La sala d’actes de la Casa de Cultura va experimentar un ple absolut en el lliurament dels Premis d’Investigació i Iniciació a la Investigació 2019 amb els quals es va commemorar el descobriment del Tresor de Villena l’1 de desembre de 1963.
El dia 1 de desembre és sempre especial en el calendari villenense a l’ésser l’aniversari del descobriment del Tresor de Villena per part de Soler en 1963. Per això la Fundació José María Soler celebra cada any la seua gala de lliurament de premis d’Investigació i Iniciació a la Investigació, els quals en 2019 han aconseguit les 26 edicions. “Evitar l’oblit és la pretensió que tenen aquests premis”, va destacar l’Alcalde, Fulgencio Cerdán.
L’acte va donar inici amb la peça musical “1 del 12 del 63” interpretada per l’Orquestra de Cambra del Conservatori després de la qual cosa la directora de la Fundació José María Soler, Loli Fenor va presentar a Feliciana Sala Sellés, catedràtica d’arqueologia de la Universitat d’Alacant. Sala va impartir una xicoteta conferència sobre l’aportació de Soler a la cultura ibèrica de l’Alt Vinalopó.
En ella va destacar la vàlua de Soler com a arqueòleg i l’enorme llegat que ha deixat per a moltes generacions d’investigadors quan se celebren 70 anys de la publicació del primer article sobre el Cabezo Redó. “Entre els joves estudiants que coincidiomos amb ell va sorgir la frase si Soler ho diu, per alguna cosa serà”.
Després d’això va tindre lloc el lliurament de premis d’Iniciació a la Investigació. En Modalitat A per a estudiants de 1r i 2n d’ESO el premi va ser per a Carmen Ballester Alcaraz pel treball “Explica’m com va passar”. A més es van concedir quatre accèssits en aquesta modalitat.
En la Modalitat B per a estudiants de 3r i 4t d’ESO el premi va ser per a Damián Guillén Micó pel treball “La Zafra: pedania en l’oblit”. El jurat va estimar oportú concedir cinc accèssits en aquesta categoria mentre que el premi en la Modalitat C per a estudiants de Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior va anar a parar a Diego Gil Navarro pora “Entre fills adoptius, una villenera de Lorca”.
A continuació es van presentar els llibres editats amb les obres guanyadores dels Premis d’Investigació. En la Modalitat d’Arqueologia va ser per a Irene Vinader Antón per “La ceràmica decorada del Bronze Final en Peña Negra (Crevillent, Alacant”. L’encarregat de presentar el treball va ser el catedràtic de Prehistòria de la UA, Alberto Lorrio.
Lorrio va posar en valor el treball desenvolupat per Vinader on analitza i descriu un conjunt de ceràmiques en el jaciment de Peñanegra. “És el gran jaciment del final de l’Edat del Bronze i inicis de l’Edat del Ferro, és el jaciment hereu del Cabezo Redó”.
En la Modalitat Científic-Humanística el guardó va ser per a Juan Pedro Muñoz Chico per la seua obra “La colònia de Santa Eulalia: una història patrimonial de llarg recorregut”. Va ser presentat pel catedràtic de Geografia Humana de la Universitat d’Alacant, Gabino Ponce qui catàleg a la colònia de Santa Eulalia com “un emplaçament cobejat des de l’inici dels temps”. L’autor de l’obra va destacar que “existeixen moltes possibilitats de recuperació d’aquest enclavament per a rematar “deixem de veure la colònia com un problema i vegem-la com una oportunitat”.
Llistat complet Premis d’Iniciació a la Investigació 2019
El premi a la Modalitat A, per a estudiants de 1r i 2n d’ESO al treball titulat «Explica’m com va passar», presentat sota el pseudònim «Haití» que, una vegada oberta la plica, correspon a CARMEN BALLESTER ALCARAZ», del curs 2n d’ESO del col·legi La nostra Sra. dels Dolors de Villena.
D’acord amb el punt núm. 8 de les bases de la convocatòria, el Jurat ha decidit concedir quatre accèssits en aquesta modalitat per a
: – «Villena es vist de pigues» amb el pseudònim «LLPM», l’autora del qual és MARÍA DELS PLANS PADILLA MARTÍNEZ de 2n d’ESO del col·legi La nostra Sra. dels Dolors de Villena.
– «Montescar: quasi cent anys sobre rodes» amb el pseudònim «Vibus», l’autor del qual és RAFAEL ESPINOSA NAVARRO de 2n d’ESO del col·legi La nostra Sra. dels Dolors de Villena.
– «Joaquín Pardo Ferriz QUININ, una vida dedicada al futbol» amb el pseudònim «Luka Beast», l’autor del qual és JORGE DOMENE MARRÓ de 1r d’ESO del col·legi María Auxiliadora de Villena.
– «Luis García Martínez, Luiche, i la seua passió pel futbol» amb el pseudònim «MHG», l’autora del qual és MERCEDES HERNÁNDEZ GARCÍA, de 2n d’ESO del col·legi La nostra Sra. dels Dolors de Villena.
El premi a la Modalitat B per a estudiants de 3r i 4t de l’ESO i Cicles Formatius de Grau Mitjà al treball titulat, «La Zafra: pedania en l’oblit», presentat sota el pseudònim «Pierre» que, una vegada oberta la plica, correspon a l’autor DAMIÁN GUILLÉN MICÓ, de 4t ESO de l’I.E.S. Germans Amorós de Villena.
D’acord amb el punt nº8 de les bases de la convocatòria, el Jurat ha decidit concedir cinc accèssits en aquesta Modalitat B per a
: – Antonio Estevan Navarro, Toni el de la banda, amb el pseudònim «Poirot», l’autora del qual és LUCÍA LÓPEZ RIVERA, del curs 4t d’ESO de l’IES Germans Amorós de Villena.
– Antonio Calabuig: història d’una il·lusió, amb el pseudònim «Sena», l’autora del qual és ANA PÉREZ CALABUIG, del curs 4t d’ESO, del col·legi L’Encarnació de Villena.
– Encreuament de camins, amb el pseudònim «Carvi», l’autora del qual és LUCÍA UGEDA CARRILLO, del curs 4t d’ESO, del col·legi La nostra Sra. dels Dolors de Villena.
– Història de l’empresa Forte: Bernardo García-Forte i anys posteriors, amb el pseudònim «Nala», l’autor del qual és JOSE FRANCISCO PASCUAL MILÀ, del curs 4t d’ESO del col·legi La nostra Sra. dels Dolors de Villena.
Comentarios