La Regidora d’Igualtat, Almudena Baldó, ha inaugurat l’exposició ‘Fets, no paraules’ emmarcada en les activitats programades per a commemorar el Dia Internacional de la Dona. La mostra, que es pot visitar a la Biblioteca María Moliner fins al 18 de març, ha sigut elaborada pel propi personal municipal expert en la matèria.
L’exposició és la primera de les accions d’una aposta per la creació de material pedagògic propi en matèria de feminisme que puga ser accessible a tota la ciutadania, independentment de la seua edat o formació. Per això, una de les seues característiques principals és la possibilitat de ser fàcilment transportable a fi que puga passar per centres socials, biblioteques, sales d’exposicions, col·legis, instituts, etc. , per a així atendre les característiques geogràfiques peculiars del municipi d’Oriola.
Per a facilitar la interacció del públic amb l’exposició cada autora té assignat un codi QR en el qual es podran consultar anècdotes i dades curioses referides a les vides d’aquestes. La regidor d’Igualtat ha explicat que “les dones de l’exposició van passar a l’acció, escrivint obres immortals des de la tribuna que els oferien periòdics feministes, també en assemblees, reunions, entre molts altres escenaris. No va ser un camí fàcil, però sense elles, la nostra societat no seria el que és. Gràcies a aquestes lluitadores incansables, la trajectòria de les quals va ser a més a contra corrent, a la resta de dones se’ns va fer més suportable aquesta senda dirigida cap a l’equitat. Igualtat que gràcies a la seua tenacitat, empenyiment i vàlua, hui tenim una miqueta més a prop”.
Les 15 figures històriques que són part de l’exposició han sigut seleccionades a causa de la gran projecció de la seua obra teòrica i pràctica en la història de la teoria i el moviment feminista i, per tant, dels drets de les dones. Es troben representades les denominades tres ones del feminisme compreses entre el segle XVIII i el segle XX. “No són totes les que estan, però estan totes les que són. Per evidents motius d’espai, només hem pogut incloure a 15 d’aqueixes grans dones, però segur que ens donen una imatge bastant clara d’aqueixa labor impagable que van fer tantes altres dones de la seua època a les quals normalment ni es coneix”, ha assenyalat Va baldar.
Un dels objectius que es van perseguir durant el disseny de l’exposició va ser la visibilització de feministes amb gran pes teòric però no tan conegudes públicament. Representa una oportunitat per a veure el nostre passat i contemplar que molts dels temes que creiem nous i d’actualitat no ho són. I, per descomptat, per a honrar a una part de les grans teòriques feministes, prenent el relleu i comprometent-nos clarament a favor de la igualtat de dones i homes.
Comentarios