El IAC Juan Gil-Albert ha creat un nou cicle denominat “Art i Audiovisual” que naix d’un fons audiovisual propi d’Institut del període 1977-1983, temps en el qual va crear una Aula de Cinema Amateur que va dirigir José Ramón Clement en l’Institut d’Estudis Alacantins, actual Gil-Albert. Durant aquest temps es va filmar una sèrie de documentals (20 unitats) que van arreplegar a una generació de “cuidadors de l’art” dels anys 70 i 80.

La primera sessió del cicle es va realitzar, el passat 10 d’octubre, sobre l’artista José Antonio Cia, un documental que data de 1979 i inclou imatges del pintor en el seu estudi i de diverses obres seues quan estava bolcat en les seues experimentacions sobre el reflexisme, pràctica artística a la qual li va donar nom. En paraules de la seua filla, el video representa perfectament la imatge de l’autor simbolitzat en els valors de la creativitat, energia i transcendència.

Cia., va nàixer a Ceuta en 1925, encara que va desenvolupar tota la seua trajectòria artística a Alacant. Després d’un període figuratiu es va endinsar en l’abstracció amb el reflexisme, una forma d’expressió en la qual va utilitzar planxes d’alumini sobre les quals traçava esquerdes per a provocar, davant el moviment dels espectadors, diferents efectes òptics amb el reflex de la llum. Amb treballs pintats amb broques i no amb pinzells sobre els quals va investigar l’aplicació de color amb diferents productes fins que va aconseguir els seus objectius amb les pintures pastissos d’impremta. Amb les seues primeres obres d’aquesta modalitat va realitzar una exposició en 1972 en la Caixa d’Estalvis Provincial d’Alacant, per a la qual va redactar a més un manifest artístic sobre aquesta nova disciplina. Va morir en 2002, tres dies després d’inaugurar la mostra antològica ‘30 anys de Reflexisme’: es va inaugurar un dimecres i va morir un dissabte. Va renunciar professionalment a una important oferta de formador a EUA, una decisió familiar que li va donar preferència a la vida d’Alacant. Ell va dir: “un artista té el cap en el cel i els peus en la terra”.

 

 

El IAC Juan Gil Albert ha signat un conveni de col·laboració amb la Filmoteca Valenciana donat el seu gran valor documental. Les cintes originals es van dipositar l’any passat per a restaurar-les i digitalitzar-les amb l’objectiu de donar-ho a conèixer.

Ell era un home del seu temps. L’autor va fer un important estudi sobre la llum i concretament sobre la reflexió de la llum atès que el reflexisme es basa en dos pilars creatius basats en la llum i el moviment. L’obra estava viva i canviava en funció de llum exterior. La llum es converteix en matèria plàstica, pictòrica. La tècnica li permetia crear les tres dimensions en una plana. L’art proposat permetia entrar a l’espectador dins de l’obra.