El president de la Diputació d’Alacant, César Sánchez, ha visitat aquest matí la Concatedral de Sant Nicolás de Bari on ha anunciat que el Govern Provincial sufragarà íntegrament la restauració de l’òrgan renaixentista del temple, el pressupost benvolgut del qual és de 350.000 euros. Aquest instrument musical és un dels més importants de la Comunitat Valenciana “des del punt de vista històric, patrimonial i cultural”, segons ha puntualitzat Sánchez.

“Volem que l’òrgan torne a ser un dels elements fonamentals de la Concatedral amb plena activitat i que tinga també una vocació musical més àmplia, a més dels actes religiosos”, ha comentat el responsable provincial, qui ha avançat que l’objectiu és que el seu condicionament estiga llest per a la commemoració en 2019 del 60 aniversari de la proclamació de l’església com Concatedral.

La visita ha explicat també amb la presència del diputat de Cultura, César Augusto Asencio, el rector i deán del temple, Ramón Egío, la regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Mª Dolores Padilla, i la restauradora i directora del MUBAG, Joserre Pérezgil.

El president ha manifestat que “la concatedral és un punt de trobada, no solament des del punt de vista de la fe i de les activitats religioses que se celebren durant tot l’any, sinó com a icona de la ciutat d’Alacant”.

Per la seua banda, el rector ha concretat que el projecte de rehabilitació ja està elaborat i contempla la restauració integral de la caixa, el seu element més històric. Tal com ha explicat, “l’òrgan ha patit els embats de la història, des dels francesos o els anglesos fins a la Guerra Civil i en aquests moments l’informe diu que l’òrgan és un malalt d’UCI”.

A més, Egío ha indicat que també ha de restaurar-se la major part dels elements de l’instrument perquè “el que es pretén és que no solament la seua labor siga litúrgica, sinó que puga haver-hi una oferta cultural de concerts d’òrgan per a la ciutat”.

Els treballs de rehabilitació recauran en el taller de ‘organería’ de Frédéric Desmottes, segons ha anticipat el Deán, qui ha explicat que en la seua caixa, i en algun altre dels seus elements, és l’òrgan més antic de la Comunitat Valenciana i un dels cinc més antics d’Espanya i d’estil renaixentista, encara que la seua part davantera és posterior.

Finalment, el president de la Diputació d’Alacant ha avançat que la Diputació d’Alacant col·laborarà també en la recuperació de l’obra de la ‘Puríssima Concepció’, atribuïda fins avui a Juan Conchillos (1678-1684) i que segons els últims estudis està acreditat que és d’un dels pintors genoveses més importants del segle XVII, Domenico Piola.