La Fundació Mediterráneo presenta els resultats del projecte de restauració dels àlbums personals d’Eusebio Sempere, una col·lecció excepcional que documenta l’evolució i la mirada artística del cèlebre creador alacant
La presentació dels àlbums restaurats es realitzarà aquest dimarts 29 d’octubre, a les 19.00 hores, a l’Aula de Cultura d’Alacant de la Fundació Mediterrani (Av. Doctor Gadea, 1). Durant la conferència, emmarcada dins del cicle Art i Pensament de la Fundació, Fátima Amorós oferirà una visió detallada del procés de restauració, explicant les tècniques utilitzades i els desafiaments enfrontats per a preservar aquestes peces de gran valor. L’entrada és lliure i gratuïta, convidant a tots els interessats a conéixer de prop aquesta labor de conservació i el seu impacte en el llegat d’Eusebio Sempere.
Després d’un delicat procés dut a terme per Amorós, restauradora especialitzada en paper, els àlbums han recuperat part de la seua integritat original i estan llestos per a ser compartits amb el públic a través d’una futura digitalització que permetrà l’accés universal a aquests documents únics.
El projecte, emmarcat dins del compromís de la Fundació Mediterráneo amb la conservació i difusió del patrimoni artístic espanyol, i com a part de la commemoració del centenari del naixement d’Eusebio Sempere, que va tindre lloc entre els mesos d’abril de 2023 i 2024, ha suposat un esforç per a la Fundació, que ha volgut preservar l’autenticitat dels materials sense perdre de vista la seua fragilitat.
Els àlbums, realitzats entre 1946 i 1981, reflecteixen no sols el recorregut artístic de Sempere sinó també una crònica detallada del panorama artístic i cultural d’Espanya i l’estranger durant aquestes dècades. Els documents inclouen retalls de premsa nacional i internacional, catàlegs, correspondència amb altres creadors i anotacions personals que aporten un context enriquidor sobre l’època i la seua influència en l’obra de Sempere.
Luis Boyer, president de la Fundació Mediterráneo, subratlla la importància d’aquest projecte: “La restauració d’aquests àlbums personals d’Eusebio Sempere ens permet no sols conservar el llegat d’un dels artistes més influents de l’art contemporani a Espanya, sinó també facilitar que el públic i els estudiosos puguen conéixer a fons la seua trajectòria i les seues reflexions a través de documents únics. Aquest procés de preservació i la seua futura digitalització fan possible que la riquesa del seu arxiu estiga disponible per a noves generacions, permetent que la seua obra transcendisca el temps i l’espai”.
Carmen Velasco, subdirectora d’Art i Arxiu de la Fundació, explica que aquesta col·lecció és molt interessant per a entendre la dimensió personal i artística de Sempere: “Els àlbums revelen una faceta íntima de Sempere que, en alguns aspectes, és poc coneguda i que complementa la visió de la seua trajectòria artística. En ells trobem un recorregut a través del seu pensament i les seues influències, reflectit en una col·lecció de materials que van des de retalls de premsa de les seues exposicions fins a la correspondència intercanviada amb altres artistes i figures culturals de l’època. Volem que el públic tinga l’oportunitat d’explorar aquesta faceta i estem compromesos a fer-ho accessible a través de la seua digitalització”.
La digitalització, que es durà a terme en els pròxims mesos, seguirà un procés acurat per a garantir que cada detall dels documents es preserve amb la major fidelitat. Una vegada conclosa, la col·lecció digitalitzada estarà disponible en el Repositori Documental de la Fundació Mediterrani, posant a l’abast d’investigadors, estudiants, amants de l’art i el públic en general un recurs inavaluable per a l’estudi i gaudi de l’obra de Sempere.
La Fundació Mediterráneo reafirma amb aquesta iniciativa el seu paper com a depositària i custòdia del patrimoni cultural, contribuint a la investigació i a la difusió de l’obra d’Eusebio Sempere i assegurant que el seu llegat continue inspirant i formant part de la memòria col·lectiva.
Comentarios