L’edil d’Igualtat, Mariano Valera, ha donat a conéixer la pròxima exposició de Casa de la Dóna: ‘Créixer amb por: xiquets i xiquetes davant la violència de gènere’; el testimoniatge dels xicotets, víctimes també d’aquesta classe de maltractament, a través dels seus dibuixos. La mostra, organitzada en col·laboració amb Comissió per a la Investigació de Maltractaments a Dones i la FEMP, tindrà lloc en el Centre Cultural Les Clarisses, del dilluns 4 al dijous 24 d’octubre, els dimarts i dissabtes de 10.00 a 14.00 i de 15.00 a 18.00 hores, i els diumenges en horari matinal.
“Insults, llàgrimes, por, una imatge d’un monstre que crida ‘et mataré’ o comparacions amb animals salvatges com el goril·la o el tigre, així viu la infància la violència masclista en les seues llars”, ha narrat Valera, qui ha explicat que la recopilació de dibuixos de l’exposició forma part del projecte Intervenció Psicosocial amb Menors, una iniciativa que la Comissió va arrancar en 2003 observant les necessitats d’atenció psicològica que presentaven aquells xiquets i xiquetes que estaven sent víctimes directes de maltractament físic, psicològic o sexual.
“Aquest treball naix amb la idea de sensibilitzar sobre els terribles efectes que la violència té sobre els menors que la pateixen, i que no es pot expressar amb paraules. A través dels seus treballs volem demostrar com veuen ells el procés de violència, fent-los protagonistes de la seua pròpia història, de la millor forma en què ens el poden comptar”, explica Susana Martínez, presidenta de la Comissió per a la Investigació de Maltractaments a Dones.
A Espanya, des de 2013 un total de 42 xiquetes i xiquets han sigut assassinats i 323 han quedat orfes a causa de la violència masclista, segons dades de la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere. Molts presenten baixa autoestima, depressió, conductes agressives, problemes d’alimentació, i fins i tot consum d’estupefaents.
Les restriccions imposades per la COVID-19 van interrompre el recorregut previst de l’exposició durant l’any passat, però actualment ja és possible tornar a visitar aquesta mostra en els municipis interessats a donar visibilitat a les terribles conseqüències de la violència de gènere, sempre amb les consegüents mesures de seguretat.
Treball terapèutic i preventiu
Les creadores d’aquest projecte han desenvolupat un manual en el qual defensen els beneficis de la intervenció professional amb menors víctimes de violència de gènere. Expliquen que el treball no sols ha de ser terapèutic, per a pal·liar els efectes d’aqueixa violència, sinó també preventiu, per a evitar que el model desigual de relacions entre dones i homes es reproduïsca en el futur.
El manual pot ser descarregat des de la pàgina de la Comissió per a la Investigació de Maltractaments a Dones per una donació de 5 euros. O també es pot adquirir la versió en paper després de realitzar una donació de 12 euros. Tot el recaptat anirà destinat a la intervenció psicosocial amb menors víctimes de violència de gènere i al desenvolupament d’aquesta exposició itinerant.
#StopViolenciaMenores
Comentarios