Guardamar del Segura es convertirà abans de final de mes en un dels principals centres de tot el Mediterrani quant a la restauració, posada en valor i recerca de diferents jaciments arqueològics. Cinc actuacions arqueològiques en tres jaciments es duran a terme de forma simultània en una actuació sense precedents, segons informa la regidora de Cultura i Patrimoni Històric, Pilar Gai.

Els jaciments del Moncayo, del Cabezo Xicotet de l’Estany i de la Fonteta que abasten una cronologia compresa des del segle VIII abans de Crist al XI són els llocs històrics triats per a l’ambiciós pla que comprèn des de l’etapa fenícia fins a la islàmica passant per la romana i tardoromana.

La regidora així ho anuncia després de visitar el jaciment del Moncayo on acaben de començar els treballs de consolidació i restitució de volums de les restes històriques d’etapa romana, tardoromana i islàmica. Una vegada finalitzada la restauració es començarà una excavació arqueològica, explica.

Pilar Gai i l’arquitecte municipal, José Gambín, van visitar aquest lloc per a supervisar els treballs que afecten a una sèrie d’elements arquitectònics relacionats amb el comerç i l’explotació dels recursos marítims (pesca, sal i derivats) així com a una rábita islàmica (mesquita).

Adjudicació

La responsable del patrimoni de Guardamar va anunciar d’altra banda que el Govern Valencià acaba d’adjudicar els treballs dels jaciments de la Fonteta per un import de 578.242 euros. L’empresa adjudicatària és Lorquimur SL.

Aquesta macro actuació històrica pretén consolidar, investigar i posar en valor els dos jaciments d’època colonial fenícia (segles VIII-VI abans de Crist), i de la Rabita Califal, (segles IX-XI)..

Així mateix va informar que ja es compta amb els permisos d’excavació per a desenvolupar una nova campanya de recerca en el jaciment fenici del Cabezo Xicotet de l’Estany.

Les diferents actuacions seran dutes a terme per un variat equip multidisciplinari format per personal municipal (tècnics, arqueòlegs i restauradores) així com per professors i alumnes de la Universitat d’Alacant.

Pilar Gai va voler destacar la gran importància i el valor arqueològic de Guardamar. D’una banda, per la seua situació geogràfica, junt en la costa i la desembocadura del riu Segura, i per una altra, per l’acció mil·lenària de les dunes que han permès que els diferents jaciments anaren coberts per les arenes presentant hui dia un estat excepcional de conservació.