El passat 28 de febrer va acabar el termini per a la presentació de projectes de companyies de la província d’Alacant a la VI Residència de Producció Teatral José Estruch del Teatre Principal d’Alacant, que pretén fomentar la producció teatral alacantina professional. Aquest matí s’ha presente el projecte guanyador i els dos finalistes en una roda de premsa que ha tingut lloc en l’Hall del Teatre Principal d’Alacant.
Han intervingut en la roda de premsa:
María Dolores Padilla, subdirectora del Teatre Principal d’Alacant.
Juan Pastor, director
Antonio Cremades, autor
Joan Sabas, dissenyador de l’espai escènic.
La selecció es va realitzar després d’acabar el termini el 28 febrer per al lliurament dels projectes teatrals de companyies professionals domiciliades a Alacant i que no s’hagueren estrenat.
Padilla destaca la qualitat de les dotze propostes presentades, el compromís social dels textos i la participació en els projectes de grans professionals alacantins que demostra la bona salut de les arts escèniques alacantines. Per primera vegada, s’han seleccionat dos projectes finalistes perquè considerem que havíem de donar-los a conéixer per la seua qualitat.
Dimarts passat 28 de març es va seleccionar per unanimitat el projecte guanyador i els dos finalistes. La deliberació va ser complexa i difícil i es va valorar la qualitat dels textos, el disseny de la producció i la trajectòria professional de tots els components.
Van formar part del comité seleccionador:
Juan Luis Mira Candel, dramaturg, escriptor, docent i director de teatre.
Begoña Echevarría, funcionària de la regidoria de Cultura.
Mª Dolores Padilla Olba, subdirectora del Teatre Principal d’Alacant.
EL PROJECTE GUANYADOR va recaure en la proposta “L’INTRÚS” presentada per  COL·LECTIU INTERMITENT, amb text d’Antonio Cremades.
FITXA ARTÍSTICA
Adreça: Juan Pastor
Elenco: Morgan Blasco i actriu a determinar
Espai escènic: Joan Sabas Pardo
Disseny d’il·luminació: Mingo Albir
Producció: Carlota Guivernau
Imatge i comunicació: María Cortés
COL·LECTIU INTERMITENT naix de la inquietud de fer possible el que passa pels seus caps respecte a l’art escènic. Naveguen entre el teatre de text, el teatre físic, la instal·lació o la fusió de totes les etiquetes que se li puguen posar al fet escènic, sempre amb el respecte i amor que requereix cada disciplina en la qual se submergeixen.
El dramaturg Antonio Cremades ha sigut premiat en múltiples certàmens nacionals. Adjuntem relació de guardons.
Per a la direcció d’aquest projecte s’ha seleccionat a Juan Pastor, que ha treballat durant els últims 50 anys com a actor, professor i director de teatre, estrenant gran varietat d’autors clàssics i contemporanis. Dona cursos d’interpretació actoral en diferents ciutats espanyoles i des de l.987 i fins a la seua jubilació és professor de la R.E.S.A.D. Ha sigut finalista els múltiples premis en la seua carrera com a director i en 2022 rep el Premi de la A.D.E. per la publicació del seu llibre Un camí per a la interpretació actoral.
SINOPSI
L’INTRÚS és un thriller psicològic que transita sobre la fina i dubtosa línia que separa la realitat de la ficció. Un matrimoni viu atemorit per l’estranya aparició d’un individu que desencadena els fantasmes interns de la parella.
Què és veritat o que és mentida? Quasi mai se’ns presenta d’una manera clara i evident.
S’endinsa en la facilitat amb què les persones solem arrossegar cap al nostre “món” a aquelles persones més estimades i pròximes a nosaltres. Tracta temes com la culpa, el remordiment, la mala consciència, la lluita per fer-la callar llançant-la fora de nosaltres, personificada ací en un individu, en un estrany, en un intrús que al final, com no podria ser d’una altra manera, acaba retornant al lloc d’origen.
PROJECTE FINALISTA, “CAOS”, una producció de TEATRE DE L’ESPINA, amb text d’Alfonso Vallejo.
FITXA ARTÍSTICA
Adreça: Andrés Vinaches
Disseny d’il·luminació: Juanjo Llorens
Elenco: Tomàs Mestre, Soledad Ruiz de la Costa, Javier Monzó, Elena
Candela i Irene Ruiz de la Costa.
SEGON PROJECTE FINALISTA, “RE-TORNAR”, d’Iván Gisbert.
FITXA ARTÍSTICA
Director d’escena: Guillermo Amaya
Diseño d’il·luminació: Juanjo Llorens
Ayudante d’adreça: Manuel Ochoa
Escenografía: José Antonio Pérez Fresco
Vestuari: Roberto Menargues
La productora teatral COL·LECTIU INTERMITENT podrà realitzar els assajos a la Sala Nuria Espert del Teatre Principal d’Alacant en horari a pactar entre el teatre i la companyia, durant 8 setmanes entre els mesos de juliol, agost i setembre. L’estrena absoluta estarà dins de la nostra programació de temporada tardor-hivern 2023-2024 i serà el divendres 29 de setembre d’enguany.
Els tres projectes atenen a tots els criteris de selecció que incloem en les bases i tenen un alt nivell de qualitat, són projectes amb viabilitat econòmica i amb un potencial recorregut més enllà de la nostra Residència.
El Teatre Principal abonarà el pagament del caixet de la funció programada que és de 3.500 euros més IVA i a més atorgarà un incentiu a la producció d’aquest espectacle per un import de 5.500 €.