El curs audiovisual Món i Formes del Flamenc: La Memòria que ens Uneix presenta una nova edició dedicada enguany a analitzar la relació entre poesia i flamenc. La jornada inaugural tindrà lloc dijous que ve, 19 d’octubre, a les 20 hores, en la Seu Universitària Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4).
La coordinadora del curs, Josefa Samper, explica que en aquesta edició “ens endinsarem en les relacions entre la poesia i el flamenc. Què diuen els flamencs? Com ho diuen? I quina és la seua capacitat de transmetre sentiments i emocions amb rigor i veritat”. Per a abordar aquesta temàtica, el programa comptarà amb les intervencions dels cantaors Ezequiel Benítez, Juan Pinilla, Curro Piñana; la cantaora Raquel Álvarez; el director de la càtedra de Flamencologia de la Universitat de Còrdova, David Pino; Pablo Martínez, docent i documentalista, i José Luís Ortiz, historiador i poeta.
La primera sessió del curs, dijous 19 d’octubre, versarà sobre “El esoterismo en el cante flamenco”, impartida per Ezequiel Benítez, cantaor i professor de cant, nominat als premis Grammys llatins el 2020. El dia següent, divendres 20, Benítez oferirà un concert amb les cançons del seu últim disc DUKKHA, amb Antonio De Quero a la guitarra.
El 26 d’octubre, el cantaor, investigador i columnista Juan Pinilla impartirà la xarrada “De donde viene ese lamento”. Pinilla va ser guanyador de la Lámpara Minera en La Unión el 2007 i va ser nominat als premis Grammys llatins el 2014. El 3 de novembre serà el torn de David Pino, cantaor i director de la Càtedra de Flamencologia de la Universitat de Còrdova, que versarà la seua ponència sobre “El repertorio flamenco: formas y estilos”. Li seguirà la conferència “Mis coplas flamencas” el 9 de novembre, a càrrec de Curro Piñana, cantaor i catedràtic de Música i Arts Escèniques (Cant Flamenc) en el Conservatori Superior de Múrcia. El 16 de novembre serà el torn de Pablo Martínez, docent, documentalista, editor i doctor en comunicació per la UPF de Barcelona. Martínez oferirà, en col·laboració amb la cantaora Raquel Álvarez, una sessió dedicada a “José Menese: el romance, entre la poesía y la realidad”. I finalitzarà el curs el 23 de novembre amb la xarrada “Que mi voz la tengan ellas”, a càrrec de José Luís Ortiz, historiador, poeta, assagista, còmic i activista del gènere flamenc.
Món i Formes del Flamenc ofereix cada any una aproximació al coneixement de l’origen, la història, les formes, el desenvolupament i els continguts dels quals es nodreix i representa a través de les variants del cant, el ball i la guitarra.
Totes les sessions són a les 20 hores. La inscripció es gratuïta.
Comentarios