Fundació Mediterráneo Alacant es prepara per a rebre el M Fest 2023, una celebració musical que enguany compta amb la participació especial de tres artistes reconeguts a nivell nacional i internacional, com a Gelat Negre, Carlota Flâneur i Maika Makovski. A més, este esdeveniment vol ser una plataforma de llançament per a altres tantes bandes emergents de la província, FlyingPigMatanza, Viscopaf i Ruc.

Com a inici de les activitats del M Fest, este dijous 19 d’octubre, a partir de les 20 hores, tindrà lloc un col·loqui protagonitzat pel periodista i escriptor barceloní Nando Cruz. Esta xarrada busca oferir una perspectiva crítica i reveladora sobre la indústria musical, tema central del seu últim llibre, «Macro Festivals. El forat negre de la música».

Els grans festivals s’han convertit en un fenomen que transcendeix la pròpia música, quan no contribueix directament al seu escanyament. Mouen milers de milions d’euros, atrauen turisme, exigeixen subvencions, blanquegen marques, exploten a artistes i treballadors i saquegen al públic. Així i tot, no hi ha ciutat, gran o xicoteta, que no aposte pel seu.

Nando Cruz dissecciona en este llibre una indústria que ha crescut fins a desbordar-se i ens submergeix en la seua història i secrets per a entendre que hi ha darrere d’eixe cap de setmana bucòlic de confetis, polseres, llums i concerts.

Per a això, Nando Cruz estarà acompanyat per Nuria Díaz, ambientòloga i sòcia fundadora de EcoEvent, empresa dedicada a la consultoria, gestió i organització d’activitats sostenibles, molt lligada al sector cultural i als grans festivals de música a Espanya.

Nando Cruz és periodista musical des de finals dels anys 80. Ha col·laborat en revistes musicals, premsa generalista, programes de televisió i emissores de ràdio. En els últims anys, ha gaudit com mai visibilitzant realitats musicals marginades per la cultura oficial des de la sèrie de reportatges «Altres Escenaris Possibles» publicada en El Periódico de Catalunya i el programa de ràdio «10.000 Fogueres» que emet Betevé.

Concerts

El 20 d’octubre, les actuacions del M Fest arrancaran amb una actuació enèrgica de Viscopaf, banda alacantina que combina elements de la música indie dels 80/90 amb tocs de R&B i dreampop actuals. A continuació, Carlota Flâneur s’ensenyorirà de l’escenari per a oferir el seu pop distintiu. Les entrades estan disponibles en taquilla i en la web www.fundacionmediterraneo.es

Fa una mica menys de dos anys, Carlota Flâneur irrompia en l’escena musical amb Brains, un treball en el qual anticipava el seu pop tendre i colorit. El seu primer disc aprofundeix en esta línia i li està portant grans èxits de públic.

El 2 de novembre, FlyingPigMatanza compartirà les seues emotives melodies, preparant el terreny per a l’artista estatunidenc Gelat Negre, qui promet un viatge musical bilingüe, combinant influències de la seua herència equatoriana amb el avant-pop polític.

Per a culminar, el 17 de novembre, Ruc, un projecte nascut de la col·laboració entre dues icones de l’escena acústica independent d’Alacant, s’unirà a la mallorquina Maika Makovski, consolidant una nit inoblidable de música i passió.

Cada banda i artista que participa en el M Fest porta amb si una història única. Per exemple, Gelat Negre, pseudònim artístic de Roberto Carlos Lange, ha sigut guardonat en múltiples ocasions per la seua contribució a la música. Originari de Florida i amb arrels equatorianes, la seua música és una fusió de cultures i sons.

Per part seua, Maika Makovski, amb huit discos d’estudi, és una artista que continua evolucionant i sorprenent amb el seu talent. No sols és una compositora i intèrpret talentosa, sinó que també ha explorat el món del teatre i el cinema.

Luis Boyer, president de la Fundació Mediterráneo, recalca el compromís de l’entitat amb l’escena musical alacantina: “La nostra missió és complementar l’oferta cultural a Alacant. Volem atraure a audiències joves, i al mateix temps, consolidar la relació amb els qui ja ens coneixen. A través de M Fest, busquem ser un pont entre artistes emergents i un públic més ampli, especialment enfocats a la província d’Alacant”.

El M Fest va més enllà de solo presentar música; cerca convertir-se en una eina de creixement per a artistes locals. Per això, s’han programat sessions dobles, on bandes amb trajectòries consolidades compartiran escenari amb grups emergents, promovent un intercanvi cultural i musical.

Des de la seua concepció, Fundació Mediterráneo ha treballat per a convertir el M Fest en una plataforma sòlida que destaque la diversitat musical de la província d’Alacant. Amb gèneres que abasten des del folk fins al hip-hop, el festival és testimoniatge de la riquesa musical de la terreta.

La coordinació del festival, a càrrec d’Alejandro Tévar i Miguel Carratalá, ha mantingut un format de cicle de concerts que, encara que concentrat en tres dates claus, promet una experiència immersiva. Les entrades ja estan disponibles en la plataforma «Entrades al teu abast», així com en la taquilla de l’Aula de Cultura d’Alacant.

El procés de selecció de bandes ha sigut meticulós, buscant que siguen actives, amb discos recents o pròxims a llançar-se i que tinguen un repertori propi i distintiu. A més, el M Fest vol anar més enllà de ser un simple festival: aspira a enriquir la programació cultural d’Alacant, atraure a audiències de totes les edats i oferir una programació rica en gèneres, estils i, sobretot, en qualitat musical.