La mostra “El compromís artístic de Joan Commeleran (Barcelona, 1902-1992)” ens permet conéixer un dels nombrosos artistes plàstics silenciats per les anàlisis adoctrinades. Saca de l’oblit la vida i les obres d’un dibuixant, il·lustrador i pintor involucrat en les avantguardes de l’art català del segle XX que va trencar amb el Modernisme amb un art fort i original que es va adaptar als temps de la Segona República, la Guerra Civil, el Franquisme i la Transició Democràtica sense renunciar al seu compromís artístic, però que ja no figura en la memòria col·lectiva ni en la tradició acadèmica.

La gran aportació de José Miguel Santacreu, comissari de l’exposició, és trencar el silenci a contra corrent i demostrar que Commeleran és un exponent de l’expressionisme figuratiu avantguardista de compromís social, catòlic i català del segle XX que mereix figurar en la memòria col·lectiva i la tradició acadèmica. Santacreu ha recollit en la mostra més de cent obres artístiques de Joan Commeleran, entre dibuixos originals i il·lustracions publicades en llibres de bibliofília i en contes divulgatius en periòdics i revistes entre 1929 i 1992.

L’exposició es realitzarà del 12 de gener al 22 de febrer de 2021 a la Sala Miguel Hernández de la Seu Universitària ciutat d’Alacant.