El passat dilluns 11 de febrer va començar la III Edició de Projecta que aquest 2019 ve carregat de novetats, com és la visita als centres educatius per a la realització d’una activitat didàctica a través de la projecció de quatre curtmetratges nacionals qualificats, una cosa necessària quan es treballa amb menors i la creació dins del programa del certamen de la I fira educativa vinculada a la tecnologia, el mitjà digital i l’audiovisual que tindrà lloc en el centre Cultural Les Cigarreras.

El CEIP Santa Faç, el col·legi Peñafort, el CEIP L’Almàssera a Sant Vicent del Raspeig i el col·legi Jesuïtes i Calasancio a Alacant són els centres als quals l’organització es desplaçarà la setmana vinent per a dur a terme projecció i activitat didàctica a més d’una sessió de Aqualogía gràcies a la col·laboració amb Aigües d’Alacant. Els curtmetratges nacionals seleccionats que aborden el tema d’aquesta edició són:

  • Bohèmia d’Anna Petrus que aborda el tema de l’amistat, la verema.
  • L’Oblit de Cristina Vaello i Xenia Ramat que aborda la nostra història, en concret el bombardeig al Mercat Central d’Alacant durant la Guerra Civil.
  • El ball dels infants de Jokin Pascual i Javier Dampierre que aborda la tradició de la festa de San Fermines.
  • Souvenir de Gerardo Carreras sobre la importància del turisme.

En la programació de la setmana vinent afegir la projecció del curtmetratge Falles 37 d’Óscar Martín sobre aquesta festa tradicional tan important en la nostra Comunitat i que comptarà amb la participació de Juan Carlos Vízcaino, crític i historiador de les Fogueres per a abordar passat, present i futur d’aquesta festa. Una activitat que acull l’Àmbit Cultural d’El Corte Inglés sede un any més del certamen dijous que ve 14 de febrer a partir de les 18h.

S’acaba la setmana amb la jornada del dissabte, 16 de febrer, un dels dies grans del certamen amb centrada en l’organització de la fira educativa que començarà a les 10.30 i que farà ús de dos espais en Les Cigarreras, la Caixa Negra i l’Assecador.

El programa de la Caixa Negra aborda les següents conferències:

  • Els reptes educatius derivats de la transformació digital de la societat que imparteix Faraó Llorens director de la Catedra Santander- UA
  • Els nous perfils professionals del sector dels videojocs i les indústries creatives digitals on participa Fernando Carrión (director de Digital Jove i Coordinador del Cercle Valencià de Videojocs), Beatriz Oncina productora audiovisual de videojocs i David Ferriz Co-fundador i game desingner de l’empresa de videojocs alacantina Devilishgames – Spherical Píxel.
  • Els nostres profes mereix un aplaudiment, ponència de Joaquín Lleó de la Fundació Iniciativa Social en Educació i Família per a prestigiar la figura del docent a través de l’audiovisual.
  • Ciberseguretat: El teu fill i el món digital supervisar o restringir? Imparteix del cibercooperante de INCIBE, José Francisco Abad.
  • Educació i discapacitat visual a través de les TIC. Imparteix Álvaro Campillo membre de CREA ONCE Alacant.
  • Alfabetització audiovisual a l’aula: una necessitat educativa. Intervé Rebeca Amieva, responsable de comunicació i polítiques d’alfabetització audiovisual de l’Escola de Cinematografia i de l’Audiovisual de la Comunitat de Madrid, Roberto Lázaro docent i director, I Bea Martínez directora i productora del certamen Projecta.
  • Com arribar a ser animador en pel·lícules i videojocs? A càrrec de Sant Gómez animadora, concept artista i dissenyadora en Arts School València.

I finalitza amb l’estrena, projecció i debat del llargmetratge SanFelices un projecte realitzat per estudiants i exestudiantes d’FP d’Imatge de So de Madrid que broda el sacrifici dels pares als hij@s.

A més en l’Assecador se situaran diferents estands amb productes i serveis vinculats al mitjà audiovisual i digital, com a videojocs, APP´S, presentacions i l’organització d’un xou cooking amb la col·laboració del Restaurant El Sorell i l’empresa d’Elx Cookandplay on participarà un cuiner expert i una jove de 13 anys per a cuinar un menú típic de la gastronomia alacantina.

Projecta és el principal esdeveniment organitzat per l’associació cultural Mediterrània Audiovisual sota la direcció de la productora i directora Bea Martínez, encara que els antecedents d’aquest certamen comença en 2015. Es tracta d’un esdeveniment cultural, educatiu i d’oci que busca fomentar l’alfabetització audiovisual de les noves generacions a través del treball de temes d’interés local i global amb l’objectiu d’afavorir la inclusió de valors socials i ètics i el foment del judici crític.

El certamen compta amb el suport de la Fundació SGAE, Aigües d’Alacant, i de nou enguany es tornaran a sol·licitar ajudes al Diputació d’Alacant, IVC i el Ayto d’Alacant. Enguany, el certamen es presenta com un repte important en la cerca de la seua continuïtat i viabilitat de cara a decidir la continuïtat del certamen si no s’aconsegueix assentar un finançament tant públic com privada que faça possible la seua organització en 2020.

Per a més informació poden visitar la web www.proyectacertamen.es així com les RR.SS Facebook projecta certamen o projecta_alc en Instagram.