La Plaça de l’Algeps acull fins al 7 de gener una exposició del fotoperiodista Pablo Miranzo sobre el treball que realitzen les dones mineres de la localitat de Orubo (Bolívia). La mostra, que ha sigut presentada sota el títol “Dones mineres de Bolívia”, s’ha posat en marxa amb la col·laboració de la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Elx i l’Associació de Periodistes d’Elx (APE).
L’edil de Medi Ambient, Esther Díez, ha explicat que “aquesta exposició s’ha dut a terme amb motiu de la commemoració del Dia Mundial del Sòl el passat 5 de desembre. Una efemèride que pretén conscienciar sobre la importància de protegir el nostre sòl perquè és el lloc on es produeix la majoria d’aliments en el món i és fonamental en els processos dels ecosistemes”.A més, Esther Díez ha assenyalat que aquesta “iniciativa posa en relleu l’apoderament de les dones fins i tot en circumstàncies extremes com la que es retrata, objectiu fonamental dins de l’estratègia Elx 2030, i visibilitza activitats com la mineria, un dels treballs que major impacte tenen en el medi ambient”.
Per part seua, Miranzo ha agraït el suport del Consistori per fer visible aquest projecte a la seua ciutat natal i ha explicat que, pel fet que se li caducava el visat, va aprofitar el viatge d’eixida i entrada a la frontera per a contactar amb sindicats miners amb la finalitat de conéixer el treball cooperatiu que es realitza en moltes mines bolivianes abandonades per l’Estat al no ser rendibles.
Mentrestant, Carlos Serrano, membre de l’Associació de Periodistes d’Elx, ha destacat que realitzar aquesta exposició en el barri de Carrús té com a objectiu descentralitzar la cultura a nivell local i ha convidat a la ciutadania a contemplar les fotografies.
Pablo Miranzo
Pablo Miranzo Macià (Elx, 1992) és fotògraf i periodista actualment amb base en Barcelona. Durant els últims anys ha treballat entre Mèxic, Colòmbia i el Perú cobrint històries de caràcter documental o periodístic per a mitjans com El Salt, VICE, El País o Los Angeles TIMES, CGTN o Voice of America. Els temes que ha treballat van des de la situació de les aparadoras d’Elx, la vida d’un grup de joves en Ciutat Bolívar (districte al sud de Bogotà), la formació d’autodefenses indígenes en comunitats andines, el turisme de ayahuasca per occidentals en l’Amazones peruà o la desaparició forçada a Veracruz.