El director d’Intel·ligència Turística de la Comunitat Valenciana, Mario Elías Villar, ha felicitat l’ajuntament per l’èxit dels actes del Villazgo, destacant que “esdeveniments com aquest parlen d’un vertader poble d’interior”.
Per a l’alcalde, Lázaro Azorín, “entre tots continuem sumant i fent poble”.
Aquest diumenge, el Pinós ha commemorat en gran el 193 aniversari de la seua creació com a municipi i la seua segregació respecte de Monòver. És l’anomenat Dia del Villazgo, que rememora l’arribada, el 12 de febrer de 1826, de l’anhelat document real que permetia als pinoseros disposar d’ajuntament propi i iniciar una feliç marxa que li ha portat fins als nostres dies.
Les celebracions del Villazgo han tornat a atraure a centenars de visitants, arribats des dels més diversos racons per a participar en les activitats preparades amb la finalitat de recordar la nostra història i tradicions i promocionar els nostres recursos turístics i gastronòmics, tot això a través de la XXIII Mostra del Pinós Antic i Fira de Degustació i Bena de Productes Gastronòmics, Artesanals i altres.
Aquest esdeveniment, que destaca amb lletres majúscules en el calendari festiu hivernal del Pinós, està organitzat per les Regidories de Cultura, Comerç i Turisme de l’Ajuntament del Pinós, encara que sempre compten amb la implicació d’altres regidories en la preparació de les infraestructures necessàries o el perfecte desenvolupament de les activitats perquè no hi haja imprevistos.
Com sempre, els actes de la jornada han comptat amb la presència d’autoritats, com Mario Elías Villar, director d’Intel·ligència Turística de la Comunitat Valenciana, i el diputat autonòmic del PSOE Jesús Sellés, a més de representants festeres de localitats veïnes de les províncies d’Alacant i Murcia, ja que han volgut acompanyar-nos des de Monòver el seu alcalde Natxo Vidal al costat de dos edils, les reines de les festes i el president de la junta festera; des de Iecla les reines infantil i major i el president de les Festes de San Isidro; els Vendimiadores majors i infantils de Jumella al costat del cellerer major i el president de la Federació de Penyes Festes de la Verema; a més d’alcaldes i edils d’Abanilla, Fortuna i Biar, i des de la ciutat de Múrcia han estat presents el president de la Federació de Penyes De l’horta al costat de la Reina de l’Horta, Laura Navarro, i dues de les seues dames d’honor. Tots ells han gaudit de la seua presència al Pinós en una jornada tan important.
El dia s’ha iniciat ben d’hora amb els expositors acabant de muntar els seus estands i la música de dolçaina i tamborí anunciant l’arrencada de les activitats, en una cercavila amenitzada per la Colla de dolçaines i tabalets “Muntanya de la Sal”.
Poc després era la música de banda la que sonava pels nostres carrers, amb la cercavila de la “Unió Lírica Pinosense” des de la Casa de la Música, acompanyant a les autoritats, reines i corts d’honor, representants d’associacions locals i comissió del Villazgo, fins a les portes del temple parroquial.
Tots ells han participat en la “Missa del Llaurador”, que ha comptat amb els càntics de la Rondalla Coral “La Il·lusió” de la Tercera Edat. I com és habitual, l’ofici religiós ha tornat a comptar amb la participació de les associacions, pedanies i altres col·lectius en la tradicional ofrena.
De nou al carrer, la comitiva s’ha dirigit a la porta del Villazgo per a la seua inauguració oficial. L’alcalde Lázaro Azorín ha entregat la clau a la pregonera d’enguany, Pepita Albert, qui ha obert el portón abans de pujar a l’escenari, situat al costat de les lletres de marbre del Pinós, per a procedir a llegir el seu pregó.
L’edil de Festes, César Pérez, s’ha iniciat l’acte i ha donat pas a l’alcalde del Pinós, Lázaro Azorín, per a qui “hui als carrers del Pinós, amb un xicotet passeig, podem ser conscients de com es va forjar el nostre poble, el treball dels nostres avantpassats, que són els qui van iniciar aquest viatge en el qual tots i totes estem immersos, i que continuarà amb el llegat que deixem als qui han de continuar commemorant aquest dia. Són la nostra generació i les futures els qui continuaran engrandint el Pinós, un lloc on el visitant se senta abrigat i puga gaudir de tots els nostres encants”.
En les seues paraules ha destacat que hui era “un bon dia per a conéixer la riquesa pinosera, tot el que el nostre poble pot oferir al visitant… Els expositors sempre aporten el seu granit perquè el visitant es porte una grata impressió del Pinós, de la seua cultura, de les seues tradicions,… però es necessita d’una gran infraestructura organitzativa, per la qual cosa també vull transmetre el meu agraïment a les regidories implicades”.
Sobre la pregonera, Pepita Albert, l’alcalde ha tingut paraules d’afecte, per “el molt i bo que ha aportat a la cultura del Pinós al llarg de la seua trajectòria professional, familiar i social”.
Pepita Albert ha iniciat el seu pregó recordant a moltes de les persones que han sigut importants en la seua vida i que ja no estan amb nosaltres, per a oferir després un repàs encantador pel seu periple vital, plagat d’anècdotes i vivències. En certes ocasions s’ha emocionat, però sense que afectara el ritme del seu discurs, i sempre s’ha sentit molt abrigallada per la seua família i pels seus companys i companyes de l’Agrupació “Muntanya de la Sal”, que ella presideix i a la qual ha dit “la meua altra gran família”, els qui també han col·laborat en el pregó ballant la “Jota de la Vila”.
Pepita també ha recordat que ha participat en totes les edicions de la Mostra del Pinós Antic, des de l’any 1997. Per a ella, “en aquest dia del Villazgo posem tot el nostre afecte per la nostra història i costums. No transformem, convertim en el que eren aquells temps. La nostra gent, i amb l’enginy de Vicente Hernández i la resta de components de “Muntanya de la Sal”, es recreen llocs d’un paisatge urbà molt diferent a l’actual, i les dones preparen els gaspatxos, el arros en conill, i fassegures, plats típics per a compartir-los en la convivència d’aquest dia, El Villazgo. I tot això com molts altres pinoseros i associacions que des de molts dies arrere, fins i tot setmanes, treballen amb il·lusió perquè aquest dia lluïsca la nostra història”.
Després del pregó, Pepita ha tingut l’oportunitat de signar en el llibre d’or de la Vila i l’alcalde li ha imposat la insígnia del Pinós. Les edils de Cultura i Joventut, Silvia Verdú, i de Turisme i Desenvolupament Local, Neus Ochoa, han felicitat Llavor entregant-li un ram de flors.
També s’ha sumat a les felicitacions Mario Elías Villar, director d’Intel·ligència Turística de la Comunitat Valenciana, qui s’ha congratulat de comprovar la capacitat de convocatòria que tenen els actes del Villazgo, assegurant que just aqueixes sensacions que havia sentit fins al moment en l’esdeveniment eren les que es busquen per al projecte de la marca L’Exquisit Mediterrani.
Abans de baixar de l’escenari les autoritats, reines i dames, s’ha procedit a entregar els guardons als millors estands d’aquesta edició:
- Premi al millor estand per la seua originalitat: Associació de Mestresses de casa, per la seua recreació dels primers anys d’un bebé.
- Premi al millor estand per la seua ambientació: Agrupació “Muntanya de la Sal”, per continuar incrementant les seues atraccions de fira antigues.
- Premi al millor objecte d’interés cultural i històric: l’antic estendard de la Verge de la Soledat en l’estand de la Junta Central de Germanors i Confraries.
GRAN AFLUÈNCIA DE VISITANTS EN LES TRES ZONES DEL VILLAZGO
Mentre l’acte del pregó anava acabant ja podíem veure com començava a respirar-se un gran ambient en cada racó del recinte, sobretot en el gastronòmic, i en alguns moments no era senzill trobar buit entre la gentada.
Després del pregó, paral·lelament a les visites als estands s’han anat desenvolupant jocs tradicionals per a xiquets i xiquetes en la Plaça del Vaig moldre, visites guiades a la Torre del Rellotge o demostracions d’encaix de bolillos.
Al mateix temps, l’escenari també registrava una notable activitat, a través de les actuacions de la Banda de Música “Unió Lírica Pinosense”, el Grup de Cors i Danses “Muntanya de la Sal” i el Grup de Danses del Pinós, que en intervals de mitja hora s’han encarregat d’ambientar l’esdeveniment amb les seues músiques i balls tradicionals.
Passejant per la zona cultural, situada de nou entorn de la Plaça del Vaig moldre, les associacions mostraven nombrosos curiosos objectes i antiguitats, però els visitants també podien recordar tradicions perdudes a través de fotografies i informació recopilada a través de les vivències dels nostres majors. En alguns estands hi havia espais per a interactuar i realitzar-se una simpàtica fotografia per a guardar un record d’aquest dia.
En la zona comercial, emplaçada en el tram del Passeig de la Constitució fins a la rotonda del gual, també podíem veure un anar i vindre de persones, moltes d’elles carregades amb bosses en les quals portaven els productes adquirits. Una quinzena d’empreses locals han participat enguany publicitant els seus negocis.
I la carretera de Jumella ha tornat a acollir la zona gastronòmica, on hem trobat la principal novetat d’enguany, ja que els vins dels nostres cellers s’han pogut degustar en un espai conjunt, el Racó del Vi, atés pels alumnes i alumnes del Centre Integral Públic de Formació Professional “Vall d’Elda” que estudien el cicle superior de Tècnic Superior en Vitivinicultura. Els seus companys del cicle de turisme han estat en la carpa roja de l’Agència de Desenvolupament Local atesos els visitants i proporcionant-los informació de l’esdeveniment i els recursos turístics del municipi.
Com de costum, en les hores centrals s’ha convertit aquesta zona en un formiguer de persones, anant i venint dels estands de restaurants, carnisseries, forns… a les taules habilitades per a degustar en condicions les excel·lències gastronòmiques pinoseras als carrers limítrofs.
A l’hora de fer balanç, en els estands habilitats per la Regidoria de Turisme s’han arribat a vendre un total de 20.000 degustacions. En els estands no donaven proveïment per a servir plats d’arròs amb conill i caragols, gaspatxos, fassegures,… com també pastes, embotits o formatges. Però també hi ha hagut persones que les ha invertides en l’adquisició de productes gastronòmics.
A més, des de la Regidoria de Neteja s’ha treballat tota la jornada per a evitar que s’acumularen desaprofitaments i fem sobre les taules i mantindre la zona de degustacions en prefectes condiciones.
Quan l’activitat en la zona gastronòmica començava a decaure i ja escassejaven les existències en els estands ha tornat l’activitat al centre neuràlgic del Villazgo, ja que sobre l’escenari ja estava preparat el grup Tres Fan Ball per a amenitzar el ball tradicional entorn de la rosa dels vents. Aquest grup, present en quasi totes les edicions d’aquest esdeveniment, sap com entretindre al públic amb la seua música i cançons per a ballar en grup, formant rotlles, o en parella. Això sí, els dansaires també esperaven amb ànsia que arribara el moment de degustar un saborós xocolate amb tonya, última activitat que apareix cada any en el programa d’actes, que en aquesta ocasió s’ha complit al 100% per les excel·lents condicions meteorològiques que han acompanyat a la jornada.
VALORACIONS DELS PROTAGONISTES DE LA JORNADA
La pregonera, Llavor Albert, valorava positivament la seua participació en el Villazgo d’enguany, definint-ho com “un dia especial i gratificant. Malgrat estar acostumada, al principi m’imposava una mica l’escenari, però m’he sentit còmoda. Ara ja estic més tranquil·la, encara que reconec que aquests dies arrere estava una mica nerviosa”.
L’edil de Cultura, Silvia Verdú, ha mostrat la seua satisfacció pel perfecte desenvolupament de l’esdeveniment. Per a ella, “el treball realitzat ha valgut la pena i l’aposta per mantindre la ubicació en aquest espai també. Hui s’han unit moltes coses i és d’agrair la temperatura que hem tingut, permetent dur a terme l’esdeveniment. Valore la il·lusió de la gent que participa, perquè és molt gratificant, i també done les gràcies a les tècniques Belén i Natalia pel seu treball tots aquests mesos de preparatius”.
Aqueixa mateixa satisfacció la compartia l’edil de Turisme i Comerç, Neus Ochoa, per a qui “el Villazgo és un dels esdeveniments que més turistes atrau el nostre municipi, a més de ser un aparador immillorable per a rescatar de la memòria les tradicions locals, promocionar els nostres recursos turístics i culturals, i promoure futures visites, demostrant que el Pinós no ha perdut la seua essència com a poble i contínua tenint les portes obertes a qui desitge conéixer-ho. Pense que les tres zones es complementen a la perfecció, i gràcies al bon temps la gent ha respost venint a passar un diumenge diferent al Pinós”.
El director d’Intel·ligència Turística de la Comunitat Valenciana, Mario Elías Villar, ha felicitat l’ajuntament per l’èxit dels actes del Villazgo, destacant que “esdeveniments com aquest parlen d’un vertader poble d’interior”, valorant l’esforç de totes les persones i associacions que han exposat en uns actes que per a ell “han fregat l’excel·lència”.
Per a l’alcalde, Lázaro Azorín, “entre tots continuem sumant i fent poble”, i ha mostrat la seua satisfacció per l’altíssima participació que ha tingut enguany un esdeveniment que “sempre rescata el millor de la nostra història i el patrimoni local, obrint els braços al visitant”.
Comentarios