El Festival Flamenc Mediterrani d’Alacant, de Fundació Mediterráneo, rep dissabte que ve, 5 de novembre, a l’humorista Juan Luis Cano, que presentarà la seua conferència–espectacle “Com em vaigo aficionar al Flamenc”. Les entrades estan disponibles en taquilla i en la web www.fundacionmediterraneo.es
El Festival també rebrà en la seua VI edició, que se celebra del 13 d’octubre al 25 de novembre, a la cantaora i referent del flamenc Mayte Martín (12 de novembre), la balladora i Premi Nacional de Dansa Patrícia Guerrer (25 de novembre), que actuaran en Fundació Mediterrani Alacant (Av. Doctor Gadea, 1).
Luis Boyer, president de Fundació Mediterráneo, afirma que “aquesta sisena edició del Festival Flamenc Mediterrani reuneix a alguns dels noms més importants de l’art jondo, destacant enguany la participació de dues dones referents del dues generacions del cant, com són la històrica Mayte Martín i la joveníssima María Terremoto, a més del cantaor Arcàngel, el ballador Eduardo Guerrero i l’humorista Juan Luis Cano”. Boyer afig que “una vegada consolidat el Festival, Fundació Mediterrani aposta per un cartell ambiciós i equilibrat amb espectacles i actuacions de primer nivell”.
Juan Luis Cano, membre del duo Gomapespuma i nom històric de la comunicació a Espanya, és també des de la seua infància un gran aficionat i un conegut promotor de la difusió de l’art flamenc. En aquesta conferència-concert, narrarà el seu descobriment del flamenc i com es va anar convertint en un apassionat d’aquest. Li acompanyaran la cantaora Cristina Soler i el guitarrista Salva del Real, musicant parts de la conferència de Juan Luis Cano, que també demostrarà el seu gran coneixement i habilitat per al cante.
Juan Luis Cano (Madrid, 1960) va estudiar Periodisme en la Facultat de Ciències de la Informació d’Universitat Complutense i, després de treballar en diferents mitjans escrits, ha desenvolupat la major part de la seua carrera lligat al món de la ràdio. En 1981 forma part del programa “El Flexo” que seria el germen del projecte Gomaespuma, del qual és part juntament amb Guillermo Fesser. Ha treballat en Antena 3, Cadena SER, M-80, Onda Cero, RNE i en l’actualitat presenta i dirigeix un programa magazine per a Melodia FM, “Les cames no són del cos”.
Al llarg de la seua carrera ha obtingut 4 premis Ondas, 11 premis AMPE de Publicitat, 3 Sols de Sant Sebastià, 4 premis FIAP (Festival Iberoamericà de Publicitat), el Micròfon de Plata, el Micròfon d’Or o el Premi Salvador de Madariaga, entre altres reconeixements. Com a escriptor ha publicat quatre novel·les i nombrosos títols amb Guillermo Fesser. Ha dirigit el prestigiós festival flamenc “Flamenc Pa tós”. A través de la Fundació Goma-escuma promou l’accés a la cultura i el foment de l’educació entre els grups socials més desfavorits per tot el món, amb projectes a Sri Lanka, Nicaragua, el Senegal i Espanya,
Cristina Soler (Huelva, 1989) va començar la seua carrera artística als 12 anys, debutant de la mà d’Amparo Correa. Després de ser becada en la Fundació Cristina Hereen de Sevilla, va prosseguir allí els seus estudis, bevent de la font d’artistes de gran renom com a Arcàngel, Calixto Sánchez, Paco Taranto, José de la Tomasa i Gema Jiménez, entre altres. Els seus coneixements del cante per a ball han propiciat les seues col·laboracions en espectacles de balladors com José Galván, David Morales i Juan Polvillo i Pilar Ortega. Actualment és protagonista del musical flamenc El Mag de Oz, pertanyent a la companyia Mussol & Meravelles de Sevilla.
Salva del Real (Vila-real, 1958) és guitarrista, cantant i compositor, versat en les tres modalitats de la guitarra flamenca: concert, acompanyament al cante i al ball. Compagina els seus directes amb la docència. Ha publicat dos discos en solitari, Viu en una bola i Ali- Kati, així com compartit escenari amb artistes de la talla de La Paquera de Jerez, Lluís de Còrdova, Carmen Linares, Fernanda i Bernanda de Utrera, José Mercé, Juan Varea o Pepe Habichuela, entre altres.
La resta de la programació del Festival Flamenc Mediterrani continuarà el divendres 12 de novembre amb la cantaora Mayte Martín, que presentarà el seu espectacle “Dejà Vu”, mentre que la balladora i Premi Nacional de Dansa Patrícia Guerrer tancarà el Festival el divendres 25 de novembre.
El Festival Flamenc Mediterrani celebrarà la seua VI edició de l’11 d’octubre al 26 de novembre de 2022, en les seus de Fundació Mediterrani d’Alacant (Av. Doctor Gadea, 1) i de Múrcia (C/Escultor Nicolás Salzillo, 7. Les entrades per als espectacles es poden adquirir en taquilla i a través de la web www.fundacionmediterraneo.es. També es pot adquirir un abonament que, per 100 euros garanteix entrada per als sis espectacles, passe per al cicle del documental i accés assegurat a la resta d’esdeveniments programats dins del certamen.
El Festival de Flamenc Mediterrani és una proposta de Fundació Mediterrani per a acostar la cultura del Flamenc a les ciutats d’Alacant i Múrcia i poder ser una referència cultural que permeta vincular a la Fundació amb el potencial del Flamenc com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Cristina Soler