El 14 de desembre del 1999 la Universitat d’Alacant va obrir les portes del MUA. Després de dues dècades de funcionament, aquest projecte pioner en el seu àmbit fa 20 anys, just quan aconsegueix la seua exposició número 400, amb unes xifres que superen el mig milió de visitants i 180 mil persones que han participat en els tallers i concursos de la seua Àrea Didàctica. El MUA ha aconseguit configurar en aquests anys una col·lecció pròpia de més de dues mil obres artístiques contemporànies d’autors entre els quals es troben Pablo Picasso, Joan Miró, Eduardo Chillida o Eusebi Sempere. A més, en l’àmbit artístic, aquest museu ha consolidat la seua posició com a plataforma i altaveu per a la reflexió artística, el diàleg i la investigació al voltant de la creació plàstica més recent. Les convocatòries d’arts visuals mulier, mulieris i Pluri-Identitats, visibilitzen el compromís que té amb la diversa i multidisciplinària creació artística contemporània, i el compromís de la UA amb les polítiques actives en favor de la igualtat de gènere i del foment del respecte a la diversitat afectiu sexual. D’altra banda, el MUA ha produït més de mig centenar d’exposicions itinerants, que recorren les seus universitàries, ajuntaments, cases de cultura, diputacions, associacions i IES de tot el país. Des del curs 2007 fins a aquest 2019, s’han gestionat 400 cessions d’aquestes exposicions itinerants.
Per a commemorar el 20 Aniversari del MUA, la Universitat d’Alacant ha previst un acte institucional de celebració que tindrà lloc el 23 de gener i tindrà com a motiu central la presentació del llibre 20 años del MUA. El professor José Piqueras està ultimant aquesta publicació i hi fa un recorregut per l’evolució del MUA, per la seua història, els seus directors, les exposicions pròpies i acollides, els comissaris, els artistes, la col·lecció pròpia, etc., una publicació que inclou nombroses fotografies històriques recopilades per a l’ocasió. L’acte preveu reunir al MUA els rectors responsables de la seua posada en marxa i continuïtat, els vicerectors de Cultura i els qui han sigut els seus tres responsables, Antonio Ramos (2001-2005); Mauro S. Hernández (2005-2012); i Faust Ripoll (2012- actualitat), a més de les institucions col·laboradores habituals del MUA, representants dels museus d’Alacant, artistes, comissaris i un llarg etcètera del món acadèmic i cultural.
De la mateixa manera, el MUA ja ha obert al públic l’exposició «20 anys Col·lecció del MUA», a la Sala Arcadi Blasco, que podrà visitar-se fins al 29 de juliol de 2020, una exhibició en la qual s’inclouen vint peces representatives de les línies mestres que formen els seus fons.
El MUA va ser un projecte pioner per la seua innovadora concepció arquitectònica i la seua proposta museogràfica basada en l’alternança d’exposicions temporals d’índole científica, artística i patrimonial, concebut com un instrument eficaç per a proporcionar una formació integral a l’alumnat, mitjançant iniciatives que contribuïsquen a potenciar-ne la sensibilitat i faciliten un coneixement més reflexiu de la nostra condició, societat i història. Després de dues dècades de camí recorregut el MUA té avui com a missió principal ser un espai de dinamització cultural, aprenentatge, trobada i confrontació, que permeta aproximar la innovació i l¡experimentació pròpia de l’esfera universitària i de l’art contemporani a tota la societat. Al marge de la seua col·lecció museogràfica, el MUA escomet cada temporada més d’una vintena d’exposicions temporals, entre mostres d’art contemporani, activitats de difusió de la investigació universitària i projectes institucionals en els quals s’involucra a tota la societat alacantina. Així el museu universitari es converteix en un espai obert de difusió cultural, on conflueixen l’art, la música, el cinema, l’arquitectura i la investigació en diferents àmbits.
L’Àrea Didàctica del MUA ha aconseguit mobilitzar en aquests anys 180 mil persones i s’ha convertit en un centre de referència per a la comunitat educativa del nostre àmbit geogràfic, una comunitat que participa activament en els tallers didàctics i visites dinamitzades proposades al voltant de la col·lecció permanent i les exposicions temporals. Propiciar un acostament cognitiu i emotiu a l’objecte artístic i fomentar la participació, la creativitat, l’experimentació i el respecte cap a qualsevol manifestació artística, és el gran repte de l’Àrea Didàctica del MUA a l’hora de dissenyar una sèrie d’activitats –comprensives i expressives– que aconseguisquen aproximar el públic a l’art contemporani.
Com a centre polivalent de difusió cultural, el MUA ha sigut el marc en el qual s’han organitzat cursos i tallers al voltant de la conservació de l’art contemporani, la representació del cos en la contemporaneïtat, la recuperació de la memòria històrica de les dones des de la creació artística, o sobre eines de programari i maquinari lliure per a crear entorns interactius en qualsevol camp de coneixement. D’igual manera les instal·lacions del museu són cada any escenari de diversos actes d’índole acadèmica o formativa, organitzats des de diferents àrees universitàries. Actes d’obertura o recepció de congressos i seminaris internacionals, lliurament de títols de llicenciatura, taules redones, trobades nacionals, presentacions de llibres, projeccions de documentals, jornades formatives, fòrums d’innovació, tallers tecnològics o trobades de rectors.
Exposició 20 Anys. Col·lecció MUA
Del 18 de novembre de 2019 al 29 de juliol de 2020. Sala Arcadi Blasco
Amb motiu de la celebració del 20è aniversari, El MUA proposa renovar l’exposició de la seua col·lecció amb una exhibició extraordinària, en la qual s’inclouen vint peces representatives de les línies mestres que formen els seus fons. La col·lecció del MUA, pròxima a les 2.000 obres, és un conjunt heterogeni, on el gravat, la fotografia, l’obra sobre paper, el vídeo, l’escultura, la instal·lació o la pintura es donen la mà per a crear una compilació rica i variada. Per tot això ha resultat difícil seleccionar-ne tan sols 20. Dos han sigut els criteris principals que ens han mogut a triar aquestes peces: d’una banda que estigueren representades les diferents etapes en les quals s’ha format la col·lecció; de l’altra que les obres tingueren un valor pedagògic manifest, ja que aquesta exposició és la base dels Tallers Didàctics 19/20. Així doncs, la mostra revela la diversitat de tècniques i temàtiques pròpies de l’art contemporani, i pren com a fil conductor la dicotomia i al mateix temps el diàleg existent entre el llenguatge de la figuració i el de l’abstracció.
20 anys, col·lecció MUA, és una exposició on la figuració i l’abstracció són dues cares d’una mateixa moneda.
Comentarios