El Museu de Villena va inaugurar el dijous 5 d’octubre l’exposició “Miguel Hernández: el poeta que feia joguets”, entorn dels últims anys de vida i escriptura d’aquest poeta oriolà. A la mateixa van assistir els organitzadors, realitzadors, i col·laboradors d’aquesta exposició, entre els quals es troba el Museu de Villena, representat en la figura de la nostra bibliotecària Ana Valdés Menor.
La contribució del Museu de Villena a aquesta mostra ha sigut la cessió temporal d’un llit de ferro de principis del segle XX pertanyent a la seua col·lecció etnogràfica municipal. Aquesta peça ha resultat ser l’eix articulador de la mostra.
L’exposició gira entorn d’un document original de Miguel Hernández que, escrit des del llit de la seua cel·la en la presó en paper higiènic, conté els seus últims contes destinats al seu fill. I així és com es mostra en l’exposició, amb el llit cedit pel museu en la part central, que es conjuga amb dibuixos, textos i altres objectes carregats de significat –com les lleteres que usava Miguel Hernández per a comunicar-se en secret amb la seua esposa, Josefina Manresa-; i ens submergeix en una història de família que és la història d’un país i és un conte sobre la guerra.
És una mostra “evocadora sobre la qual val la pena reflexionar”, va assegurar Ana Santos Aramburo, directora de la Biblioteca Nacional d’Espanya en la presentació, ja que reflecteix la “idea de llibertat de Miguel Hernández i el seu anhel per recuperar la vida” en els seus últims anys.
L’exposició, com a compte el comissari José Carlos Rovira, professor emèrit de la Universitat d’Alacant, reflecteix el “clima emocional”, les sensacions i estats d’ànim de Miguel Hernández en els seus últims anys a través de la correspondència amb la seua dona, Josefina Manresa, i els contes i joguets que va crear des de la presó per al seu fill. Així mateix, Rovira ha subratllat que és un “exemple i símbol de memòria democràtica i de memòria històrica”.
El disseny expositiu de la mostra ve de la mà de Rocamora Diseño & Arquitectura, empresa que dirigeix la museografia de la nostra nova exposició permanent en la qual estem treballant.
La inauguració oficial i obertura de l’exposició es realitza hui divendres 6 d’octubre i romandrà oberta fins al 7 de gener. L’horari d’obertura de la mateixa és de dilluns a divendres de 9.30 a 20 hores i dissabtes de 9.30 a 14 hores, amb entrada gratuïta.
Des del Museu de Villena mostren la seua alegria per aquesta important col·laboració amb la Biblioteca Nacional, aportant una de les peces de la seua col·lecció etnogràfica.