El Museu Arqueològic d’Alacant rendeix el seu particular homenatge a quatre dècades de recerca, conservació i posada en valor de l’art prehistòric en la província amb la nova proposta expositiva “Rupestre. Els primers santuaris”. La mostra, que s’inaugurarà el pròxim 5 de juliol, reunirà 250 peces procedents de 19 museus nacionals i locals.

En 1998 la UNESCO va incloure l’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica en la seua prestigiosa llista de Patrimoni Mundial. Ara, vint anys després, el MARQ commemora aqueixa data amb una exposició única sobre el nostre Primer Art. El diputat de Cultura, César Augusto Asencio, ha presentat tots els detalls d’aquesta nova proposta que “conduirà al visitant per un extraordinari recorregut a través del nostre Primer Art, des de Altamira fins als abrics de l’art macroesquemático del Pla de Petracos en Castells. La Diputació d’Alacant aposta de nou per un original i sòlid projecte que reunirà peces úniques en una mostra inèdita”.

L’acte, que s’ha desenvolupat en el Museu Arqueològic Nacional a Madrid, ha explicat també amb la participació del director d’aquest centre, Andrés Carretero, el director tècnic del MARQ, Manuel Olcina, el director gerent del mateix, José Alberto Cortés, així com els comissaris de la mostra, el director d’exposicions del museu alacantí, Jorge Soler, l’arqueòloga i professora de Prehistòria de la Universitat d’Alacant, Virginia Barciela, i el director de l’Àrea d’Arquitectura de la Diputació, Rafael Pérez.

Exposar amb qualitat el rupestre era tot un repte i els calcs dels principals enclavaments alacantins realitzats pel Centre d’Estudis Contestans permetran al públic contemplar les pintures a la seua grandària real, alhora que comprendre el procés i mètode de la seua realització. Es tracta d’una ocasió única per a contemplar els orígens de la nostra cultura material que, a més, està molt arrelada en la província d’Alacant amb importants jaciments i rellevants peces que formen part del nostre ric patrimoni històric”, ha puntualitzat Asencio.

Més de vuit-cents metres quadrats, dividits en tres sales, oferiran al visitant l’oportunitat d’aprofundir en l’art rupestre tant de la província com de destacats enclavaments del país. L’original i cuidat disseny expositiu arranca amb una picada d’ullet a les Cuevas de Altamira per a mostrar l’art paleolític a través de panells i peces d’art moble del nord i centre peninsular, entre les quals destaca l’anomenat Golut del Jarama o la placa de Villalba. A aquesta selecció s’afig una altra procedent d’emplaçaments de la Comunitat Valenciana com la Cova del Parpalló de Gandia o el conjunt del Tossal de la Roca de La Vall d’Alcalà. Aquesta primera sala culmina amb una potent imatge gràfica i audiovisual dels tres santuaris alacantins: la Cova Fosca i la Cova del Reinós a La Vall d’Ebo i la Cova del Comte de Pedreguer.

La segona estada, centrada en el Pla de Petracos, deixarà constància de l’essència del Neolític i de l’Art Macroesquemático, un estil únic que solament s’ha registrat en la província d’Alacant i la representació principal de la qual són les figures humanes i els motius geomètrics. Els calcs dels principals conjunts prehistòrics localitzats en la muntanya alacantina estaran acompanyats pel got amb el orante de la Cova de l’Or, procedent del Museu d’Alcoi.

Finalment, la tercera sala concentra la documentació de més de vint enclavaments i està destinada a l’Art Llevantí i a l’Art Esquemàtic que, en part del seu desenvolupament, van ser sincrònics. Aquest espai exhibirà singulars peces procedents de diferents museus locals i nacionals, com el got de Costamar.

“Rupestre. Els primers santuaris” culminarà amb una evocació a la influència de l’Art Prehistòric en l’Art Contemporani amb l’obra de Miquel Barceló, Il pittore a Bologna (1983), com a eix principal. En aquest sentit, l’exposició inclou altres trucades a la creació artística com un mural de Dionisio Gázquez i la projecció d’un curtmetratge dirigit per aquest i per Alberto Hernández.

Així mateix, cal destacar els paisatges sonors de les sales creats pel reconegut compositor alacantí Luis Ivars i els recursos d’accessibilitat disposats per a obrir aquesta mostra a tots els públics. Lectura fàcil, tant en els panells com en la pròpia guia didàctica destinada a escolars, reproduccions en 3D i punts d’intèrpret són alguns dels mitjans instal·lats “per a aconseguir que la cultura i el coneixement arriben a tots els col·lectius presents en la nostra societat”, com ha explicat el diputat.

El projecte, que mostrarà fins al pròxim mes de gener l’essència de l’art prehistòric en la província d’Alacant, ha comptat amb la col·laboració de Asisa, Cajamurcia, La Caixa i Museums Partner.