Aquest dilluns 15 de novembre a les 20.30 h el Teatre Principal té el plaer de presentar la V Gala de Premis de temporada José Estruch. En aquesta ocasió es van presentar un total de 45 espectacles de dues temporades, 2019 a 2021. Homenatjarem el teatre i als seus professionals en la volta d’aquesta Gala, després de les adversitats que ens ha oferit la pandèmia.

L’actor alacantí Morgan Blasco és l’encarregat de presentar l’esdeveniment i anunciar als guanyadors, així com de donar pas a les actuacions de diferents artistes que intervenen en la gala i que ompliran de música i màgia l’esperada vetlada.

Blasco comença la seua carrera com a actor en 2002 entre Alacant i València, però la necessitat de formació ho porta fins a Madrid. En teatre, ha treballat en més de trenta muntatges amb directors com Juan Pastor, Helena Pimenta, María Ruíz, Toni Tordera, Vanessa Martínez, Juli Leal i Eva Zapico, entre altres més. En el seu pas pel cinema, ha participat en 15 llargmetratges amb directors com Adán Aliaga, Abelina Prat, David Valero, Antonio del Real, Silvia Quer, José Antonio Escrivá, Juan Luís Iborra, Guillermo Alcalá-Santaella, etc. En la televisió, ha treballat en sèries com La que S’Aveïna, El Secret de Puente Viejo, Estimar és per sempre, Parany…

Els músics convidats a la gala seran els encarregats de sumir al públic en una mar de braços alçats i peus hiperactius. Tots ells repeteixen en el Principal: Dani Catalá, Carlos Porcel, Benja Marpe, Héctor Stewe, Francesco Severino i Vicente Climent. Són músics amb gran experiència i renom tant en la Terreta com a nivell nacional i internacional. Després de tocar en diversos països i llocs de la geografia espanyola i de col·laborar amb artistes de gran talent, aquesta formació única de músics alacantins interpretarà en directe temes tan coneguts com “La femme d’argent”, “Tighen Up”, “160 milion chinese man”, “Summer sun”, “Menja Back Down” i el tema original de Dani Catalá i El Col·lectiu “That’s it”, que forma part el seu nou disc “THX”.

Dani Catalá (piano, teclats i disseny d’efectes): Pianista, compositor i arranjador que treballa en diferents àmbits musicals, des de la música clàssica i el jazz fins al soul i la música electrònica. Ha treballat per a figures internacionals del jazz i la música moderna. Entre els diversos artistes amb els quals ha treballat com a pianista es troben el guitarrista de jazz Ximo Tébar, el Mc Nach o Café Quijano. Com a productor musical ha treballat per a la multinacional NBA2k i artistes com Nach, Arkano i Santiuve.

Va dirigir Orjazzmic (2012-2020), grup que va arribar a guanyar la final nacional del concurs internacional “Emergenza”.

Carlos Porcel (veu, trompeta i fliscorno): Trompetista, baixista, cantant, compositor i arranjador. Guanyador en dues ocasions el concurs d’interpretació instrumental de la comarca del Vinalopó. Des de 2018 dirigeix la Big band Idejazz d’Elda (Alacant) en la qual exerceix també d’arranjadora, de veu masculina i de trompeta solista. Ha tocat amb artistes com Kase-O, R de Rumba, Ramón Cardó, Pierre León, Fabio Miano, Jesús Santandreu i Antonio Serrano.

Ha treballat com a productor amb diferents bandes i artistes com a R de Rumba, Kase-O i Sho-Hai (Violadors del Vers), Grossa del Funk, Peces, Basilio Montes, entre altres.

Benja Marpe (saxo i veu): ha anat tocant com a músic de sessió en agrupacions de diferents índoles, des de grups de música de variats estils a musicals, acompanyant dansa moderna, Big bands a companyies de teatre. Va actuar al costat de Orjazzmic en el concurs internacional “Emergenza” i forma juntament amb Dani Catalá i Vicente Climent el “Air Trio”.

H. Stewe (guitarra): multiinstrumentista. Bateria en les bandes de Rubén Cebrián, Andrea Borrás, Javi Bosque i ex bateria de Orjazzmic. Ha guanyat 2 vegades el 1° lloc al millor bateria en el concurs internacional de bandes Emergenza entre 2016 i 2017.

Francesco Severino (baix): Ha treballat des del 2009 en nombroses produccions musicals gravant, col·laborant i compartint escenari en actuacions per tota la península amb diferents artistes nacionals com a Funambulista, Tato Latorre, Maleïda Nerea, A. Orozco, Orjazzmic, Sergio Bernal, EVDE, Max Sunyer, Jorge Pardo, Germanes Baptistes i artistes televisius com Carlos Sobera.

Vicente Climent (bateria): és un trosset de la història de la Música del nostre País. És un dels grans bateries que han col·laborat en infinitat de cançons que formen part de la nostra cultura musical. Les seues baquetes han marcat el ritme de nombrosos artistes que van des de Lou Bennet a Miguel Ríos o des de Juan Perro fins a Pedro Guerra (José Bruno 2006-Baterias i Cançons). Actualment està en la formació de Juan Manuel Serrat.

A més de música, el circ serà present en l’escenari amb les actuacions de Sophia Acosta, Guillem Fluixà, Rosa Schmid, Nicoló Marzoli i Lomi Szil.

Nicoló Marzoli: Una vegada acabada la seua formació comença amb el “Trio Qualamano” desenvolupant un alt nivell tècnic en les disciplines de Mà-a-mà i Banquina. Més tard continuarà treballant en parella amb Rosa Marie Schmid perfeccionant la seua tècnica en la disciplina de Mà-a-mà i jocs icarianos.

Rosa Schmid: Especialitzada en corda amb més de 8 anys d’experiència, ha desenvolupat un alt nivell tècnic juntament amb un estil personal únic. També compta amb formació i experiència en les disciplines de mà-a-mà i jocs icarianos.

Sophia Acosta és una artista multidisciplinària d’Arts Escèniques i emprenedora en gestió de projectes culturals. Compromesa a expandir l’amor per la cultura i les arts escèniques a través de l’exhibició d’espectacles i la formació.

Guillem Fluixà: malabarista i portor d’acrobàcies. Ha desenvolupat la seua activitat principalment en la companyia alacantina La Trocola Circ, amb qui ha creat els seus dos espectacles, POTTED i Emportats. Amb ells ha girat per Europa, Agafava i Amèrica del Sud. En l’actualitat treballa en diferents companyies i es troba en creació de la seua primera producció individual “La Mudança”.

Lomi Szil: A la fi dels 90 participa de la creació de l’Associació de Circ d’Alacant Donyet Ardit i comença la seua marxa per diverses escoles de circ europees: Budapest, Madrid i Bristol. En el 2002 s’instal·la a València on treballa com a creador i artista en diversos espectacles, tant produccions pròpies, privades i públiques. En 2013 torna a Alacant, on actualment és responsable de diversos projectes relacionats amb les arts escèniques.

ELS PREMIS

En la Gala s’entregaran els següents premis:

Llàntia contribució a les arts escèniques de la Comunitat Valenciana.

Llantià a la millor interpretació de repartiment.

Llàntia a la millor interpretació principal.

Llàntia a la millor autoria.

Llàntia a la millor direcció.

Llàntia al millor espectacle.

Llàntia al millor espectador.

Enguany la llàntia està dissenyada per l’escultor Miguel Bañuls Maciá. Es tracta d’una

escultura abstracta, dins de la línia estètica que ve investigant recentment, i que

recorda pel tractament de l’espai i de la llum a una escenografia teatral moderna o

quasi futurista, a través d’un joc de bambolines. Per a això ha emprat materials molt

actuals com ho són l’acrílic de color o el vinil.

EL JURAT

El jurat d’aquesta edició està compost per 14 membres: José Ferrándiz Lozano, professor universitari; Mila García, actriu; Marc Llorente, crític teatral del diari Informació; Elena Candela, actriu; Juan Antonio Ríos Carratalá, catedràtic de Literatura de la Universitat d’Alacant; Antonio Díez Mediavilla, catedràtic d’EU de Didàctica de la Literatura de la Universitat d’Alacant; Marina Torreta Lafuente, professional de Comunicació en Arts Escèniques; Manuel Palomar, tècnic de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant; Diego Juan, actor; Juana María Balsalobre García, doctora en Història i crítica d’art; Cristina Llorens Estarelles, Llicenciada en Filosofia i Lletres; Raquel Molina Albero, professional de Comunicació en Arts Escèniques i María Dolores Padilla Olba, subdirectora del Teatre Principal d’Alacant

EL PALMARÉS

El Teatre Principal té l’honor de fer lliurament dels seus Llàntias a Juanjo Llorens (Premi Contribució a les Arts Escèniques de la Comunitat Valenciana), Fran Cantos, María Hervás, Ignacio Mateos, Javier Mora, Martiño Rivas i Raúl Prieto (Premi a la millor interpretació de repartiment per Gossada), Juan Diego Botto (Premi a la millor interpretació principal per Una nit sense lluna), Jordi Casanova (Premi a la millor autoria per Gossada), Sergio Peris-Mencheta (Premi a la millor adreça per Lehman Trilogy).

El Premi al millor espectacle recau en “Una nit sense lluna”, coproducció de la Trencada Produccions, Barco Pirata Produccions i Concha Busto Producció i Distribució. Finalment, el Premi al Millor Espectador de la Temporada s’atorga al públic en general i personal del Teatre Principal, pel seu comportament i compromís durant la pandèmia.

Entregaran els premis representants de l’Ajuntament d’Alacant, Generalitat Valenciana, Banc Sabadell, Diputació d’Alacant i Teatre Principal d’Alacant.

L’entrada és lliure i les invitacions ja poden retirar-se en la taquilla del Teatre de 12h a 14h i de 17h a 21h.