Dimecres que ve 29 de juny a les 19 hores en l’Espai SÈNECA d’Alacant, Juan José Cervetto Guijarro i Pepa Navarro Ribera presentaran les seues obres literàries recentment publicades que han comptat amb una subvenció de l’Ajuntament d’Alacant per a la seua edició.

VENTANAS Y OTROS RELATOS. BANDA SONORA DE UNA PANDEMIA. PEPA NAVARRO RIBERA.

En els dotze primers mesos d’una pandèmia que no ha acabat totalment, van nàixer aquests deu relats, un conjunt de xicotetes històries quotidianes o impossibles en les quals el lector podrà trobar un univers de realitats diferents: des d’una dona i la seua filla que s’enfronten a la soledat d’una nova llar en les primeres setmanes del confinament, fins a un home que li escriu a la seua esposa una carta imaginària un any després del començament de la pandèmia i en la qual li conta com és la vida sense ella i quant la troba a faltar.

Els protagonistes d’aquests relats ens demostren que la pandèmia ens ha posat en un escenari diferent, i encara que ens ha obert finestres, també ens ha robat vides, ha fet visible que som fràgils, que nostra cotidianeidad pot veure’s alterada en qualsevol moment, que l’amor no sempre és suficient i que la soledat és una llosa que pesa massa. Entretant, i acompanyats de tots ells, podrem començar a revisar les nostres prioritats actuals per a aprendre de l’experiència, aqueixa que la vida ens regala amb dolçor, però també, a vegades, amb cruesa i perversitat.

Podríem definir a Pepa Navarro com l’escriptora de les coses rutinàries, perquè ella és una dona observadora, detallista, delicada, que fixa la seua mirada en les minúcies que als altres ens poden passar desapercebudes però que ella, en canvi, converteix en el centre de la història: un lloc en el mercat, un balcó, un ancià al qual li queda poc per comptar, una visita al cementeri…

Sens dubte, deu històries per a assaborir, a traguitos curts com la seua extensió, sense necessitat de devorar-les, perquè el vertader plaer d’aquest llibre és llegir i escoltar la banda sonora que batega darrere de cada paràgraf, la de la música que ens proposa però també la de la pròpiament del lector, que no deixarà de palpitar davant la lectura de les emocions fresques i càlides amb les quals Pepa ens estomaca sense tot just avisar en cadascuna de les narracions en les quals esteu a punt d’endinsar-vos.

Perquè això és el que cal fer amb aquest llibre: capbussar-se en les pàgines i començar, encara que no es vulga, a reconéixer a les gents i les seues històries, que passen pel nostre costat i no sabem identificar.

EL TIEMPO QUE ME DISTE. JUAN JOSÉ CERVETTO GUIJARRO.

La nova obra de Juanjo Cervetto continua amb el mateix to literari que el seu poemari anterior. En aquesta ocasió no sols escriu sobre l’amor, que també, sinó està implícit l’amistat real, l’afecte i l’admiració que un té quan comparteix situacions i raons importants.

Són poemes, en tots els casos, amb un discurs dual, de mi per a tu, de tu per a mi. Ens trobem amb una poesia conversacional on dues senten i s’escolten i on la resta de lectors i lectores són uns convidats a aquest festival de la paraula entre dues.

L’escenari són un conjunt de lletres i músiques que presideixen cada poema i que naix d’un projecte amb l’escriptora villenense Pepa Navarro que inclou dos llibres: un de poemes -aquest- i un altre de relats -el d’ella- que van anomenar Les cançons que et van salvar la vida.

Aquest poemari també compta amb la participació de la compositora alacantina Vera Lebrón qui ha creat quatre peces musicals per a quatre poemes de l’obra i que multipliquen per dues la intensitat d’aqueixos versos.

El poemari El temps que em vas donar és el número 7 de la col·lecció de poesia El Puente de los Espejos realitzat per l’editorial alacantina Eléctrico Romance.

És el poemari número 2 del seu autor Juanjo Cervetto on ha fet coincidir en els seus continguts dos arts: la música i la literatura que conviuen individualment en cada poema.

Són poemes que realment són converses que ha escrit i verseado, però que naixen de l’experiència viscuda i sentida amb un conjunt de dones de la seua vida que li han sumat en tots aquests anys: des de l’amor o l’amistat, des de l’afecte o l’admiració.

Són 30 històries en 30 poemes, totes importants però que no conflueixen. Són poemes que narren un moment i no segueixen cap ordre, ni cronològic ni espacial. Ocorre on ocorre i pot ser abans o després però això sí, són íntims, mai comptats i cada instant viscut amb molta intensitat.

Ella i Ell

Pepa Navarro (Villena), amb sis anys va escriure la seua primera i fallida novel·la usant com a suport un quadern escolar. Va comprendre de seguida que per a escriure era indispensable haver llegit abans i com l’experiència li resultava enormement satisfactòria, llegir i parlar sobre llibres continua sent una de les seues activitats favorites. Fins a arribar a l’adolescència estava segura que el seu futur estaria lligat d’alguna forma a l’escriptura, o com menys a les lletres en les seues múltiples variants. No obstant això en el professional treballa en l’administració local, en l’àmbit de la cultura i en concret de les arts escèniques.

A partir de 2013 va reprendre de forma més regular l’escriptura, sobretot a través de relats. En 2018 es va publicar el primer d’ells “El niño” inclòs en el primer llibre que l’editorial alacantina Eléctrico Romance dins de la seua col·lecció editorial “Todo era junio” que va dedicar a autors contemporanis de la província sota el títol “La frontera, relats per a un territori compartit”. Al març de 2019, va veure la llum un altre dels seus relats “Madres e hijas” publicat en el llibre “Dones que veig. Dones que conec” de la mateixa editorial. Posteriorment a la fi de 2020 es va publicar “Todo era marzo y otros relatos”, una antologia de contes editada amb finalitats benèfics i escrita per autors vinculats amb la província d’Alacant en la qual va participar amb “Volver” un dels relats escrits en el començament de la pandèmia.

Juan José Cervetto Guijarro (Alacant) és director de l’editorial Eléctrico Romance i responsable de les col·leccions Puente de los Espejos (poesia), Todo era junio (relats) i Todo era marzo (llibres solidaris).

És director de la Revista Cultural LOBLANC.info i en l’actualitat col·labora periòdicament com a columnista en el diari Información d’Alacant en el Suplement Artes y Letras amb la proposta INESPERADAS que retrata el treball artístic que realitzen diferents dones de la província d’Alacant.

Especialista en disseny de programes, coordinació d’esdeveniments i tot el relacionat amb la comunicació i la cultura. Artífex del Festival La Poesia és Notícia amb quatre edicions o el Festival cultural Los lunes lucen amb dues edicions i va experimentar amb el disseny d’un programa de potenciació de les Arts Plàstiques que va denominar ART PRÒXIM.

Publicacions pròpies

Poemari “Cosas que nunca te dije”. Editorial Eléctrico Romance. Alacant, juny 2021.

Poemari “El tiempo que me diste”. Editorial Eléctrico Romance. Alacant, desembre 2021.

Antologia poètica “Poetas en el Puente de los Espejos”. Editorial Eléctrico Romance. Alacant, desembre 2021.