La Diputació d’Alacant ha conclòs les tasques de reordenació i actualització de l’Arxiu Municipal de Bigastro, un projecte que ha contemplat l’organització, l’anàlisi, la descripció i la classificació de 663 lligalls de documents i la realització de prop de 3.800 registres informàtics.

El diputat de Bon Govern, Adrián Ballester, ha presentat aquest matí, al costat de l’alcaldessa de la localitat, Teresa María Belmonte, el resultat d’aquests treballs, que han comptat amb una aportació per part de la institució provincial de 45.000 euros.

Les labors, desenvolupades al llarg de vuit mesos, han inclòs així mateix la digitalització de 8.000 imatges pertanyents als llibres d’actes i la instal·lació de 112 metres lineals de prestatgeries. Els documents més antics corresponen a l’any 1800 i formen part dels fons del Jutjat de Paz i de la sèrie Lliure d’Actes de la Junta Municipal de Sanitat de 1804-1805.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és contribuir a frenar la deterioració que, per falta de recursos, pateixen alguns dels dipòsits arxivístics de la província i, al mateix temps, recuperar, sistematitzar i donar a conèixer la nostra història i cultura. El resultat d’aquest projecte ha sigut la creació d’una completa xarxa composta per prop de noranta arxius municipals, organitzats i custodiats des de la Diputació d’Alacant”, ha explicat el diputat.

La institució provincial col·labora amb l’Ajuntament de Bigastro des de l’any 2002, quan es va signar el primer conveni per a organitzar els seus fons documentals. Des d’aleshores, s’han organitzat un total de 2.065 lligalls i s’han realitzat 6.969 registres informàtics.

Una vegada finalitzada la intervenció, la Diputació d’Alacant ha lliurat al consistori els instruments de descripció necessaris per a accedir a la documentació organitzada i custodiada en l’Arxiu Municipal. Aquests són la Guia, l’Inventari Documental en paper i en format Word i la base de dades de Access. A més, s’han elaborat unes xicotetes Normes d’Ús de l’Arxiu i un Manual de Recomanacions per a la recuperació de documents.

Gràcies a aquestes tasques de reordenació, que s’emmarquen en el Pla d’Ajudes a Arxius Municipals que impulsa la institució provincial des de l’any 1990, es facilita l’accés a la informació tant al personal dels propis ajuntaments com a investigadors o públic en general.