Els treballs de rehabilitació i musealización de la Casa-Museu Enginyer Mira dedicats a la figura de Francisco Mira (1862-1944) han començat a donar els seus primers resultats després d’eliminar elements constructius moderns. La regidora de Cultura i Patrimoni Històric, Pilar Gay, informa del descobriment del sòl original de l’immoble, de formes geomètriques i de diferents tipus, la localització de grans carreus possiblement reutilitzats procedents de l’antiga ciutadella i castell destruït pels terratrémols de 1829, sostres antics i dependències que estaven tapiades i que de moment es desconeix la seua funcionalitat i que hi ha en el seu interior.

La regidora destaca que els elements trobats han sorprés pel seu bon estat de conservació i es deixaran visibles en part per a realçar l’originalitat de l’edifici i el seu valor històric en ser un dels immobles més antics del nucli urbà.

L’edifici objecte dels treballs se situa en ple centre urbà al costat de l’Ajuntament. La seua tipologia i cronologia correspon amb el projecte de nou nucli urbà realitzat per José Agustín de Larramendi (1769-1848) després del terratrémol que va assolar per complet en 1829 l’antiga ciutat emmurallada. La casa de l’Enginyer Mira és un edifici summament singular ja que la majoria dels immobles coetanis han desaparegut a causa del creixement i reestructuració urbana de Guardamar durant la segona meitat del segle XX. Un altre aspecte que el fa destacable és el seu valor etnològic ja que entre altres, en ell van residir els artífexs de la repoblació dunar que hui dia constitueix un dels espais forestals de major atractiu ecològic, cultural i turístic de la franja litoral valenciana.

PROJECTE

Ressenyar que les obres en marxa van ser adjudicades per l’Ajuntament de Guardamar a l’empresa Patrimoni Intel·ligent per un import de 291.169 euros el mes de juny passat. La inversió prové del pressupost municipal i dels fons Feder gestionats per la Generalitat.

Entre altres qüestions el projecte contempla la recreació d’una duna al pati interior de l’immoble d’una longitud d’uns set metres de llarg i entre un i tres d’ample.

També reestructurar l’edifici en la seua pràctica totalitat amb la finalitat de millorar la seua accessibilitat i ampliar la col·lecció museogràfica lligada a l’Enginyer Mira i als treballs que va dirigir en el sistema dunar.

Es preveu que els treballs finalitzen el mes vinent de novembre. L’edifici comptarà amb una exposició permanent de l’Enginyer Mira on es podran visualitzar una sèrie d’eines originals empleades en la repoblació forestal, l’escriptori i l’habitació de l’Enginyer, sala d’evolució urbana, la càmera fotogràfica emprada per Mira per a documentar els treballs de les dunes, vistes antigues de la població i de persones així com diversa documentació escrita i plans, i audiovisuals.