandestina al maig de 1968 davant 6.000 estudiants. Va arribar a ser detingut fins a 20 ocasions, sempre per estar fent el seu treball. Santiso combinava les fotografies polítiques amb el que llavors es denominava “la faràndula”. L’arxiu de la Fundació Pablo Iglesias disposa del Fons Santiso amb nombroses diapositives del Partit Socialista en la transició i els anys 80. Aquest fons té un total de 524 diapositives en les quals apareix Camilo Sesto, ja que Santiso era un fotògraf que captava tot el que succeïa en la societat de l’època.
“L’artista alcoià més important de tots els temps, va ser un referent de la societat en la seua època per això està en el Fons Santiso de la Fundación Pablo Iglesias. Gràcies a aquest acord el Museu a Alcoi, que recordem és una de les voluntats de Camilo Sesto, podrà ajudar-nos a conéixer millor al cantant, a cessió d’aquestes diapositives ens permetrà tindre les imatges de Camilo en màxima resolució”, ha explicat l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés.
Recordem que les obres del futur Museu Camilo Sesto començaran en pocs dies. Es durà a terme la primera fase, concretament la Rehabilitació i millora accessibilitat de l’edifici situat en El Camí 44. L’empresa adjudicatària és CANTÓ OBRES, S.L. per un import de 185.691,62 euros i el termini d’execució és de 9 mesos. Les obres inclouran una millora aportada per l’empresa actuant en les bigues del faldó de la coberta al pati.
Paral·lelament s’està treballant en el projecte museístic, és a dir, en el contingut el futur museu que la ciutat dedicarà a l’alcoià més universal, Camilo Sesto.
Cal tindre en compte que la ciutat ha rebut el llegat de l’artista, que passarà a formar part d’aquest futur museu. En un primer moment van ser al voltant de 800 peces, que han anat augmentant en rebre diferents donacions posteriors, la qual cosa permet imaginar l’important contingut d’aquest museu, que serà lloc de trobada de seguidors de l’artista repartits per tot el món.
La posada en marxa del Museu Camilo Sesto és un gran projecte que servirà per a homenatjar un alcoià Fill Predilecte i Medalla d’Or de la Ciutat, perpetuant d’aquesta manera la seua presència a Alcoi, i a més permetrà la recuperació d’un edifici patrimonial, que va ser construït en 1879-1880. Durant anys, l’immoble va acollir l’antic asil i compta amb diferents estades. Actualment en una part se situa la reconeguda sala d’exposicions La Capella, i en els dos espais restants es disposaran la futura pinacoteca de la ciutat i el museu de l’artista.